I 2014 ble Liberalistene, forkortet Lib, registrert som et politisk parti i Norge. Politikken tar utgangspunkt i den liberalistiske ideologien, som baserer seg på folks eierskap til eget liv, hvor statens eneste jobb er å beskytte menneskenes rett til eget liv, inntekt og eiendom. I Nord-Trøndelag startet partiet opp i 2015, og her i fylket finnes det omkring 30 medlemmer per dags dato, 5–10 av dem på Innherred. Det opplyser fylkesleder Anders Hynne.

– Vi har vel kanskje ikke vært så aktive her enda. Målet vårt nå er å få større innflytelse, først og fremst. Og om vi ikke kommer inn på Stortinget til høsten, skal vi i hvert fall inn i kommunestyrene i 2019, sier Hynne.

Selv er han steinkjerbygg, men jobber til daglig som turnuslege på Sykehuset Levanger. Han er også utdannet ingeniør. Lokalpolitikken er viktig for ham, og det er en rekke endringer han kunne tenke seg å se på Innherred – og Norge for øvrig.

Vil drive «alt» privat

Hynne er generelt kritisk til skatter og det meste av statlig styring. Sett bort fra politi, militær og rettsvesen, bør det meste driftes privat, ifølge ham. Skoler, barnehager og helsesektoren er blant eksemplene.

– Alt som kan styres privat, skal styres privat. Og vi har skatt på tobakk og bil for at folk skal røyke mindre og kjøre mindre bil. Da er det vel naturlig færre jobber når vi har skatt på pengene vi tjener der og, sier Hynne.

– Hva med velferdsstaten?

– Det er ikke velferdsstaten i seg selv som har gjort at vi har det bra, det er det kapitalistiske systemet. Store bedrifter har utviklet medisiner og slikt, og det er driftige og flinke folk som gjør at vi har velferdsstaten, svarer Hynne.

Paradoksalt nok er det statlig styrte Sykehuset Levanger arbeidsgiveren hans – som han også skryter fælt av, og hans 11 år som student var også godt sponset av offentlige midler.

– Blir ikke synet ditt litt hyklersk?

– Jeg skjønner at du kan si det, at jeg trekker opp stigen etter meg. Men jeg har tenkt på det, og jeg mente at jeg burde betale selv for skolegangen min da jeg studerte og.

– Det er helt feil at en fagarbeider på Kværner skal miste halvparten av lønna sånn at jeg skal få studere til lege etter jeg har studert til ingeniør, poengterer han.

Når det kommer til de politiske inngrepene Liberalistene og Hynne ønsker seg, innser han at det er en prosess som vil ta mange år før Norge er styrt helt etter hans smak. Først ønsker han at kommunene begynner å bruke pengene mer fornuftig, som på helse og skoler i stedet for kino og slike ting. Det er blant tiltakene han ser for seg i Verdal og Levanger.

– Og alle de der tulleforbudene skal bort, om jeg får bestemme. Hytterenovasjonen skal oppheves tvert. Det samme gjelder pålegget om feiing. Skolene skal styres privat, vannscooterforbud oppheves umiddelbart, og det samme gjelder for snøscooter – den som eier jorda skal få kjøre der, om man vil. Og bøndene skal styre over seg selv, helt og holdent, oppsummerer Hynne.

Mot forbud, for frihet

Fylkesleder-tittelen har Hynne hatt siden i år, men han var faktisk ikke medlem før 2016, heller. Til da var han medlem i et annet politisk parti – som han ikke vil nevne ved navn – i omtrent fem år.

– At jeg endte opp i politikken var vel litt tilfeldig. Jeg gikk rundt og erget meg over ting som jeg syntes var helt tullete. Som forbud, tåpelig sløseri, og tvang fra statens side, forteller han.

– Hvorfor akkurat Liberalistene, og ikke et større parti?

– For det første er det ikke stor forskjell på de andre partiene, og ingen av dem står for det jeg tror på, mener Hynne, som så får i oppgave å beskrive hva han står for som politiker:

– Jeg er opptatt av individuell frihet, det offentliges bruk av tvang og hvordan vi behandler marginaliserte grupper i samfunnet, fremhever han.