Den litt uvanlige ungdomsbedriftsideen er det seks førsteårselever ved Verdal videregående skole som står bak. De går på det helt nye tilbudet om yrkesfaglig fordypning, der de har fem timer hver tirsdag til å holde på med bedriftsideen sin.

– Men det tar mye mer tid enn det. Vi har allerede brukt en god del fritid i oppstartsfasen. Det er overraskende mange ting som må på plass i en bedriftsetablering, og vi har erfart at ting tar lenger tid enn man tror, sier Helene Bakkeslett Musum.

Blant annet har Ungt Entreprenørskap vært inne i bildet nå i starten, for å informere og hjelpe litt på vegen. Ungdomsbedriften er registrert i Brønnøysundregistrene, og må følge de samme formaliteter som andre bedrifter.

Noe de ønsket seg selv

7up ungdomsbedrift har som mål å forene sjuendeklassinger på tvers av klasser og skoler i kommunen, for å gjøre overgangen til ungdomsskolen enklere.

– Det er noe som hadde vært brukandes da vi selv gikk fra barneskole til ungdomsskole også, og derfor bestemte vi oss for å gi årets avgangskull på barneskolene et slikt tilbud, sier Victoria Trøan.

Ungdomsbedriften vil arrangere fester og temakvelder der sjuendeklassingene rundt i kommunen får møte de som de kan komme i klasse med neste høst.

To kvelder før jul

Det hele starter i Vinne samfunnshus den 26. oktober, og da inviteres sjuendeklassinger fra både øvre og nedre del av Verdal. På de neste kveldene - en til før jul og kanskje to til i andre halvår - er tanken at de som sokner til ungdomsskolen i Vuku skal ha sine sammenkomster og likedan på Verdalsøra, sannsynligvis i lokalene på de respektive skolene.

– På den måten får de bli enda bedre kjent med akkurat dem som de kommer på skole med, og også bli kjent med skolen de skal begynne på, sier Trøan.

Hvis opplegget blir populært og tiden for jentene strekker til, utelukker de heller ikke at det i tillegg kan bli for eksempel turneringer av forskjellig slag der alle rundt i kommunen er med.

Halloween-kveld starter det hele

På den første kvelden, som nok blir en slags fest, står halloween i sentrum.

– Vi tar gjerne i mot halloween-ting å «pynte opp» med, og elevene får lov til å komme i halloweenkostymer hvis de vil. I løpet av kvelden skal vi ordne ulike aktiviteter og konkurranser med halloween som tema. Det aller viktigste vi trenger hjelp til er imidlertid voksne som kan stille som vakter. Vi har fått ja fra én allerede, men må ha 10-12 stykker, sier Victoria Trøan.

Ingen voksne på diskogulvet

De voksne skal imidlertid få klar beskjed om å holde seg litt unna når diskoen tar til utpå kvelden. Arrangementet skal vare fra klokka seks til ti denne onsdagskvelden, og det skal koste en femtilapp å komme inn.

– Samfunnshuset har vært snille med leieprisen til oss, men vi må sikkert kjøpe inn enkelte ting og ha litt til overs før neste arrangement, sier Trøan. Jentene håper dessuten kiosksalget med brus, godteri og kanskje pølser vil gi noen ekstra kroner i kassa.

Som startkapital håper jentene i tillegg å skrape sammen litt penger på loddsalg på Bobyn og Amfi til helgen. De har også vært i kontakt med vanlige bedrifter i Verdal i håp om støtte.

Her er alle invitert

Videre utover skoleåret kan det bli FIFA-turnering, bordtennis og sikkert mange andre aktiviteter på temakveldene for sjuendeklassingene.

Jentene har allerede vært ute på de fleste skolene og fortalt om bedriftsideen sin, og håper på stor oppslutning fra sine fire år yngre gutter og jenter, samt positiv innstilling fra foreldrene.

– Miljøteamene på skolene vil også stikke innom, og vi er veldig glade for den gode responsen vi har fått fra miljøterapeutene Cathrine Haugan og Kristine Kjesbu, skryter de.

Jentene vil nå selv gi sitt bidrag.

– Vi har lyst til å være rollemodeller for sjuendeklassingene, og vil gi et tilbud til alle. Vi vet at noen ikke alltid blir invitert når barn skal møtes, enten det er for å markere halloween, en bursdagsfeiring eller andre ting, sier Helene Bakkeslett Musum.

Se venn

Og navnet 7up?

– Det har egentlig ingen ting med brusen å gjøre, smiler jentene. 7 på engelsk skrives «seven», og kan bli «se venn» - som er nettopp noe av det jentene vil at man skal gjøre. 7up kan også knyttes til at sjuendeklassingene skal opp et klassetrinn.

7up har både Facebook-side og Instagram-konto.

Tre ulike bedrifter

Det er for øvrig 19 elever totalt på yrkesfaglig fordypning, med to andre ungdomsbedrifter - Samfunnsheltene og Spre glede. Førstnevnte tilbyr hjelp til bilvask, handleturer, barnepass, bursdagsplanlegging, plenklipping/snømåking og hundelufting, mens sistnevnte skal lage sosiale tilbud til eldre mennesker. Allerede onsdag er det bingokveld på Stekke!