Levanger og Verdal

Marte Skjesol

– Det er grusomt. Helt forferdelig. Jeg er nødt å lære meg alt utenatt, for jeg orker ikke stå der og mime, sier Dag Petter Husby.

Samtidig som han forteller hvor utfordrende det er å lære seg Händels Messias understreker Husby at han gleder seg stort til å kunne framføre det store stykket sammen med et kor på 50 levangsbygg og verdalinger og med profesjonelle solister.

–Nå er vi bare i starten av øvelsene. Tenk det hvor fint dette vil bli til konserten. Og da med fullt orkester, sier Husby.

Profesjonelle solister

I desember i fjor etterlyste organist Erling Neergård i Levanger kulturkirke 50 sangere for å kunne bringe Händels Messias inn i kirkerommet. Det tok ikke lang tid før henvendelsene kom og allerede før søknadsfristen er utløpt har Neergård fylt koret med sopraner, tenorer, basser og alter. Kvinner og menn i alderen 17 til 75 år. Fra Frosta, Levanger, Verdal og Inderøy.

–Jeg forventet at vi ville finne en del som ville være med, men det som er overraskende er hvor bra stemmegruppene er balansert, forteller Neergård.

Det kjente oratoriet til den tysk-britiske komponisten Georg F. Händel skal framføres i Levanger og Stiklestad kirker 22. og 23. april av både amatører og profesjonelle. Händels Messias forteller historien om Jesus Kristus gjennom tre deler: Julefortellingen, påskefortellingen og gjenkomsten. Nå er det altså andre del, som omhandler påskehistorien, som øves inn. Koret møttes først 5. januar og øver hver torsdag.

–Rundt regnet skal konserten gjennomføres på halvannen time. En del av stykket er ganske krevende og vi må nok regne med 40–50 timer øving. Vi har lagt inn øvingsplan og er i rute, forteller Neergård.

I tillegg til koret, deltar flere profesjonelle solister: Runa Hestad Jenssen (sopran), Maria Stattin (alt), Ola Marius Ryan (tenor) og Sverre Johan Aal (bass). Prosjektorkesteret baserer seg på musikere fra Nord-Trøndelag kammerorkester, i tillegg til innleide, profesjonelle blåsere. Det blir fullt orkester med pauker og orgel.

En drøm

Neergård har lenge ønsket å arrangere en større oppsetting. Den store pågangen av korsangere tyder på at mange har drømt om å framføre Händels Messias.

–Det er et kjent verk mange har et forhold til, som er artig å være med å synge på og som mange har hatt en drøm om å være med på, sier Neergård.

Koret er fylt med 50 sangere fra Levanger , Verdal, Frosta og Inderøy, som øver hver torsdag.

Han tror den store pågangen skyldes at sangerne får mulighet til å være med i et stort verk sammen med profesjonelle musikere og dirigenter og at det skjer lokalt.

–Også tror jeg det er ganske tilgjengelig og ikke for dyr avgift. Det som koster er jo tida man må bruke på det. Samtidig er dette et prosjekt, så man slipper å binde seg til et kor for lang tid, sier Neergård.

Å sette sammen et kor som aldri har sunget sammen før kunne vært krevende, men har ifølge Neergård gått smertefritt.

–På forhånd vet man jo ikke hvordan folk er, men alle er veldig positive og motiverte. De er veldig engasjerte og fornøyde og jeg håper vi klarer å holde på denne musikkgleden og motivasjonen, sier Neergård.

Øvingsapp

Han forteller at det er stor forskjell på hvor godt korsangerne kan å lese noter. Dag Petter Husby synger i gospelkoret Rejoising. Han har sunget i kor siden han var 14 år, men aldri etter noter. Nå merker han at det er vanskelig å henge med på Messias-øvingene.

–Mange sier at dette ikke er avansert. Jeg er ikke enig. Jeg har sunget som solist i begravelser i 28 år. Dette blir noe helt annet, sier han og er glad for å ha mobiltelefonen lett tilgjengelig.

–Heldigvis finnes det en øvingsapp. Der kan jeg sette ned tempoet og nå skal jeg bruke appen flittig fremover, sier han.

Susanne Steffenak forteller at hun delvis kan lese noter. Hun er enig med Husby at det er mye de skal lære seg før Händels Messias kan fremføres.

–Det er utfordrende, men vi lærer utrolig mye. Og jeg synes vi blir flinke fort, også, sier Steffenak.

Hun synger ellers i samme gospelkor som Husby.

–Selv om jeg ellers er med på sangøving tre ganger i uka, kunne jeg ikke la være å melde meg på dette også. Her har vi muligheten til å lære mye, blant annet å synge presist, sier hun.

Avhengig av publikum

Neergård har inntrykk av at også publikum gleder seg til fremføringen, noe som også er helt nødvendig for å få prosjektet til å gå rundt økonomisk.

–Finansieringen er i publikummet, så vi håper på fulle hus i begge kirker. Interessen er stor og mange er glade for at vi gjør noe så stort. Når det er så mange som vil bidra i koret og dersom det også kommer masse folk, så vil det være naturlig å gjøre dette senere år, også, sier Erling Neergård.

–Dette er noe som kan bygge seg opp, men det avhenger av mottakelsen.

995 99 805

Marte.skjesol@innherred.no