– Det betyr mye å ha et monument på slike årsdager. Det er godt at vi har en plass å samles og ikke minst av respekt for dem som har mistet sine nærmeste, sier fylkesleder i Støttegruppa etter 22. juli, Kristine Sandberg.

En belastning

Debatten rundt minnesmerker etter terroren 22. juli har skapt mye blest i media. Sandberg sier det rent personlig, og ikke på vegne av støttegruppa, har vært en belastning.

–Det er synd at vi i en sånn sak skaper mer splid istedenfor å stå samlet. Men i en slik sak er det helt umulig at alle blir fornøyd, sier hun.

Fylkeslederen sier hun er glad for at det har vært enighet om monumentet i Levanger og at de ikke har måtte krangle seg til det.

–Standpunktet mitt er at det ikke skal glemmes, ikke minst med tanke på de etterlatte, men også for generasjonen som kommer etter oss som skal lære om dette, sier hun.

– Mange sliter enda

Det er nå seks år siden terrorangrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet i Oslo, men mange sliter fortsatt med etterdønningene. Årsmarkeringen er bare en liten del av arbeidet de i støttegruppa gjør.

–Det er ikke tvil om at mange sliter enda. De fleste av dem er jo i 20-årene og mange fikk en brå vending på ungdomstida. Jeg har stadig kontakt med folk som ikke har fått vitnemålet godkjent på grunn av for mye fravær eller folk som sliter med å få erstatning. Vår oppgave er da å være tilgjengelig for dem som måtte trenge det, sier hun.

Støttegruppa har mange møter gjennom året og arrangerer flere turer som de berørte setter pris på.

–Det er ikke nødvendigvis for å snakke om det som skjedde, men for å være sammen med de man har fått et spesielt bånd til, sier hun.

Markeres i Levanger

Fylkeslederen legger ikke skjul på at det er en tøff jobb, men påpeker også at noen må gjøre den.

–Det er på langt nær over for dem som sto i det, og de setter pris på arbeidet vi legger ned, sier hun.

Markeringen i Levanger finner sted ved minnemonumentet på Røstad klokken 17.00. Det blir da sang av Birgitte Nordvoll, tale av varaordfører Alf Magnar Reberg og Jannik Johansson fra AUF og blomsternedleggelse ved støttegruppa og Levanger kommune.