Nå fylles tomme rom med liv, mennesker og fagekspertise på nye Staup helsehus. Kommune har overtatt bygget etter byggeperioden, og denne uken flyttes de første pasientene og brukerne inn i bygget i Staupslia.

Jørgen Worum er enhetsleder for institusjonstjenester i Levanger kommune, og har tilbrakt mye tid i lokalene. Innspurten før innflytting av brukere og pasienter har vært hektisk, og flyttedatoen ble til slutt utsatt for at de ansatte kunne forsikre seg om at alt var på plass og funksjonelt før det tas i bruk.

Storkjøkkenet i dagsenteret kan leies ut til kurs, møter, selskap og annet etter behov.

–Vi har aldri bygget et slikt bygg før, og det har egentlig knapt noen andre gjort heller. Det er ganske unikt å samle slike funksjoner i samme bygg med slike løsninger vi har valgt, sier Worum og fortsetter:

–Det er store mengder teknologiske løsninger som skal på plass, og vi er helt nødt til å teste at alt fungerer 100 prosent før innflytting. Derfor valgte vi å utsette innflytting litt, slik at ingen skal oppleve at ting ikke er på plass.

Nyvinninger

Det store bygget strekker seg over to etasjer pluss kjeller, og er inndelt i fløyer sammenføyd av en lang hovedkorridor fra hovedinngangen og gjennom lokalet. Bygget skal romme det meste av kommunale helsetjenester for innbyggerne, og er ment å være et helsehus for rehabilitering, behandling, korttidsopphold og kommunale akutte døgnplasser.

Det er heller ikke bare pasientene som står i fokus i det nye helsehuset. Kommunen har lagt opp til oppholdsrom for familiebesøk, samt flere overnattingsrom på avdelingene for pårørende.

–Vi har flere rom med overnattingsmuligheter på sovesofa, som ved rehabiliteringsavdelingen og den palliative avdelingen. Det gir pårørende muligheten til å være sammen med sine syke over mer tid, sier han.

Treningsleilighetene på rehab-avdelingen gir både ro og mulighet til opptrening sammen med overnattingsmuligheter for pårørende.

Andre vil se

Storsatsningen har heller ikke gått upåaktet hen blant andre kommuner. Stadig melder nye delegasjoner sin interesse i helsehuset, og vil komme på besøk for å se hvordan Levanger kommune har bygd opp det moderne helsetilbudet.

–Vi har hatt besøk av Inderøy, Verdal, Snåsa og flere andre. I tillegg har vi dialog med Vikna og Overhalla og Kristiansaund kommune, som er nysgjerrige på å se hva vi gjør her, sier Worum, som nok har opplevd at ikke alle er klar over at huset både rommer leger, fysioterapeuter, rehabiliteringsavdeling, demensavdeling, kommunale akutte døgnplasser, palliativ avdeling for lindrende behandling i livets siste fase og ikke minst flere sentrale kommunale tilbud.

–Frisklivssentralen flytter hit, og den kommunale hjelpemiddeltjenesten flytter nå inn. Da er det hit folk skal henvende seg i tiden framover.

Åpent og inkluderende

Worum mener det er viktig å vise at Staup helsehus er et åpent og velkommende hus med funksjoner for alle. Han poengterer at huset er bygd for å være et tilskudd også for lokalsamfunnet utenom i helsesammenheng.

–Dette skal være et hus for alle fra 0-100 år, og det er ikke bygd bare for demenspasienter og eldre. Det er hit rehabiliteringspasienter i kommunal helsetjeneste skal komme, på samme måte som øvrige pasienter som utskrives fra sykehus og spesialisthelsetjeneste, og som behøver mer opptrening eller andre tjenester før de reiser hjem. Derfor har vi også lagt opp to treningsleiligheter med stuerom med plass til overnatting for pårørende, og fasiliteter som er tilpasset mulige lengre opphold etter behov. Ingen skal være fastboende på Staup Helsehus, men det er bygget slik at pasientene kan bo her over lang tid ved behov for å trene seg opp på flere områder, sier Worum.

Blant de første innflytterne blir 20 beboere ved Breidablikktunet, som flyttes over på korttidsplasser, før Breidablikktunet omgjøres til omsorgsboliger.

Kantine og utleie

Målsetningen om et åpent hus gjelder også for de sosiale sonene med kantine, felleskjøkken og dagtilbud i 1. etasjen ved hovedinngangen.

Treningsrommene blir nå fylt med utstyr til fysioterapi og opptrening.

–Vi ønsker mest mulig aktivitet i huset både sent og tidlig, og huset skal være åpent for de som ønsker å bruke huset, sier Worum og viser rundt i dagsenterlokalene. Der er det flere oppholdsrom og kontorfasiliteter til utleie for lag og foreninger.

Av samme grunn er også dagsenteret bygget opp slik at det er et stort kjøkken med flere kokesoner tilknyttet kantinen, som for øvrig er tenkt drevet av Leva-Fro.

–Det er en avtale vi nå er i dialog om. Målet er å ha en åpen kantine som alle kan benytte, sier Worum.

Det livssynnøytrale seremonirommet kan tilpasses alle religioner og behov.

På grunn av den sentrale plasseringen av kantine og kjøkken like ved inngangspartiet, vil dagsenteret også kunne tilby lokaler til utleie for selskaper, konfirmasjoner, kurs og seminar for lag og foreninger og privatpersoner. Selv om innflyttingen av pasienter nå er i gang, vil det ta noe mer tid før hele huset er i full drift. Det skyldes den pågående ansettelsen av nok bemanning til å kjøre full turnus med heltidsstillinger på alle avdelinger.