Et samlet brannkorps i Verdal går langt på vei i rette med sin egen brannsjef, og ber nå om at momenter vedrørende felles drift av brannvesenet i Levanger og Verdal bringes inn for kontrollkomiteen.

I et brev datert 27. februar fremmer tillitsvalgte ved Verdal brannstasjon tre spørsmål til brannsjef Rigman Pents. Spørsmålene dreier seg om kostnader, regnskap og ressursbruk. Her pekes det blant annet på at det er ført lønn for faste stillinger beredskap i Verdal, mens det etter de ansattes mening ikke finnes noen slike faste stillinger for avdeling Verdal. Ergo ble det reist spørsmål ved bakgrunnen for at nevnte lønnsutgifter er belastet avdeling Verdal for 2016. I sitt skriftlige svar, datert 8. mars, peker Pents på tidligere praksis, samt at det fra høsten 2016 ble gjort endringer på hvordan posten skulle føres, og det etter råd fra og avtale med administrasjonen i Verdal og Levanger, og fra administrasjonen i Innherred samkommune.

Levangers underskudd

Ansatte ved Verdal brannstasjon er ikke fornøyd med svaret.

– Så langt vi kan se, er dette aldri politisk behandlet, og strider veldig mot det prinsipp politikerne i Verdal la for driften av beredskap i de to kommunene ved sammenslåingen i 2010, skriver de ansatte i det siste brevet som nå er sendt administrativ ledelse i våre to kommuner.

– Verdal kommune er med på å dekke underskuddet på beredskap i Levanger i stedet for å bruke disse midlene til nødvendig oppgradering av materiell på Verdal, tilføyer de, og viser til et vedtak i Verdal kommunestyre da organiseringen av Innherred brann og redning var oppe til behandling 1. mars 2010. De ansatte peker på at det her ble vedtatt et førende prinsipp om fordeling av kostnader. Her beskrives det blant annet at kostnadsfordeling, inkludert ledelsen ved brannsjef, avdelingsleder beredskap og avdelingsleder forebyggende, skal fordeles etter innbyggertall.

I ytterligere et spørsmål har ansatte ved Verdal brannstasjon brakt en tankbil-handel på banen, og minner om at da det ble besluttet at det skulle investeres i ny tankbil til stasjonen på Verdal, også ble avtalt at Levanger kommune skulle kjøpe den gamle for kr 150.000 kroner, og plassere den på Ytterøya. Tankbilen skal være overlevert, opplyses det. Også her viser ansatte til et prinsipp fra 2009-avtalen hvor det går fram at beredskapsenheten skal føre egne avdelingsregnskap for Levanger og Verdal, og at netto driftskostnader for de to avdelingene ikke inngår i den ordinære fordelingsmodellen, men fordeles på morskommunene etter reelle regnskapstall.

Hukommelsestap?

Ergo mener ansatte at summen på 150.000 kroner for tankbilen skal overføres til Verdal kommune, og lurer på om så er gjort. Brannsjef Rigman Pents svarer at denne avtalen er helt ukjent for ham, og at det heller ikke er noen fra administrasjonen i de to kommunene som kjenner til avtalen.

Iden siste utgaven av brevvekslingen kommenterer de verdalsansatte dette.

– Tankbilen er Verdal kommunes eiendom, og kan ikke bare flyttes til Levanger uten at Verdal kommune selger bilen. Verdiene i beredskapsmateriellet tilhører de respektive kommuner. Såfremt det har oppstått et kollektivt hukommelsestap i denne saken, så er det bare å få tatt en takst på kjøretøyet, påpeker ansatte ved Innherred brann og redning, avdeling Verdal.

Og gir seg ikke med det:

– På bakgrunn av manglende vilje til å ta tak i dette, sendes saken over til kontrollutvalget i Verdal kommune slik at de kan få vurdert saken, skriver de i brevet som er adressert både etil Rigman Pents, samt rådmennene Jostein Grimstad og Ola Stene.

Til slutt bemerker de for øvrig at framsatte påstander om at man må ha bestått fysisk test for å delta på grunnkurs fra Norges brannskole er feil.