16. mai ble det brudd i jordbruksforhandlingene. Avstanden mellom partene var for stor.

Og det skjønner vi sikkert når kravet fra bøndene var cirka 1,4 milliarder kroner, mens tilbudet fra staten var på 410 millioner kroner.

Det var bakgrunnen for at bondelagene på Innherred hadde invitert protestemøte på Magneten mandag formiddag.

Ikke engang verst i Trøndelag

Oppmøtet kunne kanskje vært bedre, men både leder av Åsen Bondelag, Eskild Brenne og leder av Nord-Trøndelag Bondelag, Borgny Grande viste stort engasjement i sine innlegg til applaus fra forsamlingen.

- Vi har en regjering som ikke ønsker å satse på landbruket. Vi må ha inntektsløft hvis vi skal utvikle landbruket videre, var noe av det som ble nevnt fra podiet.

I tillegg er bøndene på Innherred tydelig at at dette rammer ikke næringa i vårt distrikt aller mest.

De mindre brukene på Vestlandet og Nord-Norge, vil for eksempel få det tøft med et oppgjør på dette nivået. Faren kan også være at mange av dem blir nødt til å legge ned sin drift, og det vil ha en dobbel negativ effekt.

- Det produseres mye mat på alle disse mindre brukene også. Hvis disse må gi seg, kan fraflytting blir en konsekvens for mange bygder. Derfor har et godt landbruksoppgjør også mye å si for en desentralisert bosetting, sier Eskil Brenne.

Halvparten av resten

Den generelle arbeidsstyrken i Norge har fått et gjennomsnittilig lønnsoppgjør på cirka 16.000 kroner per årsverk.

Bøndene sitt krav er 31.000 kroner for blant annet å tette igjen lønnsgapet fra tidligere år.

Tilbudet fra staten utgjør rundt 8.000 kroner, og da var det ikke så mye grunn til å sitte ved forhandlingsbordet så mye lenger kvelden før nasjonaldagen.

Nå skal bøndene møtes i Oslo førstkommende tirsdag, hvor det blant annet skal være en markering utenfor Stortinget.

Tar turen til Oslo

Bondelagslederen i fylket kunne fortelle oss at rundt 35 bønder tar turen til hovedstaden fra Nord-Trøndelag.

- I tillegg vil nok folk se at vi skal markere oss på jordene og fjøsvegger rundt omkring. Her vet jeg at kreavtiviten er stor, sier Borgny Grande.