Etter drøye halvannen time med forhandlinger tirsdag formiddag hadde Verdal og Levanger arbeidet seg gjennom alle punkter i den foreslåtte intensjonsavtalen for mulig kommunesammenslåing. Partene hadde da blitt enige om alle punkter, men verdalsordfører Bjørn Iversen la likevel inn reservasjoner på noen områder tilknyttet kommunesenterstatus for Verdal kontra forretningsadresse på Levanger, slik avtalen skisserer.

Hele intensjonsavtalen finner du her

Mener avtalen begrenser

Intensjonsavtalen legger opp til 139 arbeidsplasser på Verdal, og 102 arbeidsplasser på Levanger. Det betyr to av tre kommunalsjefer med stab på Verdal,  og kommunaltoppledelsen på Levanger med rådmann og ordfører med stab.

- Jeg skriver ikke under avtalen, og vil forklare hvorfor. Den foreliggende intensjonsavtalen har betydelige begrensninger for Verdal, og resultatet kan jeg ikke følge. Derfor tar jeg forbehold som en ensidighetsmerknad i protokollen signert meg, sa Iversen etter en kort pause da forhandlingene var ferdigstilt og avtalen skulle klargjøres for undertegning av forhandlingspartene.

Ville ha tilførsel helt nederst

Det skapte usikkerhet blant de øvrige forhandlingsdelegatene, som stilte spørsmål til hvorfor det skal stå i en framforhandlet avtale.

- Jeg er forpliktet av kommunestyrets vedtak å gjennomføre en intensjonsavtale. Jeg vil at det skal være en ensidig merknad før eller etter signaturene i intensjonsavtalen, forklarte Iversen.

Marit Voll spurte da om det påvirker avtalen og folkeavstemningen.

- Det påvirker ikke tidsfaktorene, men det er min personlige mening. Jeg er veldig opptatt av å ikke sette meg i en situasjon der jeg skriver under på en avtale jeg selv ikke vil holde. Det vil jeg være ærlig på, svarte Iversen.

Synes det er smålig

Også ordfører Robert Svarva, Ina Kollerud Pedersen og Alf Magnar Reberg fra Levangerdelegasjonen stilte spørsmål til hvorfor merknaden skal inn i intensjonsavtalen i stedet for protokollen fra selve møtet.

- Vi vet hva du mener, og det er ikke en stor overraskelse. Men jeg lurer på når dette skal ut på folkeavstemning, er det ryddig å ha et punkt i avtalen der noen reserverer seg mot å legge den ut?

Rådmennene undersøkte så praksis i avtaleundertegnelser og protokolltilførsler. Ola Stene sa da at tilførsler ikke kan skrives inn uten å undertegne en avtale.

- Jeg syns det er smålig. Jeg snakker om en merknad etter avtalen, ikke før. Jeg vil at det skal stå, svarte Iversen og gjentok at han ikke ville undertegne avtalen og heller være et mindretall på én mot de øvrige i forhandlingsutvalget.

Fikk ikke med protokolltilførsel

Etter en pause kom Iversen tilbake til møtebordet og stod fast på at han ikke ville signere avtalen. Han leverte samtidig en protokolltilførsel skriftlig til alle partene.

- Jeg endrer ikke mening. Jeg føler meg trampet på og er skuffet. Jeg er overrasket over at dere ikke aksepterer dette. Jeg vil gjøre det jeg kan for å bekjentgjøre dette, og det vil komme på kommunens hjemmeside, sa han og gjentok at han var skuffet over at tilførselen ikke fikk komme inn i avtalen.

- Jeg undertegner ikke, og jeg anbefaler ikke forhandlingsresultatet, sa han og tok forbehold om aksept i kommunestyret for intensjonsavtalen også.

Vil jobbe for folkeavstemning

Marit Voll ba da Iversen om å fortsatt jobbe for å gjennomføre folkeavstemningen som planlagt.

- Ja, det vil jeg jobbe for, bekreftet han.

Deretter skrev de øvrige fem delegatene fra Levanger og Verdal under intensjonsavtalen, mens Bjørn Iversen satt igjen alene ved forhandlingsbordet.