Vi har alle en sterk mening om været, spesielt om sommeren.

Så godt som alle har lyst til å få så mange soldager i løpet av de tre månedene som på godt norsk kalles «sommermånedene». Noen som er enda mer avhengig av å få nok soldager er bøndene i distriktet.

Leif Johan Berg ved gården Hallan Søndre i Verdal legger ikke skjul på at sommeren mildt sagt har vært utfordrende for dem som driver med jordbruk i distriktet.

- Værsituasjonen i sommer har rett og slett vært helt forferdelig, sier Berg.

Ikke ideelt i det hele tatt

Han forteller at været har gitt problemer for flere viktige nøkkelpunkter i produksjonen og at dette igjen har skapt ringvirkninger som har hemmet gårdsdriften som helhet.

- Først fikk vi store problemer med gresshøstingen, grunnet elendige forhold måtte vi gjøre innhøstingen av førsteslåtten over to tidsperioder, det er langt fra ideelt, forteller han.

Berg forklarer at de fikk startet innhøstingen på et tidspunkt der kvaliteten på gresset var god, men at de måtte avblåse siloleggingen etter to dager på grunn av regnvær.

Etter to uker var været og forholdene på åkeren god nok til at han kunne fullføre innhøstingen.

Mengden gress var omtrent som normale år, men kvaliteten på gresset var merkbart dårlig.

- Den seine førsteslåtten gir konsekvenser for neste slått igjen og dette kan gi følger for senere år også, forteller Berg.

Måtte være varsom

Det er riktignok ikke bare innhøstingen som har vært svært problematisk for Leif Johan hittil i årets sesong, også gjødsling har vært svært problematisk.

- Gjødslingen etter førsteslåtten skapte store problemer. Det å kjøre med store maskiner på våt mark ødelegger både maskinene og matjorda, sier han alvorlig.

Det vises godt spor på åkrene etter hvor maskinene til Leif Johan Berg har kjørt den siste tiden, selv om han selv understreker at han har vært så lite som mulig ute på åkeren når det har vært vått.

- Man må bruke vettet og være bestemt når man dyrker og drifter sårbar jord, det er rett og slett ikke holdbart å drive voldtekt av matjord med tunge maskiner, mener Berg.

Spesielt nevner han innhøstingsprosessen som en periode hvor han måtte være skikkelig på hugget de små stundene det var lysning i været for å i det hele tatt ha mulighet til å bli ferdig uten å få gresset ødelagt.

Beitet ble gjørmehav

Det aller største problemet for Leif Johan i år er utfordringene med nedtrampede og ødelagte beiteområder i tilknytning til melkefjøset. Beiteområdet ligger på leirjord og kan snart klassifiseres mer som en påbegynnende elv enn et beiteområde for kyr, grunnet alt for våt jord.

– Vi har rett og slett vært nødt til å kyrne stående i fjøset i to uker. Det går rett og slett ikke an å bruke beiteområdene i år, regnværet har ødelagt det totalt, forklarer han.

Rett før dyrene ble flyttet innendørs hadde Berg mye ekstraarbeid med å rengjøre jur daglig før melking, som følge av gjørmehavet ute på beitet.

– Jeg er en sterk tilhenger av å bruke beiter om sommeren, det er jeg sikker på at er positivt for melkeproduksjonen til kyrne, derfor er det trist at jeg har vært nødt til å avblåse dette prosjektet i år, forteller Berg.

I tillegg til melkeproduksjon driver Leif Johan Berg også med kornproduksjon.

Kornåkrene har lidd samme skjebne som gressmarkene

– Det har gått spesielt hardt ut over fotgangene og der det har blitt kjørt med traktor, der er det rett og slett veldig dårlig åker. Resten av åkeren har klart seg noe bra, på tross av alt, forteller han.

Har tenkt på løsninger

Han forklarer at jordforholdene har veldig mye å si og at leirjord har en struktur som gjør den lite robust mot så store mengder regn og belastningen fra dyr og maskiner.

All skaden som har blitt til på grunn av været kan ifølge Berg få følger for jordstrukturen i 4–5 år fremover i tid.

Det er dette tidsperspektivet han har hatt i bakhodet i alle sine avgjørelser den siste tiden.

– Jeg har nå begynt å investere i et slangespredningsanlegg for husdyrgjødsel som hjelper til å minke marktrykket drastisk. Dette er utstyr som kan kobles på en lett traktor, det er en måte å sikre seg bedre mot klimaendringene som meldes fremover, forteller han.

Leif Johan har ikke hørt om flere på Verdal som har gått til innkjøp av denne typen utstyr, men tror dette kommer til å bli populært for flere om været skal være så dårlig flere sommere.

For å minke skadene på åkrene i forbindelse med gjødsling ble kunstgjødselen kjørt ut og spredt ved hjelp av traktor med tvillinghjul for å redusere marktrykket så mye som mulig.

Husdyrgjødselen ville han vente lengst mulig med å spre i håp om en bedring i værsituasjonen.

Et annet tiltak han har gjort for å bøte på dårlig gressavling har vært å gå til innkjøp av fôr andre steder.

- Jeg har vært helt nødt til å kjøpe inn fôr, dette er ingen ønsket løsning. Det blir heller ingen tredjeslått i år, så det må til, forklarer Berg.

Positiv på tross av motgang

Man kan på ingen måte si at det å være bonde er noen enkel jobb.

Værproblemene i sommer har vært en trist prøvelse for så godt som alle bøndene i distriktet.

– Humøret mitt har svingt i takt med været i sommer, det har vært trist å se værvarsel med regn så langt øyet kan se, forteller Berg.

På tross av motgangen synes Leif Johan Berg at det er bra å være melkeprodusent.

Nå får vi bare håpe at værgudene ønsker å inngå i et samarbeid med bøndene de neste sommerne.