I juni kom dagen Vilde Aina Sagen (24) fra Levanger hadde ventet på i lange tider. Etter fem år med knallharde studier i Tromsø kunne hun endelig levere inn masteroppgaven i odontologi. Dermed er hun nå tannlege, og klar for å flytte hjem til Levanger igjen.

–Det er jo helt fantastisk. Jeg jobbet hardt for å bli ferdig, og det har vært et vanskelig og hektisk studie. Jeg har hatt det veldig fint i Tromsø, men det blir godt å komme hjem, erkjenner den nyutdannede tannlegen.

Vilde har nemlig fått seg jobb i hjemtraktene. Nærmere bestemt hos Verdal tannklinikk. Men i utgangspunktet var det ikke tannlege Vilde skulle bli.

Angrer ikke

– Jeg skulle egentlig bli lege, men så havnet jeg på venteliste på medisinstudiene. Jeg flyttet likevel til Tromsø og begynte på tannlegestudiene da det ble sagt at man kunne hoppe over fra odontologi til medisin, forteller Vilde.

Så kom det en reform den unge studenten fra Levangernesset ikke hadde sett for seg. Man kunne plutselig ikke hoppe over til legestudier likevel.

–Akkurat da ble jeg veldig lei meg. Jeg hadde jobbet hardt siden ungdomsskolen, og jeg var nære å komme inn. Men, jeg valgte å gå for tannlegestudiet i stedet, og har ikke angret siden – for et fantastisk fint yrke jeg nå skal gå inn i!

I foreldrenes fotspor

Slik gikk det til at Vilde ble tannlege. Det ser også ut til at hun kan bli en flink en. På masteroppgaven fikk hun høyest gitte karakter, samtidig som oppgaven hun var med og skrev ble kåret til beste masteroppgave. Ja, resultatet fra oppgaven beskriver hun faktisk som mulig revolusjonerende for hele tannlegeverden!

–Vi som jobbet sammen hadde ikke forventet at den skulle bli kåret til den beste. Vi hadde et vanskelig og omfattende masterprosjekt – men med god hjelp fra veileder kom vi i mål. Vi visste at det var et bra arbeid vi leverte inn, men ..., forteller Vilde.

At Vilde nå ender opp i helsesektoren er nok ikke tilfeldig. Både mamma Randi Aina (jordmor) og pappa Ove Sagen (sykepleier) befinner seg i det yrkesfeltet allerede, og derfor har det å jobbe innen helse hele tiden vært en drøm for datteren i huset.

Og det er nok ikke tilfeldig at hun lyktes heller, for Vilde har alltid vært flink på skolen, og målrettet. Vilde flyttet faktisk til Stjørdal for å gå videregående der, siden hun ikke fikk tilbudet om Fransk 2 på Levanger.

–Ingenting skal stoppe meg fra å oppnå det jeg har hatt lyst til, så da har jeg måttet flytte en del på meg, sier Vilde.

Nå går turen hjemover igjen, hvor hun har både jobb og kjæreste som venter på henne. Hvor hun skal bo vet hun ikke enda, men Vilde regner med det blir et sted på Levanger.

Hva savnet du mest fra Levanger mens du bodde i Tromsø?

–Familien, vennene mine og nærheten til sjø og fjell. Den sjarmen Levanger har, fant jeg ikke igjen i Tromsø. Jeg er egentlig ingen storbyjente, og trives bedre i hjemtraktene.

Hva har du savnet minst?

–Utelivet og mangfoldet av aktiviteter er nok bedre i Tromsø for oss unge- der er det jo på rekke og rad med utesteder. Ellers har jeg hele tiden lengtet hjem – det er jo så fint her i Levanger!

Hva er ditt beste minne fra Levanger hittil?

–Det er enten fra tida jeg spilte fotball på Nessegutten, eller det å bo i vakre Eidsbotn. Vi hadde det fint på fotballaget, og var en dyktig gjeng som spilte god fotball. Og så er det så deilig å bo i Eidsbotn om sommeren – da kan man jo bare gå ned til fjæra og ta en dukkert.

Hvorfor kommer du tilbake igjen?

–Jeg fikk jobbtilbud hos Verdal tannklinikk, noe jeg selvsagt takket ja til. Innherred byr på det meste – og det er deilig å være tilbake.