FAU ved Ness oppvekstsenter har hittil jobbet i det stille for å få fram sine synspunkter direkte til politikerne.

Nå føler de tiden er inne for å støtte de øvrige FAU-styrene også offentlig, som også kjemper for å beholde sin egen grendeskole i Verdalsgrendene etter den pågående omstruktureringen og utredningen av ny skolestruktur. Ness skole har 61 elever i inneværende skoleår, og er en av skolene som nevnes i nedleggelsesdebatten.

Nele Verhoeve, leder i FAU ved Ness, sier at skoleforeldre og beboerne i Ness føler seg delvis forbigått som grendesamfunn. De samler seg nå igjen til kamp for skolen, som også vil være avgjørende for lokalsamfunnet deres.

Ness oppvekstsenter rommer både skole og barnehage. Foto: Tor J. Friberg

–Det er en generell følelse for Ness: Vi føler at vi blir forbigått og nedprioritert på flere områder, med gangvei, lys, manglende bru over veien, tomter som tar mange år å klargjøre og veien som blir stadig mer trafikert og støyende. Samtidig satser kommunen på utvikling i sentrum, og ingen satser på skatepark eller lignende her i utkantene. Da er det klart at vi klamrer oss til grendeskolen vår, sier hun og kommer med følgende korte råd nå som under folkemøtet tidligere i vinter:

–Ta oss med også! sier hun og viser til den løpende planprosessen.

Levende bygder

Hun er selv tilflytter til bygda, men ønsker å kjempe for liv på bygdene i Verdal.

Hun mener at det hadde vært enklere å godta nedleggelser dersom de berørte fikk en godt utredet begrunnelse på hvorfor det må skje.

Det føler hun ikke at hun har fått til nå.

–Vi forstår jo at det må jobbes med skolestrukturen i Verdal. Men vi mangler en felles visjon for hva hele Verdal kommune vil, og ikke bare i en økonomiplan. Vi ønsker en bredere utredning fra eksterne aktører som finner gode og bærekraftige løsninger for hele oppvekstsektoren med både barnehage og skole, sier Verhoeve.

Hun stiller sammen med FAU-styret også spørsmålstegn til befolkningsprognosene som Verdal kommune bruker.

Kommunens prognoser sier at det blir 42 elever ved skolen i 2022. Skolen er ifølge en 2014-rapport fra Arcon ikke i en slik tilstand at den kan bygges om til dagens standard.

–Vi vil ha nye rapporter på dette, og vi forstår ikke hvorfor kommunen ikke vil bruke prognosene til Statistisk Sentralbyrå, som viser et mye mer stabilt innbyggertall, sier de. Samme prognoser stiller Leksdal FAU også spørsmålstegn ved.

Barna påvirkes

For FAU er det viktig å minne politikerne om at skolen er bindelimet i grendesamfunnene, mener Verhoeve. Selv om skolebygningene er av eldre dato, mener FAU-medlemmene at skolen ikke trenger store investeringer for å ha en akseptabel standard med fortsatt drift.

–Kommunen vil ha TEK 10-standard, men trenger vi egentlig det? Det skal ikke mye til for å få en akseptabel standard her, sier Grete Gudding Wæren og får støtte fra resten av representantene.

De er enige om at nedleggelsesspøkelset preger hverdagen på skolen og i grenda. Barna merker også debatten på kroppen, og snakker om det i skolegården.

–Skolen blir grendas naturlige samlingspunkt for alle aktiviteter. Her samles vi for alt. Det blir feil at dette kun skal handle om penger, sier Tommy Evenstad.

Jobber videre

Verhoeve har med seg resten av FAU i ryggen i tiden framover, når de skal samarbeide med de øvrige styrene fra andre skoler.

Verhoeve håper at de vil lykkes med å nå fram med sine meninger i høringsuttalelsen, samt gjennom mer kontakt med lokalpolitikerne i tiden framover.

–Det er mulig vi er nødt til å lobbyere en del framover for å være sikre på at vi blir hørt. Så klart vil vi kjempe for skolen vår og lokalsamfunnet. Det er heller ikke sikkert at vi berger barnehagen, som er samlokalisert med skolen, ved en nedleggelse. Dette handler om hvilken framtid vi ønsker oss i Verdal og at politikerne må legge til rette for at det skal være liv i bygdene. Da må de tilrettelegge for det, sier Verhoeve.

Hver skole sitt foreldreutvalg skal nå skrive sin høringsuttalelse, men det er også et kommunalt foreldreutvalg (KFUV) som bidrar i prosessen framover. Ness FAU håper å påvirke gjennom flere organer.

Etter planen skal rådmannen skrive en endelig anbefaling og legge fram saken for politisk behandling i juni, altså før sommerferien. Da kan endelig vedtak fattes i kommunestyret 19. juni.