Det er ikke bare traktorer og motorsager på gårdsmuseet. Foto: Tore H. Kristoffersen
Vinteren har blitt brukt til å utbedre vegstrekningen. Foto: Tore H. Kristoffersen

I tradisjon tro inviterer Martin Friberg til åpen dag på sitt gårdsmuseum i Markabygda også i år.

– Jeg må si jeg gleder meg til denne dagen, det har jeg gjort i alle de 22 årene vi har arrangert denne dagen tidligere også, forteller Friberg stolt.

Gårdsmuseet er godt kjent i Trøndelag, men også i andre deler av landet.

Her finner man blant annet en meget imponerende samling av blant annet traktorer og motorsager fra ulike land og tidsepoker.

Det 1500 kvadratmeter store museet med flere tusen forskjellige ting har åpent hver dag fra mai til september og har meget fleksible åpningstider ifølge Friberg selv.

Forbedret adkomst

Martin Friberg lover at det blir god stemning på museet på søndag.

– Det blir kaffe, vaffel, pølser og is til salgs, samtidig som det blir mulighet til å prøvekjøre og være passasjer på flere interessante kjøretøy, forteller han.

Det er flere nyheter ved museet som er verdt å merke seg i år, både innenfor og utenfor veggene til museet.

– Først og fremst er det vegstrekningen inn til museet som er den største endringen i år, forteller Friberg.

I løpet av vinteren har han i godt samarbeid med Hjelmstadbakk Maskin utbedret vegen ganske drastisk inn mot museet. Det har blitt gravd ut omtrent 1500 kubikk masse fra veien for å gjøre vegen bredere og mer framkommelig.

Massen ble flyttet til et annet punkt på vegen slik at framkommeligheten til besøkende busser skulle bli bedre og tryggere.

I tillegg til å få fjernet masse har Martin Friberg også sørget for at 130 tonn pukk og grus har blitt lagt for å forbedre vegstrekningen ytterligere.

– Jeg ønsker å gi en varm takk og skryt til både Hjelmstadbakk Maskin som har stått for jobben og Levanger kommune som har bevilget littegrann støtte slik at utbedringen av vegen kunne skje, sier Friberg.

Nytt klenodium på plass

Men det er ikke bare vegen som er nytt for året for gårdsmuseet til Martin Friberg.

I år har nemlig samlefantasten fått fatt i en 58-modell Marna-motor som skal vises frem for publikum.

– Denne motoren er vel egentlig en båtmotor og er fullt startbar, så denne skal vi fyre opp på åpen dag har jeg tenkt, forteller Friberg stolt.

Han synes det er morsomt og lærerikt å få inn nye gjenstander til museet sitt og forteller at folk er behjelpelige når det kommer til å finne spennende gjenstander til sine bygninger.

I tillegg til å ta vare på gamle klenodier lager også Friberg sine egne oppfinnelser.

Han er blant annet viden kjent for sin to-veisbil og bilen med to traktorhjul som bakhjul, i tillegg til en hybrid av gressklipper og sykkel.

Det er ingen tvil om at en tur til Martin Friberg sitt gårdsmuseum er en fin måte å bruke den førstkommende søndagen på, da blir nemlig galskapen satt nogenlunde i system.