–Vi plages med å ansette fastleger. Det er et problem om vi ikke kan skaffe nye leger og er attraktive nok som arbeidsgiver, sier kommunalsjef for velferd i Verdal kommune, Anne Kari Haugdal.

Uttalelsen kom først som en bisetning i hennes orientering til eldrerådet i Verdal tirsdag formiddag.

Problemet har hun observert over tid, og innrømmer at det er et sammensatt problem.

–Statusen vår per i dag er grei, men vi har hatt problemer når fastleger trenger permisjon eller spesialisering. Det samme vet jeg gjelder nabokommuner som Levanger og Steinkjer, sier Haugdal.

Skal utvide staben

Per i dag har Verdal 13 fastleger. I økonomiplanen er det lagt opp til å rekruttere to nye fastleger fram mot 2020, samt en tredje turnuskandidat, for å dekke behovet.

–Vi skal også vurdere om det er behov for en sykehjemslege til. Vi lager nå en ny plan for legene, og arbeidet skjer sammen med kommuneoverlegen, sier Haugdal.

Hun legger til at årsaken til søkermangelen kan være mangfoldig, selv om det også ligger praktiske årsaker bak.

–Det er mange flere kvinnelige leger nå enn før. Når de er i etableringsfasen, kan det være trøblete å gå på et slikt prosjekt med å være fastlege. Vi lider også av sentraliseringen, da det ikke er like populært å være lege i distriktene. Det er også et ganske tøft yrke, sier hun.

Vil ha «venteliste»

Kommunalsjefen i Verdal vil nå se på muligheten for å etablere en egen liste for kommende fastleger, der potensielle pasienter til en ny fastlegepraksis kan settes opp for å gjøre inngangen til en egen fastlegeturnus enklere for jobbsøkere.

–Det kan gjøre det enklere for søkere å velge å etablere seg med egen praksis her, når de vet at de har potensielle pasienter stående klare, sier Haugdal.

Kommunalsjef for helse i Levanger kommune, Jon Ketil Vongraven, bekrefter at også de har slitt med å få fastleger til kommunen. Men nå forsøker de å snu utviklingen, og vurderer å etablere ordningen Allmennleger i spesialisering (ALIS).

Levanger tar grep

–De aller fleste kommunene har problemer med å dekke opp fastlegestillingene. Også vi. Nå har vi satt i gang et arbeid for å tilsette nye stillinger, hvor vi jobber for å inngå en ALIS-ordning. Det er kort fortalt en ordning der vi tilsetter leger i faste kommunale legehjemler i en tidsbegrenset periode over noen år. Vi lyser ut stillingene, hvor fastlegene går 50 prosent som fastleger og 50 prosent på andre oppgaver. De får da muligheten til å spesialisere seg, og får senere anledning til å kjøpe seg ut med rettighet i fastlegehjemmel, sier Vongraven.

Vurderer nyinnføring

Ordningen, som blant annet benyttes av Bergen kommune, skal gjøre det mer attraktivt å starte som fastleger og gjør inngangen enklere for nyutdannede leger. Vongraven understreker at Levanger ikke har vedtatt ordningen ennå, men at det jobbes med det.

–Vi er nå i dialog med to-tre søkere om ordningen, etter å ha lyst ut stillinger i vinter. Å få spesialiseringsmuligheten inn i avtaleperioden gjør at vi får ganske mange søkere, sier Vongraven, som mener at det er krevende å etablere seg som ny fastlege.

–Det er knyttet mye næringsvirksomhet til det å være fastlege i dag. Når en ny fastlege starter opp har en ikke pasienter og dermed lite inntektsgrunnlag. Ellers er det krevende å kjøpe seg inn i legesentre, noe som er en stor investering, sier Vongraven.

Krever kontordager

I Levanger var det i underkant av 20 søkere til de nye stillingene med tilbud om spesialisering.

–Før ALIS-ordningen var utgangspunktet at vi lyste ut en ledig hjemmel, og hadde en i påvente. Vi har 19 fastleger i dag, men noen har forkortet liste, sier Vongraven.

Levanger kommune beregner at en normal fastlegehjemmel teller rundt 1.000 pasienter. Men på grunn av administrasjonsarbeid og dokumentasjonskrav, har mange fastleger faste kontordager uten pasientbesøk.

–Vi regner maks 300 pasienter per virkedag. I dag er det noen få som har opp mot 1.400 pasienter på listen sin, men det er klart at næringsdelen tar en del av legeressursen, sier han.

Han sier også at sykehuset blir en naturlig og attraktiv «konkurrent» om arbeidskraft, noe som kan påvirke søkermengden.

Målet for Levanger er å ansette tre leger som fyller 1,5 fastlegehjemmel. Det kan bli satt i drift over sommeren.

–Det kan ta unna cirka 1.000 pasienter og vil gi en merkbar bedring i dekningen. Samtidig er det viktig for oss å rekruttere ansatte som trives og vil slå seg ned og ta spesialisering her. Det er viktig for å ta unna fastlegebehovet med våre voksende folketall, sier kommunalsjefen.