I tillegg til sakene som er kjørt på nett, har kunsthistoriker Sverre Krüger støttet grusvegforkjemperne, mens fylkesråd for samferdsel Tomas Iver Hallem stilte seg undrende i hver sine avisoppslag.

Fremsatte forslag

Onsdag ba Venstres vararepresentant og debutant i kommunestyret, Atle Busch, om at kommunestyret måtte be om at det ble sett på muligheten for å bevare grusvegstubben.

– Jeg er selv ivrig bruker, og kjenner mange langs vegen. Meningene er mange, men vi bør se på hva vi kan gjøre. Det handler om hva Levanger som by kan tilby av muligheter til rekreasjon, og verdien av kulturlandskapet, argumenterte Busch.

Lot kommunestyret avgjøre

Ordfører Robert Svarva (Ap) gjorde det klart at han ikke støttet forslaget, men selv om han var i sin rett til å avvise behandling, lot han det være opp til kommunestyret å avgjøre. Det kreves to tredjedels flertall for å få fremmet saker til behandling, på samme måte som ved interpellasjoner.

– Fylkesvegplanen ble behandlet av det forrige kommunestyret, og der var vi enstemmig enige om å prioritere asfaltlegging på fylkesveg 134. Som regel er vi glade når fylket vil asfaltere, og i denne saken har jobben vært ute på anbud og en entreprenør har fått oppdraget. Jeg føler dette som en omkamp om et vedtak et enstemmig kommunestyre har gjort, sa Svarva, som også uttrykte frykt for at saken kunne slå uheldig ut for omdømmet til Levanger overfor fylket, og kommende ønsker om asfaltlegging.

Bonderomantikk

Varaordfører Alf Magnar Reberg (Sp) etterlot ingen tvil om hva hans parti mente.

– I Senterpartiet er vi negative til bonderomantiseringen av hullete grusveger. Det har vi ikke noen tro på, sa Reberg. Han mente at når kommunen endelig fikk gjennomslag hos fylkeskommunen om asfaltering av en veg, så måtte de være glade.

KrFs Børge Lund mente også at ønsket var en ikke-sak, men uttrykte forståelse for medieoppslagene om saken.

– Like sikkert som teleløsningen om våren, er at det kommer reportasjer om folk som klager på hullete veger. Da skjønner jeg godt at lokalavisredaktøren lager forsidesak på at noen vil bevare grusvegen, sa Lund.

Han påpekte også at entreprenøren står klar til å sette igang, og at det tross alt ikke er mange beboere som kjemper for å bevare grusen.

Ville ikke asfaltere

Forslagsstillerens partikollega Karl Meinert Buchholdt (V) fikk siste ord i saken før politikerne skulle stemme over forslaget.

– Dette er ikke bonderomantikk. Vi har over 20 mil med fylkesveg, og en kilometer spiller ikke noen stor rolle, sa Buchholdt.

Han viste til at fylkeskommunen i 2012 med støtte fra i hvert fall Arbeiderpartiet og KrF vurderte nedklassifisering av fylkesveger til kommunale veger, nettopp fordi de ikke skulle legge asfalt på dem.

– Opprinnelig stammer dessuten asfaltprogrammet fra 2007, på et tidspunkt da lokalavisredaktøren jobbet i fylkeskommunen, så han kjenner nok de politiske gangene der godt, mente Buchholdt.

Bare sju av 35

Men noen særlig støtte fikk altså ikke Venstre. Bare sju representanter stemte for forslaget om at rådmannen skulle henvende seg til fylkeskommunen og Statens vegvesen, med ønske om kun å asfaltere fylkesveg 134 nord for jernbaneundergangen.