Hva er det til middag i dag? Jo, kjøttkaker, poteter og geitrams. Og kanskje litt skvallerkål. Flere vil nok synes et par av disse tingene er pussig å servere, men det er slett ikke så rart som det kanskje høres.

Mye kan spises

Unge skuddspisser av geitrams kan godt spises, enten rå i salater eller kokt som en grønnsak. Den egner seg for eksempel fint som erstatning for asparges. Ja, selv bladene kan brukes. Tørkede blader er i mange år brukt til te, søt og velsmakende.

Naturen byr nemlig på langt mer enn mange av oss er klar over. Og massevis av det vi gjerne ser på som ugress, kan spises eller drikkes. Høstingen gjør du helt gratis. Det er bare å spasere i utmarka og forsyne seg. Eller for den saks skyld i egen hage.

Skvallerkål.

For alle som behersker kunsten heter det forresten ikke ugress, men nyttevekst. Sopp skulle være kjent for de fleste, men tallet på nyttevekster som finnes i naturen er vel nærmest eviglangt. Mye av det kan spises. Velsmakende kan det også være.

Utveksler kunnskap i ny forening

Og med kortreist og ureist mat som bakteppe, er det flere som naturligvis ser verdien i sopp og andre nyttevekster. To av dem heter Eli Margrete og Odd Skjerve, som like godt har tatt initiativ til det nystiftede Innherred sopp- og nyttevekstforening. Foreningen ble stiftet i august.

– Av alt naturen gir oss, trengs kunnskap til å bruke det. Noen kan litt, andre kan mye og så finnes det dem som ikke kan, men som ønsker å lære, sier Eli Skjerve. Dermed kan den nye foreningen bli en kjærkommen fellesarena for utveksling av kunnskap. Innherred sopp- og nyttevekstforening har nemlig som formål å spre kunnskap om sopp- og nyttevekster, samt holde gamle tradisjoner i hevd. Nedslagsfeltet strekker seg over hele aksen mellom Steinkjer og Trondheim hvor det fra før eksisterer tilsvarende foreninger.

– Og vi vet vi trenger noe midt imellom, sier Skjerve. Og bemerker at dette ikke bare handler om sopp. Sært er det heller ikke. For det inneholder så mye mer.

– Av erfaring vet vi at medlemmene i soppforeningene rundt omkring ikke er opptatt av hvem du er og hvor du jobber. De er genuint opptatt av interessen for sopp og nyttevekster, og nyttiggjøringen av dette. Det fantastiske er at Innherred er en region med mange mennesker som har den gode kunnskapen, poengterer Eli Skjerve.

Ferdigmat

På mange vis haster det faktisk lite grann. Kunnskapen om våre mattradisjoner fikk et skudd for baugen da ferdigmat og posemat ble introdusert for fullt i butikkhyllene. Dermed forsvant også noe av kokekunstens bibringelse mellom generasjonene.

– Vi erfarer at min generasjon har hoppet over en del kunnskap. Det ble litt for lettvint med ferdigmaten. Vi må skynde oss, for de begynner å bli eldre, mange av dem som holder den gamle mattradisjonen og kokekunsten i hevd. Derfor synes jeg det er gledelig å se at yngre generasjoner faktisk henter tilbake noe av tradisjonene, sier Eli Skjerve.

Årets soppsesong i Trøndelag betegnes som god. Utover høsten kom riktignok meldinger om en betydelig vekst i utbredelsen av spiss giftslørsopp, en av de giftigste soppene som vokser naturlig i Norge. Dette fikk nok noen til å vegre seg for å gå til skogs med soppkurven. Samtidig illustrerer det viktigheten av kunnskap, og at denne kunnskapen formidles til flest mulig. For det er jo fortsatt slik at sopp er en særdeles viktig ressurs for den matinteresserte.

Ta vare på mattradisjonene

Sopp- og nyttevekstforeningen håper etter hvert å kunne utdanne egne eller knytte til seg allerede utdannede soppsakkyndige.

Mandag 5. desember inviterer foreningen sitt aller første mandagsmøte. Her ønsker styret å fortelle alle frammøtte om tankene og ideene for framtida. I tillegg kan deltakerne se fram til en demonstrasjon av en juleforberedelse som nok var mer utbredt i de tusen hjem i gamle dager, nemlig tilblivelsen av sursild. Møtet finner sted på skolekjøkkenet til Åsen oppvekstsenter.

– I det hele tatt er målet vårt å ta vare på gamle mattradisjoner. Nå, i tiden før jul, kunne nok mange tenke seg å bake fattigmann eller goro, men så avstår de fordi de synes det blir for mye pes med det, kommenterer Skjerve. Og mener at en forening hvor slik ekspertise finnes blant medlemmene, vil være en utmerket arena å tilegne seg det som kreves av viten og erfaring.

Midt i matfatet

Vi bor i et matfat, og det finnes mange skatter der ute. Skvallerkål. Løvetann. Bringebærblad. Brennesle. Rognebær.

Ikke fjern. Spis.

Eller drikk. Te basert på tørkede blad i alle varianter. Skal det være en einebærsnaps, kanskje? Foretrekker du i stedet plommelikør?

Lista er langt lenger enn rammene for denne saken får plass til. Vil du lære, dele og formidle, er Innherred sopp- og nyttevekstforening et bra sted å starte. I styret sitter Eli og Odd Skjerve, Ingrid Torkildsen og Hilde Hegge. Siden foreningen henvender seg både sørover til Stjørdal og vel så det og nordover til Verdal og vel så det, er i utgangspunktet Åsen hovedbasen for de faste møtene.

Til førstkommende samling mandag 5. desember, ønskes absolutt alle velkommen. Medlem eller ikke. En interesse for sopp og nyttevekster er billett god som noen.