I november 2016 fikk Verdal status som Trøndelags første trafikksikre kommune. Dette kom av at Verdal i lang tid har jobbet målbevisst med trafikksikkerhet, og at de har satt konkrete mål for hva som skal bedres de neste 15 årene.

I den forbindelse bestemte Rådet for likestilling av funksjonshemmede at det hvert år skal arrangeres rullestoldag i Verdal.

–Lærerikt

Tirsdag gikk startskuddet for den første markeringen og flere politikere i kommunen fikk prøve rullestol for første gang.

–I år utfordret vi komiteen for plan og samfunn, slik at de får se hvordan det er for rullestolbrukere å ferdes i sentrum, sier leder for Rådet for likestilling av funksjonshemmede, Berit Gustad Nessø.

Ni personer fra plan- og samfunnskomiteen, deriblant leder Ove Morten Haugan, var med på dagen.

–Det er veldig lærerikt å være med på en slik dag. De erfaringene vi får skal vi ta med oss videre, sier Haugan.

Leder i plan- og samfunnskomiteen Ove Morten Haugan gestikulerer. Foto: Kristin Heggdal

Utfordrende

Løypa startet fra Rådhusplassen og deretter videre mot Reinsholm, Amfi-senteret og Minsaas Plass. Underveis på turen noterte komiteen utfordringer knyttet til gangveger, overganger og parkeringssperringer. Anne Segtnan og Anne Kolstad fikk problemer ved Reinsholm.

- Det var vanskelig å komme seg opp bakken her, selv om den ikke er så bratt. Litt snø og grus gjorde det utfordrende nok, sier Segtnan.

- Det er skummelt hvis man ikke kommer seg opp bakken alene og rygger rett inn på den trafikkerte veien, sier Kolstad.

Kollegaene synes det er nyttig å få en påminnelse om hvor utfordrende det kan være for rullestolbrukere å ferdes i Verdal.

- Det er også greit å gjøre det nå og ikke midt på sommeren, for folk må jo komme seg rundt uansett årstid, sier Kolstad.

–Føler meg litt utrygg

Fatima Almanea fra komiteen fikk også utfordret kjøreferdighetene.

–Jeg kjenner at jeg ikke har helt kontroll på stolen. Noen overganger er litt skumle, og med en gang det blir stigning blir det vanskelig å komme seg opp. Jeg føler meg litt utrygg, sier hun.

Hva vil du få ut av dagen?

–Jeg vil se hvilke utfordringer vi har i sentrum, og samtidig se på mulige løsninger. Dessuten vil jeg at vi skal samarbeide om å få bedre tilbud til de som er i denne situasjonen, sier Almanea.

Fatima Almanea med nye erfaringer i sentrum av Verdal. Foto: Kristin Heggdal

Fikk bind for øynene

På Minsaas Plass fikk komiteen også teste hvordan det er å ferdes i sentrum som synshemmet. Almanea fikk bind for øynene og måtte komme seg til det gamle postbygget helt på egen hånd.

–Jeg føler meg veldig hjelpeløs akkurat nå, det er direkte utrygt, sier Almanea som etter hvert måtte få hjelp av en kollega til å komme seg frem.

Bedre tilrettelegging

Haugan sier dagen har gitt komiteen et innblikk i noen av utfordringene som synshemmede og funksjonshemmede møter i sin hverdag.

- Jeg reflekterer spesielt over utfordringene i forhold til trafikken og omgivelsene, enten det er jernbaneundergangen og stigningen der, eller en kantstein man skal over, sier han.

–Hva gjør dere videre med de erfaringene dere har fått i dag?

- På deler av løypa vi gikk i dag er det allerede planer som er i ferd med å bli realisert. Så noen av utfordringene er midlertidige. Samtidig ser vi på andre områder som burde vært bedre tilrettelagt, og om vi kan ta med oss de erfaringene inn i neste planverk, sier Haugan.