I 2002 kjøpte familien Haug Slottemo et sjarmerende småbruk av Hilde Gunns besteforeldre. Småbruket ligger i landlige omgivelser på Stiklestad, med stabbur, låve, hus og stor hage.

–Allerede da kom tanken om å lage sommerkafé, på grunn av den fantastiske hagen, sier Hilde Gunn Slottemo.

Restaurerte låven

Hun og ektemannen har arrangert flere sommerfester, og senest i fjor inviterte de til storslått 50-årsdag.

–Vi var litt nervøse for om det skulle bli dårlig vær, så vi bestemte oss for å restaurere låven, slik at folk kunne trekke inn, sier hun.

Etter suksess med 50-årslaget sa flere av vennene til Slottemo at de nå måtte realisere drømmen om kafé.

–Jeg er jo akademiker selv, og savner å ha en arena til å diskutere politikk, kultur og litteratur. Jeg vil at vi skal møtes under vennlige og fine forhold. Vi trenger å diskutere utfordringer og muligheter for samfunnet rundt oss, sier hun.

Kjente foredragsholdere

Nå går drømmen i oppfyllelse. 5., 12. og 19. august arrangerer Slottemo sommerkafé i stor skala.

–Det startet med at vi inviterte noen venner av oss som innledere, men plutselig var det mange som ville være med. Så det endte opp med arrangementer hele tre dager og et veldig spennende og variert program, sier Slottemo.

På listen over foredragsholdere finner man blant andre historikerne Gunhild Ecklund, Jan Messel, Ola Svein Stugu, Marlen Ferrer og Mona Ringvej, skuespiller Hildegunn Eggen, idrettssosiolog Arve Hjelseth, forfatter Carl Frode Tiller, i tillegg til en rekke journalister.

–Litteraturhus ala Slottemo kaller jeg det. Jeg kjenner utrolig mange artige og interessante folk, og det er så flott at de kan bidra, sier hun.

Slottemo påpeker at det ikke finnes noen rød tråd i programmet, bortsett fra at de fleste av gjestene har en tilknytning til Nord-Trøndelag. Temaene for foredragene og debattene handler om alt fra fylkessammenslåing og litteratur til fotball og sodd.

I tillegg til debatter og foredrag blir det matservering og ulike kulturinnslag.

–Det blir musikk fra Røra Songlag, bandet Bajazz og sang av Sofie Helden fra Vuku ungdomsskole, sier hun.

Familien har fått 15 000 kroner i støtte fra Verdal kommune og et bidrag fra fylkeskommunen for å kunne gjennomføre treffene.

–I tillegg får vi god hjelp fra venner, og det går mye i dugnadsinnsats, sier hun.