Først sang hun seg gjennom hele den to kilometer lange spaserstrekningen mellom Soria Moria og Havfrua - til stor glede også for de øvrige deltakerne i turfølget. Dernest skred hun til verket med håv som fangstredskap og entusiasme som motivator. Blant tang, stein og skjell, for her skulle det fanges, både storkrabber og det som skumlere var: krokodiller. Fire år gamle Anna Leticia hadde sammen med sine foreldre, samt jevngamle Mathias - en god venn fra barnehagen, noen spennende timer i Fætta lørdag da Naturvernforbundet bød på familiedag.  Her var ulike aktiviteter for barna, og mange av dem knyttet opp mot livet i fjæra på Havfrua. I tillegg var det natursti, ponniridning, kulturelle innslag og matservering.

Kan bli årlig dag

Det er første gang Naturvernforbundet i Verdal inviterte til en familiedag som dette i et område som den senere tid har vært tema for mange debatter, ikke minst på politisk nivå i kjølvannet av kommunedelplan og ønske om utvidelse av industriområdet. Leder Grethe Dyrstad håper det kan bli en årlig tradisjon.

Naturvernforbundet hadde aller helst sett et område som i sin helhet ble vernet, og ønsket om bevaring, lå også som et bakteppe for lørdagens arrangement.

Kommunestyret i Verdal vedtok 29. mai i år en kommunedelplan som i praksis åpner for utvidelse av industriområdet på Ørin til også å inkludere 200 dekar av det som i dag er Fættaskogen.

Vil synliggjøre

De som har argumentert mot en slik utvidelse, mener at skogen er en naturlig og viktig del av det som framstår som en friluftslivspark.

- Vi ønsker å synliggjøre Fætta-området som et flott friluftsområde nær sentrum, lett tilgjengelig og åpent for alle. Vi er klar over næringsinteressene og vedtak i kommunedelplan, men det er foreløpig ikke på plass noen reguleringsplan. Vi mener at dette er et kjempeviktig område vi bør verne om, sier Grethe Dyrnes. Og poengterer at Fætta er spesielt betydningsfullt for folk i Verdal sentrum, ikke minst pensjonistene.

- Så har vi også et innvandrermiljø vi bør ta bedre vare på, tilføyer hun.

Dyrnes og Naturvernforbundet har samtidig flere grunner til å vise seg fram i form av slike familiearrangement.

- Vi er for få. Naturvernforbundet i Verdal bør styrkes med flere medlemmer. For eksempel håper vi å få etablert en miljøagent-gruppe, slik de har i Levanger, forteller Grethe Dyrnes. Og kanskje ble spiren til nettopp det sådd i fjæresteinene ved Havfrua, da en rekke av de yngste deltakerne på familiedagen jaktet krabber, insekter og andre spennende funn.

- Samtidig er det et hovedpoeng for oss å ta i bruk og utforske det som finnes i nærmiljøet.  Tenk bare på skolene og de mange elevene som har dette i sin umiddelbare nærhet.

Visjon i grus

En av dem som gjorde et poeng av Fætta-området som en viktig læringsarena, et utendørs klasserom, var Per Bakke Kristiansen da han innledningsvis redegjorde for sin visjon om hva området kunne blitt: «Verdal friluftslivspark - for alle på naturlig vis». En visjon som han har beskrevet også i innleggs form i Innherred (15. august), og som omfatter i alt 24 punkter med innhold som i sum beskriver et felles mangfold med stor spennvidde i bruksmulighetene.

- For en mulighet Verdal kommune med dette har til å investere i sine barn og ungdom, poengterte han. Men ga også uttrykk for at han er redd visjonen nå faller i grus etter kommunestyrets vedtak om kommunedelplanen.

Torild og Harald Dreyer fra Ydsedalen hadde besøk av barnebarnet Bernhard Dreyer (5) fra Trondheim, og tok turen for å delta på familiedagen.

- Det er andre utfartsområder som ligger oss nærmere, men når vi hadde barnebarnbesøk, passet det bra å komme hit for å se hvordan det har blitt. Det er en stund siden sist, forteller de. Ekteparet ga uttrykk for at det Fætta er både interessant og mangfoldig, men ifølge Harald Dreyer er det nok verdt å lytte også til dem som taler næringslivets sak.

- Vi trenger også arbeidsplasser, sier han.

- For oss som er pensjonister er det kanskje ikke så farlig, men for de unge er det viktig at det finnes jobber. Jeg tror det beste ville være å finne et kompromiss. Med plass til begge deler.