Nylig ble studentene på Nord universitet i Levanger drillet av bioingeniør og laboratoriekonsulent Randi Rekkebo i Noklus - Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser.

Ikke redd

Ifølge

Nord.no

er den lokale sykepleierutdanningens avtale med Noklus den eneste i landet, og skal sikre studentene i Levanger spisskompetanse (pling!) på blodprøvetaking.

Dette er noe sykepleiere ikke kan være redd for, nemlig blodprøvetaking. Foto: Bjørnar Leknes, Nord.no

Studentene startet på kunstige armer, men gikk fort over til blodig alvor - der de tok blodprøver på hverandre.

– Jeg har både gledet og gruet meg til dette, men jeg er ikke redd for å bli svimmel. Det er bare veldig spennende, sa student Birthe Mejdal til universitetets eget nettsted før hun ble stukket i armen av en medstudent.

Ifølge Rekkebo var det imidlertid fire studenter som måtte «ta telling» under praksisen den første dagen av opplæringen.

Viktig å kunne

Rutinene for blodprøvetaking endres fra tid til annen, og det blir stadig mer vanlig at sykepleiere utfører dette på klinikkene.

– Da er det viktig med god opplæring, sier seniorkonsulent Lars Ove Reinaas. En del av opplæringen handler også om håndteringen av blodprøvene, med stort fokus på ID-sikring, slik at rett prøve havner i glass med korrekt navn på.