Verdalsbedriftene Securo og Hypoxic Technologies er gründereksempler som går rett inn i Industrimeldingens mål for hvordan Norge skal møte morgendagens utfordringer. Selskapene arbeider med produkter og løsninger som skal hindre brann og opplever sterk etterspørsel og interesse for sine produkter.

Ti år med utvikling

Eivind Elnan og Geir Jensen stiftet i 2006 selskapet Securo AS som utvikler, produserer og selger brannsikre lufteventiler. De har vært gjennom flere år med forskning på passive brannvern-konstruksjoner. Nå ti år etter opplever de at det løsner for alvor.

Omsetningen er på rundt 13 millioner. Bedriften har i dag 15 ansatte inkludert sju faste produksjonsarbeidere.

Hadde vært vanskelig i Steinkjer

Eivind Elnan minnes oppstarten og fremhever Verdal som et av de få steder i Norge hvor dette var mulig å gjennomføre.

- Vi har bygd opp Securo fra bunnen av. Jeg er selv fra Steinkjer, og klarer ikke å se for meg at vi kunne ha gjort det samme der. Den verdien av å være i et miljø der man er vant til å drive industri, og der vi i starten sprang over gata for å finne noen som kunne gjøre ting for oss, er veldig viktig. Da får vi den motoren som er navet her.

I ferd med å erobre Europa

Fra å ha startet med ei håndsveiset maskin har veien gått videre til ei automatisert maskin som har fungert godt helt til nå. I et års tid er det arbeidet med å få til ei ny helautomatisert maskin med ny teknologi.

- Med den vil vi være klar for å betjene markedet i Europa. Vi selger i hele Norge, men cirka 35 prosent av omsetningen skjer utenfor landets grenser. Vi er fortsatt i vekst i Norge, men det er i utlandet vi tar de store stegene, opplyser Frode Resve, daglig leder i Securo.

- Vi forbereder oss på å gå inn i det franske markedet. Franske myndigheter jobber nå med evaluering av Securos produktdokumentasjon. En fransk teknisk godkjenning vil gi lettere innpass i naboland som Belgia, Italia og Østerrike hvor vi har sett at interessen for våre produkter er stor, sier Resve.

Budsjettert omsetning i 2018 er på 45 millioner kroner.

Sikrer nasjonalskatter

Securos suksess har også født en ny bedrift kalt Hypoxic Technologies AS. Selskapet har spesialisert seg på såkalt inert luft-teknologi.  Dette handler om kontinuerlig brannbeskyttelse.  Teknologien går ut på å senke oksygeninnholdet i lufta så mye at flammer slukkes. Oksygennivået i beskyttede rom senkes permanent til cirka 15 prosent. Dette hindrer og forebygger at brann kan oppstå, men det er fortsatt mulig å puste og arbeide i rommet.

- Vi er ledende på dette området og har levert 90 prosent av alle installerte anlegg i Norge og Sverige, forteller Elnan.

Store institusjoner

Han kan også fortelle at bedriften flere eksklusive oppdrag på gang. De har vunnet prestisjekontrakter med Statsbygg og det nye nasjonalmuseet på Vestbanen. Museet blir Norges største kulturbygg og skal stå ferdig i 2020. Kontraktssummen for verdalsselskapet er cirka 12 millioner kroner.

Hypoxic Technologies har også kommende leveranser til Nye Deichmanske Bibliotek, det nye Munch-museet og Universitetet i Oslo.