Bruddet var et faktum like etter klokka 20 onsdag kveld. Da hadde delegasjonene sittet i forhandlinger i rådhuset i Levanger i to timer. Den siste timen bak lukkede dører. Nå var det gode forhandlingsklimaet borte. Da gikk Verdal ut av forhandlingsrommet. Det var en tydelig preget ordfører Bjørn Iversen som møtte et overrasket pressekorps på gangen.

–Vi forsøkte til slutt å bli enige om en delt løsning for ledelsen, der ordfører satt en plass, mens rådmannen satt på en annen plass. Men det var ingen vilje. Da måtte vi avslutte, sier Iversen.

–Et b-stempel på Verdal

–Dette hadde vi ikke fått gjennom på hjemmebane. Det ville vært et b-stempel på Verdal som kommune om vi ikke hadde fått noen ledelsesfunksjoner lagt til oss. Det hadde vært krevende, sier Iversen.

–Vi har sagt at vi har vært villige til å diskutere alt, forutsatt at det hadde blitt en noe mer balansert forhold på ledelsesfunksjonene. Men nå ble alt dette lagt til Levanger, og dette ble krevende for en kommune som vår med lange tradisjoner. Jeg synes at det er litt rart at man ikke kunne delt noe mer på lederfuksjonene. Dette har vi spilt opp på møte etter møte.

–Er bruddet endelig nå?

–Nå kommer vil til å legge fram denne saken for vårt formannskap. Det har møte torsdag morgen. Så får vi høre på formannskapets råd. Det ligger mye godt i denne avtalen.

Sier seg skuffet

– Jeg fordeler ikke skyld. Det er helt hensiktsløst.

– Er du skuffet?

– Ja jeg er skuffet over dette. Det er vi alle tre. Jeg deler den analysen som Innherred hadde i dag, og dette er et tog som det hadde vært interessanrt å være med på. Dette er noe helt annet enn et årelangt samarbeid i en samkommune som har levd på overtid og uten reell støtte i Stortinget. Det var verre å pumpe opp den med oppgaver.

– Hva skjer med Verdal nå hvis Frosta og Levanger finner hverandre?

–Nå skal vi snakke med formannskapet vårt i morgen, så jeg skal være forsiktig med å si for mye om framtida. Inderøy har valgt en veg. Det kan være et tenkbart alternativ for Verdal, å stå alene. For en kommune på vår størrelse er det en variant. Det kan også blir aktuelt med interkommunalt samarbeid. Mulighetsrommet er aldri lukket. Men jeg beklager jo at det ikke var mulig å nå fram med et så beskjedent krav som dette. Det gjør jeg, fordi det hadde vært en sak vi kunne ha båret fram hele forhandlingsdelegasjonen vår og anbefalt, under forutsetning av at vi hadde fått noen ledelsesfunksjoner, sier Bjørn Iversen.

Fortsatte forhandlingene

–Jeg synes det er trist og veldig synd. Fordi jeg tror vi kunne fått til noe veldig bra sammen alle tre kommuner.

–Ordfører Bjørn Iversen sier at bruddet kom som følge av at dere ikke var villige til å gi Verdal noen ledende funksjoner i kommunen, altså ordfører og/eller rådmann. Er det rett oppfattet?

–Det er nok mer sammensatt enn som så. Dette er jo en sak som vi har diskutert i tre møter, og jeg oppfattet at vi egentlig hadde landet spørsmål om hvor kommunesenteret skulle ligge. Det har vi også vært enige om, fordi utgangspunktet for Frosta var klar og tydelig på at kommunesenteret skulle ligge på Levanger. Med dette som utgangspunkt hadde vi laget forslag til en fordeling av de kommunale stillingene på en veldig god måte. Blant annet med at Verdal skulle få langt flere administrative stillinger, dobbelt så mange som på Levanger, for å vekte opp at ledelsen satt i Levanger. Det har Verdal vært tydelig på at de mangler en god del kommunale arbeidsplasser. Jeg mener vi har vært raus på det. Da vi kom hit i dag var det nye signaler fra Verdal. Først innfridde vi kravet om kommunevåpen. Så kom det krav om at hele ledelsen skulle sitte i Verdal. Det ble avvist. Så ville de ha en deling der enten rådmann eller ordfører satt hos dem. Da er ikke Frosta med på det, og skal vi klare å komme i må og ha tillit til at det er en reell vilje til å , sier Svarva.

Har tro på løsning

–Jeg har god tro på at vi skal bli enig med Frosta om en avtale, sier ordførerne i Levanger.

–Har du forståelse for at Verdal bryter forhandlingene?

–Ut fra historien har jeg det. Men selv om jeg er en veldig optimistisk person av natur, så er det sånn at når du har fulgt denne diskusjonen, så er jeg ikke så veldig overrasket.

–Er du skuffet over det som skjedde her i kveld?

–Ja, jeg er skuffet over at vi ikke kom i mål. Det tror jeg hadde vært veldig bra.

Forhandler begge veger

Frosta forhandler både med Levanger og Stjørdal. I går kveld regnet ordfører Trine Haug med å få til en avtale med Levanger. Torsdag drar de til Stjørdal for å forhandle med den kommunen. Den videre prosedyren vil være at forhandlingsutvalget vil anbefale en av kommunene overfor kommunestyret. Det er kommunestyret som vil ta stilling til om frostingene går mot Stjørdal eller Levanger.

–Spørsmålet våre innbyggere skal ta stilling til i en folkeavstemning vil være sammenslåing med en av disse kommunene. Det vil ikke foreligge to alternativer, sier Haug.

–Hva er ditt tips akkurat nå. Går det mot Levanger eller Stjørdal, eller er det litt hipp som happ?

–Jeg vil ikke si noe om hvor jeg haller akkurat nå. Nå må vi se hva vi oppnå i forhandlingene, sier ordføreren i Frosta.

Les også redaktørens kommentar: Uten tre vinnere kan alle bli tapere