Onsdag vedtok formannskapet sin støtte til Trøndelagsutredningen. Det betyr at Levanger kommune støtter veien som er lagt mot sammenslåing av nord- og sørfylket.

Tror det kan være bevisst

Dette synes ikke Jostein Trøite noe om. Partiveteranen fra SV, som i dag sitter i kommunestyret, liker ikke at det øverste valgte organet i kommunen har blitt holdt utenfor i denne saken.

– Dette tenker jeg må være en bevisst strategi fra de som ønsker en sammenslåing uten en bred debatt. Jeg skjønner ikke hvorfor saken ikke er lagt fram for kommunestyret. Så vidt jeg vet så ble saken lagt fram for kommunestyret i Verdal, så da skjønner jeg ikke hvorfor det samme ikke var mulig i Levanger.

Mer enn nok tid

Ordføreren fikk for øvrig spørsmål om dette i formannskapsmøtet, men uttrykte da at det var vanskelig å få til i og med at utredning ble mottatt av kommunen etter siste kommunestyremøte var avsluttet, og at svar måtte gis før det neste møtet igjen skulle avholdes.

Dette kjøper ikke Trøite.

– Trøndelagsutredningen var klar allerede 1. november i fjor. Derfor skulle det være mer enn nok tid. Det har vært tre kommunestyremøter etter at utrekninga ble lagt fram, 18. november, 16. desember og 27. januar. I tillegg bør det ikke være noe problem og eventuelt innkalle til et ekstra kommunestyremøte. Dette er jo en av de viktigste sakene vi har hatt på mange år, så derfor vil jeg nesten bruke ordet skandaløst om det som har skjedd. Her har noen med ordføreren i spissen tatt initiativ til å spille kommunestyret ut over sidelinjen, sier han.

Sånn som NTE-saken

Trøite sier det samme skjedde i NTE-saken, og eierskapet der hvis det skulle bli sammenslåing av fylkene. Heller ikke da fikk kommunestyret saken på sitt bord.

– Vi er faktisk fire partier som ikke er representert i formannskapet. I tillegg til SV er det Høyre, Miljøpartiet De Grønne og Fremskrittspartiet. Ingen av disse har fått muligheten til å si sin mening når saken har blitt behandlet på denne måten. De to sistnevnte i tillegg til oss i SV, støtter blant annet en folkeavstemming. I tillegg vet jeg at det er flere representanter i posisjonspartiene som også mener det samme som oss. Når høringsrunden blir så begrensa at ikke engang kommunestyret får uttale seg, er det med og styrker kravet om folkeavstemning som nesten 10.000 nordtrøndere har skrevet under på, sier en fortsatt opprørt SV-politiker.