Ni gutter og jenter som er naboer på Gjemble er blant dem som har begynt i første klasse ved Nesheim skole. Da foreldrene syntes det ble for utrygt å sende de ferske elevene på den drøye to kilometer skolevegen uten voksne, ble de enige om å samkjøre.

Viser frem og lærer

Ikke bokstavelig talt, for skoleelevene går skolevegen hver dag. Men foreldrene roterer på hvem som går sammen med dem. Slik unngår de å måtte skysse skoleungene med bil, og vet også at barna kommer trygt frem i tide.

– De har jo ikke gått skolevegen før og vi er med for å vise hvor de skal gå og for at de skal lære seg å stoppe ved veien og slike ting, sier Lena Skar.

Innherred ble med på skolevegen da hun og samboeren Bernt Magne Stornes gikk sammen med førsteklassingene.

– Første gangen var det litt kjedelig, men nå synes jeg det er koselig å gå til skolen. Jeg går sammen med venner og jeg tror jeg hadde turt å gå alene også nå, sier Aurora Johansen Englund.

Snegle i vegen

Skoleungene har ikke kommet halvveis før de må stoppe opp for å utforske en snegle midt på veien. Etterpå finner de ut at de skal hekte sammen sekkene.

– De er ikke mer enn fem og seks år gamle og trenger hjelp til å komme til skolen til riktig tid. Innimellom ser vi at noen trenger ei hand å holde i. Også er det mye som skal utforskes på veien. Ser de et edderkoppnett, skal de helst stoppe opp og se på det, sier Skar.

Hun og Stornes forteller at alle foreldrene til de ni elevene bidrar for å unngå at skoleungene skysses med bil.

– Jeg går på fredager. Bernt har ofte vært med fordi han starter på jobb klokka 10, sier Skar.

En trivelig stund

Hun synes det er en stor glede å få være med på skolevegen.

– Ungene har så mye å fortelle om morgenen. Det er så trivelig en stund. Og vi bruker å ta det som en trimtur og løper hjem igjen, sier Skar.

Men først og fremst gjør foreldrene dette fordi de mener barna har mye utbytte av å gå.

– Vi gjør dette litt for å holde dem med selskap, men det er også viktig å få gode rutiner på starten, sier Stornes.

Foreldrene ser for seg at om ikke lenge vil barna kunne gå til skolen uten at noen voksne trenger å være med. Selv om det ikke tar lang tid å skysse barna, mener de skoleunger har best av at foreldrene lar bilen stå.

– På skolen blir det å sitte i ro mye. Da er det bra at de får rørt seg litt først, mener Lena Skar.