Solveig Salthammer Kolaas, Ingrid Elise Andersen og Frank Scott står utenfor det tidligere vaskeriet ved overgangen mellom indre og ytre havn i Levanger sentrum.

Bygget drømmer de om å få transformert til Levangers nye kulturscene og storstue for et samlet kulturliv. Slik er det også foreslått og anbefalt i den nye kulturarenarapporten, som ble offentliggjort i forrige uke av prosjektgruppen ledet av kultursjef Guri M. Sivertsen.

– Nei, dette er ikke for ambisiøst! Nå er det vår tur, sier Solveig Salthammer Kolaas.

På tide å satse

Hun er en ettertraktet musiker i Innherredsregionen, og brenner for kultur. Sammen med flere andre musikere og sangere har hun blitt innvalgt i et interimsstyre for Levanger kulturforum. Det er et helt nystartet organ for kulturaktører, hvor målet er å samle krefter for kulturelle interesser. Forumet blir formelt stiftet når interimsstyret har jobbet fram et stiftelsesdokument. Forumet blir også en viktig høringsaktør i kommende kultursaker i Levanger kommune, og Salthammer Kolaas har støtte i ryggen av flere andre når hun nå krever fortgang i kulturarenasaken.

– Å få en stor kulturscene på havna blir naturligvis en viktig sak for forumet. Dette handler om byutvikling, der kultur og næring hører sammen, sier Ingrid Elise Andersen og får støtte fra de øvrige:

– Nå har helse blitt prioritert i en årrekke, men kultur er også helsefremmende og forebyggende. Husk at Levanger har et nasjonalt senter for kultur, helse og omsorg, sier Salthammer Kolaas engasjert.

Et steg videre

Kulturrapporten anbefaler å lage en stor kulturscene i det gamle vaskeriet på havna, samt å ruste opp Festiviteten og å bygge et nytt bibliotek og tresals kino på dagens bibliotektomt. Total prislapp for de anbefalte utbyggingene er på 232 millioner kroner. Det kalte ordfører Robert Svarva (Ap) «i overkant ambisiøs» etter offentliggjøringen av rapporten.

– Rapporten er et spennende og godt utgangspunkt for diskusjon. Rent umiddelbart synes jeg kanskje den virker i overkant ambisiøs. Samtidig er det åpenbart at det er behov for en type kulturell infrastruktur som vi ikke har i dag, sa Svarva til Innherred lørdag.

Det gjør at kulturaktørene selv vil minne politikerne på hvorfor kulturlivet i Levanger trenger en storsatsing med et samlende bygg i front: Nemlig det tidligere vaskeriet.

– Politikerne må ikke se på kulturlivet i deler, men som en helhet. Vi føler at denne rapporten tar kulturlivet et steg videre i så måte, og vi håper at havna da blir prioritert først. Det er her snakk om utviklinger over mange år, sier Andersen.

Hun mener det er direkte trist at Levanger går glipp av en stor rekke oppsetninger, konserter og kulturprosjekter på grunn av mangel på fasiliteter.

– Vi får blant annet ikke Riksteateret hit, fordi det ikke finnes stor nok scene, legger Salthammer Kolaas til.

Prioriterer havna

Kolaas vil være tydelig i sin tale når det gjelder framtidens kulturliv i Levanger: Det er nå det må satses. Rapporten fra arbeidsgruppen har hun ventet spent på, og hun mener at den anbefalte modellen med utbygginger til et anslag på 232 millioner kroner for nye kulturarenaer må vedtas av politikerne.

Førstkommende onsdag er første orientering for politikerne, før saken skal vedtas i kommunestyret i løpet av våren. Da gjenstår det å se om politikerne går inn for anbefalingene fra arbeidsgruppen, eller om de går en annen vei.

Vaskeriet på havna kan bygges om til en stor kulturscene med øvingsrom, blackbox og flere funksjoner. Kino er også mulig.

– Det er viktig for oss å vise at vi støtter rapporten og spesielt mener at planene i vaskeriet på havna må prioriteres først. Det er en felles storstue for kultur vi trenger mest i Levanger nå, etter mange år med flekkvis kulturtenkning, sier hun.

Kulturaktørene viser også til at Nord universitet er under utvikling på Røstad, og at kommunen selv har investert betydelige summer på forskjønning av sentrumsgatene til og fra havna samt på den nye bystranda.

– Vi føler at kommunen selv legger opp til at det er vaskeriet som de skal satse på, når vi ser hvor pent området har blitt, sier Arnt Reine.

– Dette kan ikke bare bli en ny skrivebordsrapport, som blir lagt i ei skuff og glemt. Det forventer vi at ikke skjer, og det vil bli en stor skuffelse for innbyggerne og kulturlivet, sier Salthammer Kolaas.