Nord-Trøndelag Teater gikk med 654.000 kroner i overskudd i 2016, viser det ferske årsregnskapet for selskapet bak det nylig omdøpte Turnéteateret i Trøndelag. Under sitt gamle navn hadde det fylkeskommunalt eide selskapet driftsinntekter på 22,6 millioner kroner i løpet av fjoråret, derav 20,7 millioner kroner i statlig driftstilskudd.

Driftsresultatet endte på 510.545 kroner i fjor, noe som er 1,7 millioner kroner bedre enn 2015. Da endte selskapet med et underskudd på 1,2 millioner kroner. Det ble hentet fra egenkapitalen, som nå igjen er styrket. Selskapet har nå en oppspart egenkapital tilsvarende 3,6 millioner kroner på bok.

Blir stortrønder

Nord-Trøndelag Teater har siden 2010 vært organisert som et aksjeselskap med Nord-Trøndelag fylkeskommune som eneeier.

Fra nyttår overføres selskapet til nye Trøndelag fylkeskommune ved sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag fylker.

Teaterselskapet har siden 2014 hatt fullverdig status som regionteater og landsdelinstitusjon. Det medfører at staten økte sin andel av den offentlige finansieringen til 70 prosent, noe som medførte et økonomisk løft som utgjorde 21 prosent økning av teaterets offentlige tilskudd.

Viktig med buffer

Ved nyttår hadde selskapet en positiv egenkapital på 2,978.581 kroner, samt en god likviditet. Det gjør at teaterselskapet står trygt økonomisk.

–Med en betydelig egenkapital og god likviditet, står teatret støtt i en utfordrende periode med innflytting i nytt hus i Verdal sentrum. Huset gir gode vilkår for teatrets drift og produksjonssituasjon, og åpner nye muligheter for fortsatt utvikling og vekst, sier styret i sin årsberetning.

Teatersjef Nora Evensen mener at økt egenkapital bidrar til å sikre grunnlaget for nye prosjekter.

–Det gir oss en trygghet. Men overflyttingen til det nye teaterhuset gjør også at vi er nødt til å bruke noe av våre oppsparte midler, sier Evensen.

Samtidig sørget teateret for 1,8 millioner kroner i egne inntekter fra aktiviteter i løpet av året. Det omfatter både forestillinger og andre arrangementer. Året før hadde teateret egne inntekter på nesten 2,4 millioner kroner. I 2015 var de totale inntektene på 22,7 millioner kroner, knappe 100.000 kroner mer enn i fjor.

Store prosjekter

Teatersjef Nora Evensen mener at det er grunn til stor optimisme også framover. Nytt teaterhus og flere store prosjekter både innomhus og utomhus sørger for det. De tar også med seg en nesten-rekord på billettsiden inn i 2017.

–Vi solgte 23.858 billetter i fjor. Det er veldig høyt, og fordelt på 248 forestillinger totalt, når vi regner inn samarbeidsprosjekter med andre teatre. Toppåret på billettsalg kom i 2014, da vi akkurat bikket 24.000 billetter, sier Evensen.

Hun sier at besøkstallet har steget kraftig over flere år.

–Om vi ser på utviklingen siden 2010, så har vi femdoblet besøket på sju år. Den gang var det 5.500 solgte billetter, mot dagens 24.000. Nå står vi også foran en veldig viktig tid med et spennende nytt teaterhus, og samtidig utvider vi turnéområdet til det dobbelte med hele Trøndelag som vårt område.

Det kommer veldig mye godt ut av samarbeidene vi har hatt de siste årene, og det ligger veldig i tiden å fortsette med flere slike satsninger sammen for et større publikum med en større produksjon, sier Evensen.

Nye planer

Turnéteateret setter nå opp neste års turnéplan, og Evensen røper så mye som at fotball blir en del av fokuset i januar 2018.

–Det blir en forestilling å se fram til, og vi gleder oss til å møte nye publikummere og nye spillesteder. Vi føler at vi i et nytt hus er godt rusta til å produsere teaer også for landeveien, slik at vi er tilgjengelig for folk der de bor, sier hun.

Det nye teaterhuset på Minsaas plass sto ferdig i januar i år, og får sin offisielle åpning i september med egne oppsetninger i kø for publikum.

I tiden framover blir det også behov for flere ansatte ved teateret, for å fylle nødvendige oppgaver, blant annet i produksjonsstaben, som nå får sitt eget verksted og systue integrert i teaterhuset for første gang.

–Vi har 11 fast ansatte i helstillinger, men i årsverk teller vi over 20 i året når vi regner inn midlertidige behov for frilansere. Men vi trenger nå flere ansatte i administrasjon og i teknisk avdeling. Det jobber vi hele tiden med å få på plass, sier Evensen.