Noen ganger er det ikke bare ålreit å være på et kulturarrangement. En gang i jubelåret kan du havne i en atmosfære og musikalsk setting av de helt store dimensjoner. Slik var det i langhuset på Øyna torsdag kveld. Et tilnærmet hypnotisert publikum fikk oppleve en internasjonalt bejublet norsk powertrio.

Soddjazz-festival

Det er slettes ingen selvfølge at en slik storartet musikkopplevelse finner sted en hverdags-kveld, langt av lei på bondebygda i Innherred. Årsaken er Soddjazz, som i år arrangeres for 23. gang.

–Vi kan hvert år ta inn nye artister, og «alle» har de gått på Sund, fortalte leder av festivalen, Olav G. Kallhovd.

Leder av Soddjazzfestivalen, Olav G. Kallhovd.

–Omtrent alle som spiller på Soddjazz har tilknytning til Inderøy på en eller annen måte. Enten ved at de har gått her på Sund folkehøgskole, eller undervist eller at de kjenner noen her.

Så også med Hedvig Molle-stad.

–Jeg har vært her før, og det betydde mye for meg på mange måter, sa Hedvig Mollestad som i sin tid gikk jazzlinja ved Sund.

Siden har hun opparbeidet seg et internasjonalt ry. Etter at hun vant Molde Jazzfestivals talentpris i 2009 har hun med Hedvig Mollestad trio turnert i mange land. Sammen med Ellen Brekken på bass og Ivar Moe Bjørnstad på trommer skaper hun musikkopplevelser som omtales med de helt store superlativer.

Grasiøst og blytungt

Konserten på Øyna bød på den magiske blandingen av blytung rock og grasiøs jazz som var bebudet på forhånd. Her gikk det fra det drømmende sarte til intenst driv og samspill, som har blitt trioens varemerke. Skjønt, det er ikke bare å sette denne trioen i bås.

I Soddjazz-avisa ble det mer eller mindre lovet at gitarfenomenet fra Ålesund ville stille med paljetter og høghæla sko. Akkurat den glitrende glamrock-looken var litt nedtonet. Selv kommenterte Mollestad dette på denne måten:

–Det stod i programmet at jeg tok på meg paljetter og høye hæler, men de paljettene og stillættene har røket for en litt «framtung kroppsfasong» for tida, så jeg beklager at jeg ikke kunne følge opp de forventing-ene. Men det er jo viktig å holde seg på beina da, smilte hun til et begeistret publikum og fortsatte med den innholdsrike setlista.

Ivar Moe Bjørnstad leverte svært solid på trommene.

Konserten på Øyna vil utvilsomt havne i kategorien «legendarisk» av de som var tilstede. Et bedre sted for å ta en halvliter og gi seg hen til musikkopplevelsen fantes garantert ikke i kongeriket denne kvelden. Vi har vondt for å tro noe annet.

Soddjazzfestivalen fortsetter lørdag. På Øyna spiller Carsten Dahl Experience. Tidligere på kvelden står John Pål Inderberg og Edvard Hoem på scenen Akset (Inderøy oppvekst- og kultursenter). Inderberg er en av nestorene i norsk jazz, mens Hoem er en av Norges mest kjente samtidsforfattere. Det forventes fullt hus når de to kultur-kongene møtes. Hoem kom i fjor høst ut med «Slåttekar i himmelen», den tredje bok i hans slektskrønike.

Nye jazzstjerner

I tillegg til muligheten for å opp-leve etablerte kulturpersonligheter, byr Soddjazz på møter med ukjente navn. Festivalen omtales som en «yngleplass for kommende jazzstjerner». Ved 20-årsjubileet hadde halvparten av de 20 spellamannsprisvinnende som spilte på Soddjazz sin bakgrunn i Inderøy-miljøet.

Jazzlinja ble for øvrig startet ved Sund i 1992 av Roy Aksel Waade og Asgeir Skrove.

På søndag vil Sund-elever stå for lett formiddagsjazz i Kulturkafeen i Akset.

Senere på dagen spiller BMX og Eirik Hegdal. Festivalen avrundes i Sakshaug kirke med Memorabilia, et bestillingsverk som ble skrevet til Trondheim JazzFestival. Det framføres av Mats Eilertsen Trio og Trio Mediaeval.

91149117

tor.ole.ree@innherred.no