I dag er det temmelig nøyaktig bare en uke til nærbutikken på Ekne fyller et halvt år.

Og hvis oppmøtet skal legges til grunn da lokalbutikken inviterte til kampanjedag på lørdag, så kan det tyde på at den går en lys fremtid i møte.

Nærbutikkaksjonen er landsomfattende, og blir arrangert i samarbeid med det statlige Merkur-programmet for distriktsbutikker.

De fleste som bor i litt mer grisgrendte strøk, har vel kjent godt på kroppen om nærbutikken fortsatt er i bygda eller ikke.

Glad i butikken

Gjennom praten vi hadde med bygdefolket da vi besøkte Ekne, så var det kun godord å høre om Siv By og hennes families store innsats for å igjen sørge for at bygda deres har et godt butikktilbud.

Bjørg Tendstrand er en av dem. Hun kom med fulle handleposer - for hun bruker butikken på Ekne.

– Ja, det gjør jeg. Selvsagt skal vi støtte opp om butikken vår. Jeg skal ha fire stykker til middag i morgen, men det er ikke noe problem å finne det jeg trenger her. Nå må jeg likevel en tur til Levanger, fordi vi må jo også ha noe godt i glasset til maten, og det finner jeg ikke her ennå, men det fikser du sikkert, sier hun spøkefullt og dunker borti den tidligere samvirkelagsbestyrer Torbjørn Brenne.

Stemningen var som du skjønner ikke noe å si på.

Voksen utstiller

12- 15 utstillere var på plass. Noen var «utanbøgdes», men de fleste var faktisk aktører fra egne rekker.

En av dem var 87 år gamle Marta Austad, som hadde hengt fine innrammede broderier på veggen inne i kafeen til butikken.

Det er tydeligvis mye den spreke pensjonisten rekker med. Ryktene går om at hun trår til i fjøset også hvis det er behov.

Ute var det var det kaffe fra svartkjel kokt over bål, skeibladkak og gode halmballer å sitte på.

Salgboden i teltet med både kunst og mat var godt besøkt. Det var ikke rart butikksjefen strålte som en sol i det fine høstværet.

- Dette er verdt alle timene vi har lagt ned. Det har gått over all forventning så langt, men vi skjønner at vi må stå på viderer for at vi skal gjøre lokalbutikken kjent. Denne dagen er bare ett av flere tiltak vi skal gjøre for å markedsføre oss. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier en fornøyd Siv By.

Lyskveld og fest

Men dagen hadde bare så vidt begynt.

Klokken 18 var det lyskveld i båthavna, før den innholdsrike dagen avsluttes med fest på forsamlingshuset i regi av koret i bygda, som selvsagt må hete Kor 7624.