Berit Gustad Nessø er leder i Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Verdal. Hun håper virkelig at folk benytter seg at det spesielle tilbudet som er et samarbeid mellom Levanger, Verdal, Inderøy og Steinkjer.

– Her er det fine turer både for rullestolbrukere, folk som ikke kan gå så tunge og lange turer, syklister og de som har med barnevogn, inviterer Nessø.

Ungdomsmamma etterspurte det

Ti på topp tilrettelagt kom istand etter et ønske fra Ellen Forberg, mamma til 12 år gamle Jon Marius, som elsker å være ute og gå tur, men trenger ekstra tilrettelegging om det skal la seg gjøre.

– Han bruker ikke rullestol, men blir fort sliten. Derfor har vi en kraftig turvogn og en tandemsykkel vi bruker på tur, sa Ellen Forberg til Trønder-Avisa tidligere i år.

Mammaen tok kontakt med Verdal kommune, og fikk positiv respons. Hun ble invitert til å komme med innspill og ideer i møte med idrettskretsen og kommunen.

Dette er årets tilrettelagte turer

Turene som er med i konseptet er presentert en og en utover våren på Facebook.

– Bystranda i Steinkjer, en tur på cirka én kilometer tur/retur, med bademuligheter.

– Rundtur på Straumen, som ender opp i Muustrøparken, cirka 2,5 km lang.

– Sørskaget på Trones i Verdal. Turen starter på Kåra, og er to kilometer tur/retur.

– Kattangen i Levanger. Start på Røstad, forbi Nord universitet og endepunkt på Kattangen. Cirka 1,2 km tur/retur.

– Falstadstien på Ekne. Starter i Kolmildalen og går inn i Falstadskogen. Lengde cirka 1,2 km tur/retur.

– Stornesøra til Magnes plass i Inderøy. På friluftsområdet er det toalett og mulighet for fotball og sandvolley, bading og padling. Turen på 1,6 km tur/retur. Mulighet for 600 meter ekstra til Rossdalen.

– Furuberget på Sparbu. Litt krevende med noen bakker, men flott utsikt. Lengde cirka 1,6 km tur/retur.

– Liatjønna i Mosvik. Tur til en trimkasse og tilbake. Lengde cirka 800 meter tur/retur.

– Skihytta ved Haukåvatnet i Volhaugen i Verdal. Turen starter i Yssedalen og er på 4,6 km tur/retur. Litt krevende, og ledsager anbefales til rullestolbrukere.

– Stadionparken til Moan i Levanger. Noen brattere partier gjør at ledsager anbefales for rullestolbrukere også her. Fint fuglekikkerområde. Turen er på cirka tre kilometer tur/retur.

Bålkaffe på hytta

Den nest siste turen beskrevet ovenfor er den første fellesturen og markerer åpningen for Ti på topp tilrettelagt onsdag 1. juni.

– Det blir en trivelig kveld, med både musikalsk underholdning og kaffe på svartkjel, lover Berit Gustad Nessø. Hun håper mange møter opp og blir med når sesongstarten markeres klokken 18.00.

Frode Strand fra kulturtjenesten i Verdal kommune forestår den offisielle åpningen, før det blir felles avmarsj i retning skihytta. Klokken 19.00 er alle fremme, og da blir det musikk og underholdning ved Magnus Hestegrei, servering av bålkaffe og frukt og sikkert en god prat.

Muligheter hele sommeren

For å komme til startstedet tar man av på Fleskhus om man kjører E6, og til venstre i krysset rett etter brua over E6. Så ganske med en gang til høyre, 500 meter på fylkesveg 166 (Vester-Volhaugvegen) i retning Minsås, og så av til venstre opp Husbyvegen og følger denne i 2,5 kilometer. Fra parkeringen på Husby er det 1 km til parkeringen i Yssedalen.

– Turene kan naturligvis tas når som helst frem til 1. juni, men fellesturene er en fin anledning til å gå sammen med andre og oppleve enda litt mer underveis, sier Berit Gustad Nessø i Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Verdal kommune.