Torsdag kveld vedtok Frostas kommunestyre å sette både Stjørdal og Levanger opp som alternativer til folkeavstemming i mai, kontra å stå alene. Dermed er avtalen med Levanger ugyldig, noe ordfører Robert Svarva bekreftet til Innherred like etter møteslutt.

Vil forhandle igjen

Samtidig kontaktet Andreas Jenssen Hjelmstad i Levanger Høyre Innherred for å komme med en sterk offentlig oppfordring etter kveldens utvikling i Frosta:

Har et ansvar

Han velger å se på situasjonen som en mulighet til å løse bruddet med Verdal og likevel etablere en storkommune.

- Nå mener jeg at vi må utnytte muligheten vi fortsatt har for å få til Midt-Norges nest største kommune. Da forventer jeg at vi gir en håndsutrekning til Verdal og Bjørn Iversen. Det vil jeg be om i styringsgruppa, sier Høyre-politikeren fra Levanger.

- Vi er pålagt å oppløse samkommunen i løpet av 2019, og vi har et særskilt ansvar for de ansatte, sier han.

Kan dele ledelsen

For å gjenåpne forhandlingene med Verdal mener Jenssen Hjelmstad at Levanger må åpne for en deling av kommuneledelsen mellom de to kommunene, dersom de skal bli en storkommune.

- Vi i Levanger er ikke så opptatt av hvor rådmann og ordfører sitter, og er mer opptatt av tjenester og synergier. Nå mener jeg at vi har muligheten til å utfordre på det. Faktisk er det større avstand mellom rådhusene i Trondheim, hvor ledelsen også er delt. Jeg foreslår derfor at rådmann og ordfører deles mellom Levanger og Verdal, sier han og utfordrer ordfører Svarva på å ta opp kontakten med Verdal.

Svarva: - Ser ingen vilje

Ordfører Svarva er imidlertid ikke like sikker på at det vil skje.

- Om det hadde vært et reelt ønske og vilje fra kommunestyret i Verdal for sammenslåing, så kunne det vært det. Men jeg oppfatter ikke noen vilje til det. Snarere tvert imot, sier han.

Han viser også til at forhåndsstemmingen for en folkeavstemning skal starte 2. mai, dersom den skal gjennomføres, noe som gjør det tidsmessig vanskelig.

- Vi har brukt så mye tid og energi på dette, at vi kan ikke bruke mer på det. Jeg hører det du sier, men jeg har ingen annen kommentar til dette nå.