Ingrid Sagøy har en lang merittliste innen kunst og design. Hun begynte på Garnes Husflidsskole i 1986, deretter gikk hun teknisk tegning ved Tiller videregående i 1988, så gikk turen til Oslo og studier ved moteskolen ESMOD, før hun flyttet til Venezia og gikk seks år ved kunstakademiet der.

Hun har jobbet som selvstendig næringsdrivende siden 1993, og jobber med alt fra maleri, fotografi, skulptur, video og installasjoner til møbeldesign, belysning, interiørartikler og klesdesign. Hun har også arbeidet som kostymist for norsk TV og kortfilmer.

Begynte arbeidet i fjor

Under utdanningen ved ESMOD i Oslo tegnet Sagøy ofte drakter.

– De franske sensorene sa at jeg var veldig flink til å tegne, og jeg fikk gode karakterer, men de mente at det ikke var mote jeg holdt på med, sier hun.

Etter flere år i utlandet flyttet Sagøy til Lofjorden i Levanger og i fjor begynte hun å tegne det som nå har blitt «Levangerdrakten».

– Den er inspirert av kommunevåpenet til Levanger og kommuneblomsten Linnea. Jeg sendte mail til kommunen og fikk lov til å bruke fjordingen i designet. Den er deretter kopiert slik at to står ved siden av hverandre, for det er kjedelig å være alene, sier Sagøy.

Foto: Ingrid Sagøy

Norskprodusert

Draktens hovedmønster er av blomsten Linnea, og man finner fjordingen blant annet på skjorten og i midje- og hårbåndet.

– Drakten består av damaskstoffer i ull og silke. Jeg har selv laget designet på stoffene og alle er vevd i Norge, sier hun.

Drakten finnes i både herre- og dameversjon, og kommer i tre ulike farger. Sagøy påpeker at det ligger mye arbeid bak en slik drakt.

– Mange skisser ble forkastet, men nå har den akkurat blitt ferdig. Jeg la den ut på Facebook sporenstreks og det ga stormende jubel. Jeg fikk mange gode tilbakemeldinger i tillegg til flere bestillinger. Folk er veldig nysgjerrige på den, sier hun.

Ingrid Sagøy har lang fartstid som designer og kunstner. Med inspirasjon fra kommunevåpnet og kommuneblomsten har hun nå laget «Levangerdrakten». Foto: Privat

– Innovasjon er bra

Sagøy forteller at drakten er helt geografisk og at den er laget spesielt for Levanger.

– Det er viktig med identitet og å vise hvor man kommer fra. Man skal ikke tulle med tradisjon, men folk må heller ikke være redd for utvikling. Innovasjon er bra. Dessuten har jeg lang fartstid som designer og jeg synes jeg har fått forankret Levanger på en bra måte. Jeg synes det er fint at folk kan ha valgmuligheter, sier kunstneren.

Det er så langt en person som har fått sin ferdigsydde Levangerdrakt og som kan bære den på nasjonaldagen onsdag. Sagøy selv skal derimot ha et helt annet antrekk.

–Jeg har sittet og produsert lenge nå, så på 17. mai skal jeg padle, det blir fint, sier hun.