Årets arenakvinne er en pris som deles ut til en kvinne i Trøndelag som gjennom sin person, sitt arbeid og virke bidrar til utvikling og engasjement i næringsliv, arbeidsliv og samfunn. Prisen består av skulpturen «Jeg gir meg aldri...» av kunsthåndverker Ingun Dahlin, samt en pengegave fra SpareBank1 SMN.

Prisvinneren må også være en talskvinne for at kvinner skal tørre, ville og kunne, og evne å begeistre, inspirere og engasjere.

Birgit Skarstein (27) er nominert med bakgrunn i måten hun har snudd en vanskelig situasjon til en situasjon av muligheter etter at hun ble lam i 2009.

Mer enn bare idrett

I Paralympics i Rio måtte hun nøye seg med fjerdeplass, men hun er verdensmester i roing fra 2014 og har også konkurrert på vinterstid i langrennspigging.

– I tillegg til idrettskarrieren har hun en stort samfunnsengasjement, og er aktiv som bystyrerepresentant i Oslo og som curator for Global Shapers Oslo, ble det påpekt i nominasjonen. Hun sitter også i styret for Sunnaasstiftelsen og er medlem av bioteknologinemnda.

Birgit Skarstein var delegat ved World Economic Forums Annual Meeting i Davos i fjor, der hennes bloggpost senere ble fremhevet som et av møtets viktigste bidrag.

– Birgit er et fyrverkeri av ei dame, hun bruker innsatsvilje og godt humør, samt en jernvilje som verktøy for hele tiden å nå nye mål. Hun er et levende eksempel på at man aldri skal gi seg, skrøt juryen.

Mange å velge mellom

Hele 49 navn var foreslått til prisen som Årets arenakvinne, og en jury valgte ut tre kandidater som ble offentliggjort fredag ettermiddag. I tillegg til Birgit Skarstein er gründeren bak nettbutikken Get Inspired, Silje Landevåg, og RBKs daglige leder Tove Moe Dyrhaug nominert.

Prisen er delt ut årlig siden 2006, med daværende administrerende direktør Nina Udnes Tronstad ved Aker Verdal som vinner i 2009, og tidligere landslagssjef i håndball, Marit Breivik i 2008.

Årets pris deles ut den 28. oktober på Scandic Hell under konferansen Kvinners arena.

– Kåringen av Årets arenakvinne skal være en inspirasjon for de som jobber godt, og de som blir med på konferansen vil også få med seg verktøy og inspirasjon til å bli enda dyktigere, sier prosjektleder Marianne Thomassen.

Ingen fjasedag

Konferansen har en enda lengre historie enn prisen. Mange kjente navn har vært der de 17 årene den er arrangert. I år snakker tolv kvinner og menn om sine forbilder, og gir råd innen ledelse og utvikling. Sist ut er kulturminister Linda Hofstad Helleland.

– Dette er ikke en fjasedag for kvinner som tar fri fra jobb, men en relevant konferanse for kvinner og menn som vil bli et hakk bedre, forsikrer Thomassen.