Til tross for at kommunene etter samhandlingsreformen mottar sykere pasienter enn tidligere, har kommunene i liten grad økt kapasiteten eller styrket kompetansen.

Det slo riksrevisor Per-Kristian Foss fast for ett år siden.

Stiklestad-konferanse

Nærmere 150 ledere og ansatte innen helseomsorg kommer torsdag til Stiklestad der samhandlingskonferansen 2017 arrangeres. Under tittelen «Kaos eller samhandling?» diskuteres Helse Nord-Trøndelag sider ved den offentlige helsesituasjon.  Flere fagspørsmål debatteres, blant annet hvordan en skal lykkes vi med å koordinere tjenester.

Disse spørsmålene griper inn i Samhandlingsreformen som ble innført i 2012. Den skal gi bedre kvalitet på helsetjenestene for pasientene. Samtidig skal ressursene utnyttes bedre ved at kommunene tar ansvar for en større del av helsetjenestene.

Lite vekst

Fjorårets riksrevisjonsundersøkelse viste at kommunene i større grad enn tidligere tar over pasienter fra sykehusene, men både kommuner og fastleger mener at mange blir skrevet ut for tidlig.

Selv om kommunene mottar sykere pasienter med større behov for behandling og pleie enn tidligere, har kommunene verken økt kapasiteten eller hevet kompetansen til ansatte nevneverdig etter innføringen av samhandlingsreformen. Undersøkelsen viser dessuten at en stor andel av kommunene ikke har styrket sitt tilbud til rus- og psykiatripasientene.

– Departementet må følge med på om planlagte tiltak styrker kompetansen i kommunehelsetjenesten i tilstrekkelig grad, påpekte riksrevisor Foss.

Helsemøte også i Arken

Onsdag 25. januar er det et annet møte på Arken i Verdal, og dette handler om lover og rettigheter innen eldreomsorgen. Møtet, som arrangeres av pensjonistforeningene i Verdal er åpent for alle, og det er hyret inn kompetanse utenfra for å løfte diskusjonen på det prinsipielle og lovmessige plan.

Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet, skal innlede med å snakke om den utryggheten som mange etter hvert føler på. Hans innlegg har tittelen «Er lov om rett til sykehjemsplass en trussel?»

Jan Davidsen kommer til Arken onsdag. Han skal snakke om retten til sykehjemsplass.