Snart kan du slå lens utenfor nova, og ta med deg nytt vann på turen inn igjen. Hytteeiere i Frolfjellet etter alt å dømme se fram til muligheten for vannkran på ytterveggen. Dermed kan det gå mot en slutt på å bære vann fra bekken eller smelte snø fra fonna utenfor. I alle fall om interessen er til stede. For nå er det fristende å omskrive et tidligere kjent uttrykk til «vannposten skal fram».

240 hytter

Frol bygdealmenning samarbeider med hytteeiere i Frolfjellet med sikte på å føre fram friskt vann gjennom frostsikre rør til hytteveggen. Kilden vil komme fra brønner, etablert gjennom nye grunnboringer. Rundt 240 hytteeiere innenfor området til bygdealmenningen favnes av planene. Interesse og oppslutning vil avgjøre hvorvidt prosjektet realiseres, og ikke minst også kostnadene for den enkelte. Prosjektet har totalt sett en kostnadsramme i størrelsesorden 8–10 millioner kroner, og er i utgangspunktet initiert etter henvendelser og forespørsler fra hytteeiere i området.

–Et framtidsrettet tiltak. Jevnt over brukes det adskillig mer vann på hyttene i dag, enn hva som var tilfellet for noen tiår siden, mene hytteeier Hans Vist, som sammen med en håndfull hytteeiere og representanter for bygdealmenningen sitter i arbeidsgruppa «Vann på hytta på Vulusjøen». Torsdag kveld inviteres hytteeierne til informasjonsmøte på Moan. Her blir det god anledning til å diskutere prosjektets mange sider.

–Vi har ikke det endelige svaret på alle spørsmål, men har etter beste evne gått gjennom viktige punkter og i oppsummeringen av disse kommet fram til en anbefaling, opplyser Hans Vist og Ivar Sagmo. Sistnevnte er bestyrer i Frol bygdealmenning.

Anbefalingen

Anbefalingen fra arbeidsgruppen er gjort kjent overfor hytteeierne i et spørreskjema som allerede er distribuert, og er denne:

Flere brønner etableres og rørledning legges til hyttevegg.

Totalkostnadene fordeles likt på alle abonnenter.

Det forutsettes at det er strøm på nytta med hensyn til varme i vannledningen.

Foreløpige beregninger for vann til hyttevegg stipuleres til kr 50.000 per abonnent med utgangspunkt i cirka 200 abonnenter.

Hans Vist og Ivar Sagmo ser for seg at abonnentene organiseres i et stort vasslag eller et vasslag per brønn. De to holder likevel en knapp på første, og mener det vil gi fordeler innen drift og vedlikehold, ansvar og kostnad.

Et poeng er det også å kunne tilby hytteeierne en «nøkkelferdig» vannleveranse utført av fagfolk. Vist og Sagmo mener at felles brønn gir større og jevnere vannforbruk, og dermed mindre ansvar og kostnad for den enkelte. Hvis hytteeierne gir grønt lys, kan brønnboringen starte i løpet av 2018.

Vann på hytteveggen er innført i enkelte hytteområder også andre steder i landet, og vi trenger for øvrig ikke dra veldig langt for å finne tilsvarende heller i Frolfjellet. Rundt 30 hytteeiere på Munkebyvola som ligger i området til Reinsjø statsallmenning, har tilsvarende. Allerede i 1997 ble dette etablert som vannposter, men fra 2013 også med rørledning helt fram til hyttene.

Denne gang er det de 240 hyttene i området som forvaltes av Frol bygdealmenning som får tilbud. Hans Vist tror interessen er til stede.

–Den gangen hytteeierne på midten av nittitallet fikk tilbud om strøm, var det i utgangspunktet bare 16 som sa «ja». I dag har nesten alle det.