Rolf Vestvik (77) har visjoner om å realisere et prosjekt med 30 boenheter på Soria Moria.

Den tidligere kulturnestoren og fylkeskultursjefen i Nord-Trøndelag lanserer det nye prosjektet som et innspill i eldreomsorgsdebatten.

Alternativ

–Jeg ser med skrekk på det å havne på en stor sentralinstitusjon som er planlagt ved Verdal videregående. Dette er et debatt-innlegg til hvordan en institusjon kan være, slik jeg selv kunne tenkt med en alderdom når jeg selv ikke er i stand til å ta vare på alle daglige funksjoner.

Prosjektet har som utgangs-punkt Soria Moria-parken som utgjør cirka 25 mål.

Vestvik ser for seg at området nå kan forvandles til en boligpark, et tilbud til eldre folk som ikke kan eller ønsker å bo i sitt eget hjem. Her kan de da flytte til en mindre bolig, som et alternativ til å kjøpe en leilighet på Øra.

–Boligparken må utbygges for å gi maksimal mulighet for livs-utfoldelse, selv om man har ulike funksjonshemminger som begrenser mulighetene for fysisk aktivitet, illustrerer Vestvik som har hentet inspirasjon fra lignende konsept i Danmark og Harstad.

Han ser for seg boliger med variert størrelse, og individuelle tilpasninger også for eventuelle funksjonshemninger.

Felles aktiviteter

I tillegg til å ta vare på det individuelle fremhever Vestvik en rekke felles muligheter når det gjelder praktiske ting og aktiviteter. Her nevnes felles biler, felles bibliotek, hønseri, kjøkken- og blomsterhage.

–Slike aktiviteter må være åpne for andre enn beboerne. Det er viktig at familie, venner og andre kan delta slik at beboerne ikke føler seg isolert fra resten av lokalsamfunnet.

Trygghet er et punkt som er vesentlig, og Vestvik ser for det at boligparken er betjent av kvalifisert personell døgnet rundt. Området er tenkt inngjerdet med begrenset adgang for uvedkommende.

Stiftelse

Hele boligparken er i Vestviks prosjektbeskrivelse tenkt organisert som en stiftelse. Utbygg-ing kan skje med offentlig lån og støtte, og beboerne kan kjøpe sine leiligheter, eller leie disse for avtalte perioder.

–Kommunen kan også kjøpe en del leiligheter som stilles til disposisjon for de som ikke kan finansiere kjøp eller leie, skisserer Vestvik og forklarer hvorfor han engasjerer seg og kommer opp med denne planen nå.

–Felleskapet bruker store ressurser på å ta vare på eldre mennesker. Kommunenes økonomi er ofte anstrengt, og kommunene har ikke mulighet til å følge opp med tiltak som dekker behovet i den grad befolkningen ønsker det.

De som planlegger de offentlige tiltak for hvordan vi i framtida skal gi eldre en meningsfull tilværelse, må legge planer for en rekke ulike tilbud. Her må en ta hensyn til de eldres behov og ønsker, og samtidig finne løsninger som kan realiseres innen de økonomiske rammer kommunene har å forholde seg til, fremhever Vestvik i sin ideskisse.

–Soria Moria-prosjektet kan være ett av mange alternativ som kan imøtekomme noen av forventningene til en meningsfylt alderdom.