Det har blitt spelopptredener i årene etterpå. Først to år som danser, så ett års opphold i forbindelse med starten på jusstudier i Tromsø, før han i fjor og i år spiller rollen som Einar blant amatørskuespillerne.

– Einar er en figur jeg tror mange ungdommer kan kjenne seg igjen i. Han er styrt av følelser, og har et behov for å få anerkjennelse. Men som yngstemann i familien, med en eldre bror og en søster som ikke er helt bra, har han vanskelig for å få respekt, sier Lyngstad.

Fikk ikke delta

Helt fra han var liten gutt hadde Severin Slottemo Lyngstad drømmen om å få være med på scenen under Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Han var riktignok med som gårdsunge en gang for mange år siden, men første gang han virkelig hadde tenkt på å sette av julidagene var altså i 2011, som 15-åring. Han ble ikke tatt ut.

Siden det ikke ble speløvinger og opptreden på Stiklestad gikk turen til Utøya istedet. AUFs ungdomsleir er i og for seg på samme måte som spelmiljøet et sted hvor fellesskapet står sterkt, der det er litt alvor, men hvor det å ha det artig sammen, få nye venner og backe opp hverandre er det aller viktigste.

Så ikke Spelet

Lyngstad var av de heldige, han kom hjem igjen. Men 2011 står igjen som det ene året han ikke så noen av spelforestillingene.

– Jeg fikk med meg et foredrag av Jonas Gahr Støre under Olsokdagene, det var det eneste, sier Lyngstad.

At han søkte på nytt og fikk plass som danser i 2012 hadde ikke direkte med det som skjedde året i forveien å gjøre.

– Nei, ønsket var fortsatt der om å være med, men det ønsket hadde alltid vært der. Så det var ikke noe spesielt med det på den måten, bedyrer Lyngstad.

Forskjellige tanker

Hendelsen på Utøya sommeren 2011 blir han uansett minnet på hvert eneste år. Det synes både er litt tungt, og litt godt.

– Vi må forstå behovet som noen har for å kjenne på det sterke fellesskapet blant alle som er rammet. Det er en grunn til å dra det frem på denne datoen hvert år. Samtidig har datoen et veldig vondt bakteppe, som for andre er vanskelig å dvele ved. Selv har jeg ikke det store behovet for å markere 22. juli hvert år, men her er det så mange ulike historier og følelser. Noen har behov for det ene, andre for det andre. 22. juli blir aldri glemt, verken for de involverte eller noen andre i Norge, så da må vi være åpne og tolerante, sier Severin Slottemo Lyngstad.

For Lyngstad er Spelet uansett et slags bilde på at hverdagen må gå videre etter slike hendelser.

– For meg var Spelet en drøm som likevel gikk i oppfyllelse. Samtidig tenker jeg på de som må leve videre, men hvor hverdagen er fullstendig forandret, og aldri blir helt bra igjen, sier den unge spelskuespilleren.

Må ikke glemme

Terroren i Nice nylig, og attentatet mot Charlie Hebdo i januar 2015, er ting som også gjør sterkt inntrykk på Lyngstad.

– 87 personer ble drept i Nice. Enda flere enn på Utøya. Vi har lært hva det vil si, men terroren fortsetter og later til å skje oftere enn før. Nå tror jeg nordmenn flest kjenner enda sterkere på disse tingene etter å ha fått kjenne terroren på kroppen selv, og jeg kan love at vi som har opplevd det hele på nært hold setter det enda mer i perspektiv, sier Lyngstad.

Selv deltar han ikke på noen stor markering kommende fredag, men skal istedet minnes dagen sammen med noen få. I år er for øvrig første gang at 22. juli faller på samme ukedag som i 2011.

– Jeg synes 22. juli bør brukes til å huske viktigheten av det deltakerne på Utøya stod for. Vi skal minnes dem, de skal huskes og hedres. Det var de som trodde på noe, og kjempet for det, poengterer den tidligere AUF-lederen i Nord-Trøndelag.

Synger på visekveld

Han drar frem noen linjer fra Lars Saabye Christesens dikt «22 7 2011»: «Å minnes de døde er å huske dem - slik de levde - i øyeblikk og år, i time og sekund - å ære de døde er å oppfylle deres liv - selv om ingenting blir det samme».

Severin Slottemo Lyngstads 22. juli 2016 vil bestå av speløving på dagen, en mindre minnesammenkomst, og så skal han synge på Verdal Teaterlags visekveld på Talia på kvelden.

– Jeg håper 22. juli blir en fin og verdig markering, uansett hvor nært forhold man har til dagen. Det er en dag alle nordmenn føler de er berørte av, sier Severin Slottemo Lyngstad.