Det er et faktum at landet vårt holder på å gro igjen. Den hogstmodne skogen vi har i Norge i dag er veldig lausvokst, og da egner den seg ypperlig til løsninger av massivtre. En stor limtreplate blir sterkere enn en vanlig fire toms stender.

–Det er tragisk at vi ikke kan utnytte våre egne ressurser bedre, men må importere stålelementer fra Frankrike, sukker Atle Aune som er daglig leder i Snekkeriet Verdal AS. Han synes det er bra at Norges Bondelag nå har satt fokus på klimaløsninger i landbruket, og han har følgende oppskrift for å oppnå et godt klimaregnskap:

–Bygg fjøs og landbruksbygninger i rene materialer, i massivtre og med cellulose isolasjon. Alle gode ting er tre. Fokuset må bli å bruke materialene der de er mest egnet. Betong og stål der det kreves, og treverk der det er mest egnet. Husk, vi har kompetanse nok til å bygge trebygninger som står i hundrevis av år, selv i fjøs.

Trivsel og miljø

Nordmenn begynte å miste trua på treverket på 60- og 70-tallet. Nå blir det ikke bygd mange nye fjøs vi kan være stolte av. Det er mye betong og stål å se. Dette er bygninger som hadde vært mye finere med tre som materiale. Det idiotiske er at det er billigere for skogeierne å kjøpe plank fra Estland enn å utnytte egen skog. Og paradokset er at Norge holder på å gro igjen.

–Drømmen må være at det hadde kommet en massivtre fabrikk. Der kunne bøndene ha levert sitt tømmer og fått elementer i massivtre til hus og fjøs tilbake, poengterer Aune og legger til at dette er en veldig effektiv måte å bygge på.

Dette med trivsel er også et viktig poeng når det gjelder fjøs. Her skal både to- og firbente trives, og det blir mye lunere med tre i vegger og tak. Lydbildet blir mer behagelig. Stål og betong gir en hard lyd med gjenklang og ekko. Det er egentlig bare fordeler med bruk av tre. Det ene er utnyttelsen av egen skog og kortreiste materialer. Dette handler også mye om å få tilbake stoltheten i landbruket. Det andre er at bruk av tre hindrer varmetap. Det isolerer bedre enn stål og betong. I tillegg kan man isolere utenpå.

Fleksibelt og praktisk

Aune tror også at landbruket vil se fordelene med fleksibiliteten som ligger i et slikt bygg av massivtre. Det kommer stadig nye krav som gir behov for endringer i byggekonstruksjoner.

Her er det bare å ta motorsaga og lage et nytt hull til ei dør, eller henge på et tilbygg. Det er også praktisk og enkelt å henge opp ting innvendig. Det er bare å skru fast i veggen. Her sparer man montasjetid både for rørlegger, elektriker og montører generelt. Massivtre har også stor brannmotstand. I motsetning til metaller som smelter, så forkulles massivtreet.

–Man kan gå inn og slukke med lavere risiko for å få noe i hodet, og det utvikles mindre skadelige gasser. Man får også bedre tid på evakuering.

Vakte oppsikt

Snekkeriet Verdal har vakt oppsikt etter at det ble gjenoppbygd i massiv tre etter at det brant ned til grunnen for noen år siden.

–Seks måneder etter at den første søylen ble reist, kunne vi flytte inn. Og dette kunne likeså vært et stort fjøs. Svenskene er forresten mye flinkere enn oss til å bygge i tre, sier Aune.

Han tar også med at de hadde en byggekostnad i 2011 på rundt 10 000 kroner per kvadratmeter. Det tilsvarende i industrien var 17 000 kroner. Dette viser at det går an å bygge billig i tre.

Ikke trengt fyring

–Det hører også med til historien at vi enda ikke har startet opp fyringsanlegget vi monterte under byggingen. Kombinasjon av massivtre og isolasjon gir en veldig god vegg som puster. Den isolerer godt uten kuldebroer.