På gården Lein Østre i Verdal ble de første frilandsjordbærene plukket søndag, og de første kiloene for året er allerede solgt. Rikelig med bestillinger har de også fått. Kanskje ikke så rart, siden produsentene på Lein – kalt Bærboden – er de eneste som kan tilby frilandsbær nord for Dovre hittil i sommer.

–Dette er tidlig. Men faktisk kom bæra til samme tid i fjor, bare at da var vi ikke like flink til å si ifra om at vi var tidlig ute, forteller Kjell Inge Lein. Broren hans, Odd Arve, driver bærproduksjonen og gården for øvrig, men har med seg Kjell Inge som sin høyre hånd. Kjell Inges datter, Maria Lein (15), er også med på laget. I tillegg til de uvurderlige plukkerne, så klart.

–Vi vet jo at de pleier å være tidlig ute på Frosta, så derfor er det viktig at vi på Verdal er minst like raske, sier Kjell Inge og smiler.

Det har riktignok blitt høstet jordbær i ukevis hos dem som driver med produksjon av bær under tak, men ikke av bær som dyrkes under åpen himmel.

Først, men ikke størst

Jonas Hagerup, selger i området Trøndelag og nordover for LOG (Landbrukets emballageforretning og gartnernes felleskjøp), bekrefter overfor Innherred at verdalingene på Lein har fått frem de første frilandsbærene på denne siden av Dovrefjell.

–Ja, de er det. Det er mange som begynner å plukke i løpet av denne uka eller neste, og markedet er vel åpent for fullt i løpet av fjorten dager. Men Lein var nok først, erkjenner Hagerup.

–Det skyldes nok at de har en god og lun plass, hvor åkrene er sørvendte, i tillegg til at de har vært flinke medvinterdekket. Dét er viktig for å komme i gang tidlig, forklarer han videre.

At Lein-brødrene er de første med frilandsbær på denne delen av vårt vidstrakte land, er en ting. En annen er at de også er blant svært få bærprodusenter på Innherred, og i hvert fall når det kommer til frilandsbær. Foruten Lein kan Hagerup i LOG bare nevne Lorns Olav Aunsmo på Skogn når man ser bort fra frostingene. Aunsmo forteller til avisa at han vil begynne innhøstingen om ti dagers tid. Det skal også nevnes at han har hele 35 dekar med dyrket jordbæråker, nesten ni ganger så mye som Lein.

For selv om jordbærene man dyrker på Lein er raskt modne, er det ikke enorme mengder Kjell Inge og Odd Arve produserer. De dyrker fire dekar med jordbæråker, pluss åtte dekar bringebærbusker, og er på ingen måte en gigant på bærfronten.

Butikk nr. 2 på gården

– Målet vårt er å betjene lokalmarkedet, og vi har ikke noe mål om å bli noen storprodusent, understreker Kjell Inge. Han hjelper til på gården på dagtid, for Odd Arve har også en stilling i militæret. Og bær er slett ikke det eneste brødrene har fore der oppe. De driver også med kornproduksjon, hagebutikken Jordsenteret og torvhøsting.

Likevel utformet de en slags butikk på gården i fjor, hvor de håndterer bærsalget og det som hører til. Bærboden er navnet, selv om de vil flytte driften fra boden de bruker og inn i fjøsbygget.

–Det er egentlig bare for å bruke et navn som viser hva vi holder på med. Men vi har ikke vært så flink til å bruke navnet når vi har annonsert – det skal vi begynne med nå. Så Bærboden kan være ukjent for folk enda, men jeg tror de fleste vet at vi selger bær, sier Kjell Inge, og regner seg fram til totalt 10 år med bringebærproduksjon og tre med jordbær.

Alt avhenger av været

Alt av handel gjennom Bærboden går på direktesalg eller selvplukking i åkrene, og sistnevnte skal ifølge Kjell Inge ha blitt svært populært. Med en tidlig og god start på jordbærsesongen kan dette bli et godt år for bærselgerne på Lein. Men det er fortsatt en del som gjenstår før man kan feire et resultat.

– Det er bestandig gunstig at bæra kommer tidlig, men det er været nå framover som avgjør om det blir en god sesong eller ikke. Vi som driver med frilandsbær kan ikke håpe på noe eksakt salg heller. Alt avhenger av været, presiserer Kjell Inge. Men både han og datteren Maria kan forsikre oss om en ting, og det er at jordbæra smaker godt i år også.