Den nye lederen i Prostatakreftforeningen, Hans-Fredrik Donjem, mener menn ikke går ofte nok til fastlegen. Myten om at prostatakreft bare rammer eldre menn er i ferd med å bli knust, stadig flere under 50 år får konstatert den lumske kreftsykdommen. Enkel blodprøve Prostata er en kjertel hos menn, som ligger under urinblære og rundt urinrørets øverste del. Kjertelen produserer et sekret som inngår i sædvæsken. Prostatasekretet blir blandet med spermiene.

Mange tegn

De vanlige prostataproblemene er resultat av at kjertelen vokser, og en slik vekst er vanlig hos voksne menn. Fire av fem menn over 60 år har forstørret prostata i større eller mindre grad.

Hos enkelte begynner kjertelen å vokse allerede i slutten av 40-årene eller begynnelsen av 50-årene, men det er mest vanlig at dette skjer i 60-70-års-alderen. Voksende kjertel forårsaker hyppig vannlating, dårlig kraft på strålen, etterdrypp eller at det tar tid før urinen begynner å renne når man er på do.

– Vi mener at alle menn som ønsker det, skal få rett til å ta en såkalt PSA-test hos sin fastlege. Menn skal etter 45 år gis et tilbud om den samme enkle testen for å fastsette en referanseverdi. Dette handler om en enkel blodprøve, som riktignok ikke fastslår om du har prostatakreft eller ikke, men verdiene gir en klar indikasjon, sier den tidligere rådmannen i Levanger. Kvinnene er interesserte 74-åringen overtok som leder i den nasjonale Prostatakreftforeningen for tre måneder siden, dette er en landsomfattende foreningen med drøyt 3.000 medlemmer fordelt på 26 lokalforeninger.

Klart mål

Målet til den nye lederen er å få med langt flere, prostatakreft rammer flere og flere – men er slett ingen høystatussykdom:

– I enkelte kretser har det nærmest vært tabu å snakke om prostatakreft. Om lag 40.000 nordmenn er behandlet for denne sykdommen, men vi ser dessverre at det blir forsket mye, mye mer på andre kreftsykdommer. Nå har jeg vært med på en del stands for å markedsføre vår forening, og det er påfallende hvor mange menn som passerer oss med blikket senket, mens kvinnene kommer bort for å få vite med om prostatakreft, påpeker Hans-Fredrik Donjem.

Operert av robot

– Mange menn går for lenge med en mistanke, uten å oppsøke lege?

– Ja, det skjer altfor ofte. Har du den minste mistanke, bør du straks oppsøke lege. Levanger-pensjonisten ble selv rammet av prostatakreft for drøyt fire år siden. Ett symptom kan være ryggsmerter, og Hans- Fredrik Donjem tok straks affære, da han skjønte at noe var galt med helsa. OM PSA-testen indikerer fare på ferde, vil neste skritt være MR-undersøkelse på sykehuset og vevsprøver av prostata.

– Jeg fikk gjennomført en vevsprøve, og fikk konstatert en aggressiv prostatakreft. Da ble jeg selv satt til å velge behandlingsmåte, stråling eller operasjon. Jeg var ikke i tvil og valgte et operativt inngrep på St. Olavs Hospital i Trondheim i 2013. Det ble gjennomført av en såkalt DaVinci- robot, forteller Hans-Fredrik Donjem.

Pasienten i fokus

Nå krummer han nakken, og arbeider målbevisst for pasientforeningen for menn, deres partnere og andre pårørende. Noen av nålene er å utvikle bedre behandlings- og rehabiliteringstilbud for disse pasientene, og mer folkeopplysning om denne krefttypen.

– Jeg ble valgt til leder i landsforeningen etter kort tid, og læringskurven har vært bratt. Vi arbeider på flere fronter, ikke minst for at fastleger skal få økt kunnskap om diagnostisering, behandling og oppfølging av prostatakreftpasienter. Vi trenger sårt mer forskning på prostatakreft, og jobber blant annet med dette mot HUNT og biobanken her i Levanger, sier Hans-Fredrik Donjem.

Foreningen vil se til at kreftstrategien «Sammen mot kreft» blir fulgt opp, og at landet får en brukerorientert kreftomsorg der man reelt følger opp mottoet om at pasienter er i sentrum.

– Vi må stadig minne myndighetene om at Norge kan, og skal bli et foregangsland innen kreftforebygging og gode pasientforløp, sier lederen i Prostataforeningen i Norge, Hans-Fredrik Donjem.

Fakta om prostatakreft:

  • Sykdommen rammer cirka 5.000 norske menn hvert år.

  • I 2013 døde 998 nordmenn av prostatakreft.

  • Antallet som blir rammet i Norge er svært høyt sammenlignet med andre europeiske land.

  • Sykdommen kan være arvelig, og det blir anbefalt at alle menn som kan være arvelig belastet, tar en såkalt PSA-test.

  • Prostatakreftforeningen arbeider for at aktiv overvåking aksepteres som alternativ til radikal behandling av sykdommen.