Redaktøren for jubileumsheftet puster lettet ut. Marit Arnesen Veimo innrømmer at det har vært en stor jobb å få satt navn på alle som er avbildet i forskjellige sammenhenger.

–Jeg har vært litt stresset før alt var på plass, sier Veimo som fikk redaktøroppdraget av Vinne sokneråd. Med seg i arbeidet har hun hatt Thomas Berg, Maj Brit Slapgaard Larsen, Geir Egil Larsen og Beate Kristin Sakshaug. Ektemannen Roald Veimo har også vært en viktig støttespiller og bidragsyter til jubileumsheftet på 90 sider.

Formiddagstreff-lansering

Tirsdag ble heftet lansert på det tradisjonsrike Formiddagstreffet som arrangeres av soknerådet den første tirsdagen i hver måned. Deltakerne på treffet kastet seg interessert over heftet som på førstesiden prydes av en akvarell av Gunn Åse Letnes.

–Innbydende, lettlest og interessant lesning, var blant kommentarene som falt rundt bordet.

Innholdet i jubileumsheftet har mye bildemateriale og nyere stoff rundt kirka og menighetens virke. Noe er utelatt ettersom det også i 1992 ble utgitt et heftet forfattet av Thomas Berg. Dette heftet er for øvrig trykket opp i nytt opplag, i anledning jubileet.

Dramatisk start

Noen viktige tilbakeblikk og oppsummeringer fra tidligere tider er tatt med i den nye publikasjonen. Vi leser om oppstarten og bakgrunnen for at Vinne kirke ble bygd etter at trekirka på Halle brant ned etter et lynnedslag sommeren 1815. Dette er ei historie som rommer bygdestrid. Som følge av at bøndene i Vinne var så gjenstridige, ble også Stiklestad kirke berget. Det var nemlig sterke krefter som ønsket å rive både kirka på Halle og Stiklestad da begge var i dårlig forfatning. En ny kirke skulle reise seg på det gamle kirkestedet Haug.

«Et fyrtårn»

Slik gikk det ikke. På olsokdagen i 1817 ble ny kirke i Vinne høytidelig innviet og tatt i bruk. Og som det står i innledningsartikkelen i jubileumsheftet: (…) «I 200 år har den hvitmalte trekirken stått som et lite fyrtårn, godt synlig fra Jamtlandsvegen, og kalt med sine klokker til messe søndag formiddag, og til andre høytidsdager, og til samlinger i glede og sorg. Kirken har vært et sterkt samlingspunkt for folket i bygda. Denne fellesskapsfølelsen er noen av de sterkeste minnene som sitter igjen hos prestene som har hatt sin tjeneste i menigheten.»

Gamle og nyere minner

Apropos prester ble det under Formiddagstreffet mimret rundt tidligere geistlige i Verdal og Vinne, og da spesielt Øystein Hovden som mange har klare minner om. I heftet er det tatt med et minne fra boka «Alvor og spøk» der Hovden tegner et par interessante tidsbilder, der det ene handler om en gravferd blant romanifolk i Vinne.

I 200-årsheftet er det er intervju med en av prestene fra nyere tider. Marit Arnesen Veimo har besøkt Ole Jacob Flæten som var det første Vinne-presten som fikk bolig midt i menigheten. Teologen spilte fele, og han fant tonen med folket. I dag er Flæten (64) ordfører i Skedsmo kommune.

Bred aktivitet

I jubileumsheftet er det videre et særlig fokus på de siste 25 år.

–Kyrkjebladet har vært en uvurderlig kilde, sier Veimo som selv var redaktør for bladet i 22 år.

Leseren får dermed et godt innblikk i virksomheten, hendelser og aktiviteter. Her kan nevnes søndagsskolen, formiddagstreffene, kirkegårdsdugnader, gammeldansmesse, misjonsarbeid og vennskapsarbeidet med Peeteli kirke i Tallinn. Denne kirka sender også sin hilsen gjennom jubileumsheftet, i likhet med ordfører, biskop og geistlige som har hatt sitt virke i Vinne.

Maj Britt Slapgaard Larsen er leder i Vinne sokneråd. I sin hilsen fra soknerådet fremhever hun lagånden i bygda. «Vinne sokneråd er, i lag med andre ideelle organisasjonar i bygda som til dømes idrettslag, skilag og fotballag, speidarar, sanitetslag og musikkorps, med på å gjera bygda vår til ein god plass å vekse opp og bu i.»

I dag er det cirka 2000 personer som er hjemmehørende i Vinne sokn og Vinne skolerkrets. I Vinne kirkes første år var det 30 gårder som tilhørte menigheten.

Slapgaard Larsen setter også ord på de endringene som har skjedd: «I dag er naturleg nok kyrkja sin posisjon ein heilt annan, men framleis samlast folk til gudsteneste, til høgtid og fest, i sorg og glede. Nytt i vår tid er at kyrkja også er ein viktig konsert-arena. (…)

Mye for pengene

«Vinne kyrkje 200 år» gis ut i samarbeid med Verdal historielag. Heftet vil være til salgs ved bokhandler og hos soknerådet. Prisen er 150 kroner, noe som må sies å være en snill pris. Både den som har et hjerte for Vinne og de som generelt er lokalhistorisk interesserte vil ha stor glede av jubileumsheftet.

En liten oppklaring for den oppmerksomme leser. I denne artikkelen brukes, som i jubileumsheftet, Vinne kirke og Vinne kyrkje litt om hverandre. Årsaken til det er at nynorsk er det liturgiske språket i menigheten. Det offisielle navnet på kirken er således Vinne kyrkje og Vinne sokn.

Festgudstjeneste

Jubileumsheftet er en av flere markeringer av jubileet. Søndag 24. september er det festgudstjeneste i Vinne kirke hvor den nye biskop Herborg Oline Finnset deltar. Dette blir hennes første offisielle besøk på Innherred etter at hun blir innsatt i embetet i Nidarosdomen den 10. sept. Umiddelbart etter gudstjenesten er det festmiddag i Vinne samfunnshus hvor alle er velkomne.Vinne sokneråd spanderer. Samme kveld er det jubileumskonsert i Vinne kirke hvor Gjermund Larsens spesialskrevne verk til jubileet blir urframført. Dette er støttet av Norsk kulturåd.