Tirsdag sendes kommunedelplanen for Verdal by ut på høring. Et dokument på 157 sider, som tar for seg hele det utvidede sentrumsområdet i Verdal, og som etter en høringsrunde frem til påske og politisk behandling etter det vil legge de store linjene for utviklingen av Verdal som sentrum frem mot 2030.

– Jeg vil først og fremst berømme administrasjonen i kommunen for et meget godt og grundig arbeid. Det har tatt opp i seg de politiske føringene gjennom mange år. Det er en offensiv plan som rigger Verdal for vekst, sier ordfører Bjørn Iversen til gjenkjennende nikk fra varaordfører Silje Sjøvold og leder i plan- og samfunnskomiteen, Ove Morten Haugan.

Må være forberedt

Trekløveret er sikker på at den nye planen vil styrke Verdal både som bo- og næringskommune. Det er også viktig, med tanke på befolkningsutviklingen.

– Stjørdal, Levanger og Verdal står for 85 prosent av veksten i fylket. Stjørdal mest, men Levanger og Verdal ganske likt. Noe som er naturlig med tanke på avstanden til Trondheim, sier Iversen.

I 2030 vil det slik det ser ut nå bo mellom 17.000 og 18.000 mennesker i Verdal. Det krever minst ett tusen nye boenheter de neste femten årene.

Mer sentrumsnært

I planen er det lagt opp til enda mer enn det.

– Naturligvis skal vi ta vare på grendene. Samtidig er det stor etterspørsel etter sentrumsnære boliger, og planforslaget åpner både for å ta i bruk nye områder og å bygge enda høyere enn det vi tillater i dag. Det er i tråd med innspillene Snøhetta kom med i sin mulighetsstudie for Verdal sentrum, påpeker ordføreren.

Blant områdene det åpnes for boligbygging fremover, hvis planen til slutt vedtas slik den er foreslått, er nye områder i og rundt Reinsholm, på Nestvold, Fæby, slakteritomta og Veie i Vinne. I tillegg legges det opp til å øke utnyttelsen av tomtearealene midt i sentrum ved å tillate opptil 21 meter høye bygg i helt spesielle tilfeller, med en suksessiv reduksjon dess lenger fra selve bykjernen man kommer. I noen tilfeller kan boligbygging komme i konflikt med jordverninteresser.

– Vi har den største respekt for jordvernet, så i den grad det berøres handler det om utvikling som anses som tvingende nødvendig, poengterer Iversen.

Tar mer fættaskog

Plankomitéleder Ove Morten Haugan er veldig glad for at Verdal får en ny sentrumsplan, med en helhetlig tankegang.

– Vi må passe oss så vi ikke går for mye ned på detaljnivå i den videre behandlingen. Nå skal vi legge en overordnet plan for hvordan sentrum skal bli best mulig, sier han.

I forslaget legges det opp til å ta nye 200 dekar av Fættaskogen til industriformål.

– Samtidig er det viktig å poengtere at det ikke innebærer noe ekspropiering. Ingen hus må rives, og Aker barnehage får holde til der de er. Det blir fortsatt et grønt belte rundt barnehagen, påpeker varaordfører Silje Sjøvold.

Ny småbåthavn på Havfrua vil garantert møte utfordringer knyttet til verneinteressene.

– Det er en kamp vi er klare til å ta. Alle mulige løsninger er vurdert, flere ganger. Havfrua, som båtfolket også ønsker, er den beste og egentlig eneste løsningen, konkluderer Bjørn Iversen samtidig som han påpeker at verneområdene er økt med flere hundre dekar på nordsiden av Ørin.

Ny kalkveg

I planforslaget er det tegnet inn både trasé for transportbånd fra kalkbruddet i Tromsdalen og en ny vegtrasé i forlengelsen av krysset mellom fylkesveg 72 og E6. Det siste med tanke på kalktransport på veg, slik situasjonen er i dag.

– Trafikken er allerede stor, og det forventes en dobling i overskuelig fremtid, til en kalkbil hvert halvannet minutt, 16 timer i døgnet. Med en mulig vegtrase rundt Fætta, vil man slippe å ha denne trafikken gjennom Havnekrysset, forklarer ordføreren.

Sammen med utbygging og utvikling, ikke minst i selve bykjernen, settes det av plass til grønne lunger. Området mellom Tindved og jernbanelinja er ett av disse.

Planen går tirsdag ut på høring, og topp-politikerne regner med mange innspill.

– Vi har et veldig godt utgangspunkt. Men det er viktig å få tilbakemeldinger nå, fra lag, foreninger og alle andre. Vi skal også holde folkemøter, så det bør være alle muligheter til å si sin mening. Det er også viktig, i en svært viktig plan for Verdals videre utvikling. Det er antakelig den mest omfattende planen av denne typen som er laget i Nord-Trøndelag, konkluderer ordfører Bjørn Iversen.