– Dette er en ny sak som dreier seg om tilskuddsberegningen for 2017, forteller statistikk- og økonomianalytiker Anders Grønmo i Private Barnehagers Landsforbund.

Etter fullmakt fra åtte private barnehager i Verdal (se faktaboks), sendte han 30. november inn en klage på vedtak om tilskudd til private barnehager i Verdal kommune.

Denne gangen er saken en annen. PBL mener at Verdal kommune har regnet barnetallet i kommunale barnehager feil. Det får betydning for satsen, som igjen får betydning for størrelsen på tilskuddet og utbetalingene til de private barnehagene.

– Kommunen har etter min mening lagt til grunn feil barnetall. Det ser ut som man har lagt ei årsmelding til grunn for tallet, og fått en for stor småbarnsandel. Det har betydning for satsen, da du tildeler småbarna en større del av kostnadene, sier Grønmo.

Man skiller mellom små (barn under tre år) og store barn (barn over tre år) når tilskudd beregnes. Kommunen har beregnet 170 små og 251 store heltidsplasser i kommunale barnehager neste år. Loven er slik at barn under tre år vektes 1,8 ganger høyere enn større barn, og utløser større tilskudd. Dette fordi mindre barn skal ha mer ressurser rundt seg.

– Hvis det er gjort feil her, hva tenker dere om nok en sak rundt tilskuddet?

– Da vi ikke har mottatt dokumentasjon, er det ikke godt å si hvorvidt det er feil beregnet eller ikke. Dersom kommunen feilaktig har talt store barn som små etter telling 1,8, kan det være en mulig forklaring. Dette vil vise seg når kommunen fremlegger dokumentasjon på tellingene. Klagen går ut på at kommunen må redegjøre for hvilke tall som er brukt, sier Grønmo. Innherred snakket med ham før han hadde mottatt svar.

Anders Grønmo i PBL.

Grønmo fastslår at tilskuddsberegning er komplisert. Han opplyser at PBL har påklaget om lag 40 prosent av alle vedtak som er kontrollert i år.

– Har dere oppdaget det samme i Levanger?

– Vi er ennå ikke ferdig med kontroll av Levanger så det er for tidlig å si noe om, sier Grønmo.

Bruker egne tellinger

Barnehagefaglig rådgiver Anne Haugskott-Bjugan i Verdal kommune forteller at svar er sendt ut til PBL og de private barnehagene i Verdal.

Det er to måter å beregne satser for driftstilskudd til barnehager. Kommunen kan bruke årsmelding fra året før regnskapsåret og årsmelding fra regnskapsåret når man teller plasser. Eller man kan bruke egne tellinger.

– Vi bruker tellinger i kommunale barnehager og har fire tellinger i året. Dette er politisk vedtatt og har vært på høring til private barnehager. Tellingene bidrar også til at det er lettere å ta opp unger gjennom året, da det stimulerer til meropptak, sier Haugskott-Bjugan.

Tilskuddssats beregnes etter barn i kommunale barnehager. Det er totalt 770 barn i barnehager i Verdal i dag. Litt flere går i kommunal, enn privat barnehage, opplyser Haugskott-Bjugan.

Haugskott-Bjugan sier at kommunen har gitt PBL mer dokumentasjon etter klagen i november.

– Alle kan gjøre feil. Men Verdal kommune har tatt utgangspunkt i antall unger som er talt, og beregnet sats ut fra det. Sammenlignet med årsmeldingen som er levert, fant ikke PBL samsvar med resten av landet. Årsaken er at i 2015 (året som brukes til utregning for tilskudd i 2017, journ.anm.) ble småbarn regnet som små fram til 1. oktober, sier Haugskott-Bjugan og viser til at kommunene sto friere da.

– Ny forskrift fra 2016 gir føringer på at småbarn skal telles som store fra 1. august. At Verdal kommune har fire tellinger kan medføre at andelen små barn blir større enn landet for øvrig. Vi har gitt mer dokumentasjon, så får vi se hva svaret blir fra PBL, sier Haugskott-Bjugan.

– Hva tenker du om usikkerhet rundt tilskudd på nytt – kommunen måtte nylig betale tilbake 5,4 millioner kroner?

– Det bunner i at det er lite penger, og at barnehagene vil være sikre på at de får det som de har krav på. Jeg skjønner at de må være sikre på at ting er gjort rett, og talt riktig. Den andre saken handlet om noe annet – pensjon. Det har vært mye endringer siden rammetilskuddet til barnehage ble kommunens ansvar i 2011. Forskriften endres hele tiden, men jeg opplever at vi til enhver tid forholder oss til gjeldende forskrift, sier Haugskott-Bjugan.

Hun erkjenner også at tilskuddsutregning er komplisert.

Kan gå til Fylkesmannen

PBL har bedt om at klagen sendes over til Fylkesmannen hvis vedtaket ikke dokumenteres tilstrekkelig. Haugskott-Bjugan sier det gjenstår å se om svaret fra kommunen nå er greit nok.

Hun opplever at det er et godt samarbeid rundt barnehage i kommunen.

– Jeg opplever at kommunale og private barnehager i Verdal er enige og samarbeider godt. Jeg håper dette løser seg, og vi har en god dialog med PBL.

P.S. Anders Grønmo i PBL opplyser fredag at han har fått svar. Han mener det ser ut til at kommunen har talt feil ved en av sine tellinger. Han opplyser at saken vil bli påklaget ytterligere.