Liv Øverås på Tromsdal gård fikk i sommer to ganger allergiske reaksjoner med rødt utslett rundt øynene.

–Det har vært en plagsom sommer, sier Øverås som har fått kortison- og antibiotika-behandling for plagene.

Helt konkret hva som har utløst allergien er ikke slått fast. Men et tips fra England gjør at mistanken går i retning brentkalk. Spørsmålet som reiste seg om filterstøvet fra NorFraKalk ble lagret i Tromsdalen. Livs mann, Nils Georg Leirset, sendte spørsmål til saksbehandler og senioringeniør Svein Inge Paulsen hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Paulsen sendte forespørsel videre til Verdalskalk. Den 31. august ble Liv Øverås og Nils Georg Leirset innkalt til møte hos Verdalskalk. Her fikk de orientering om innholdet i svarbrevet til Fylkesmannen.

Brukes i landbrukskalk

–Dette brevet er oppsiktsvekkende. Det framgår at Verdalskalk blander inn støvet fra filterposene ved NorFraKalk inn i et produkt som går til landbrukskalking, skriver Nils Georg Leriset som også har publisert bildene av Liv Øverås på Facebookgruppa Tromsdalens Venner. Han frykter hva denne landbrukskalken faktisk kan inneholde av miljøskadelige gifter.

Innblandingen av filterstøv i jordbrukskalken skjer i Tromsdalen, etter at filterstøv kjøres på tankbil fra NorFraKalk på Industriområdet eller Hylla til Tromsdalen. Her blåses støvet inn på en silo.

Spres på åkrene

I brevet til Fylkesmannen forklarer Håkon Mork videre: «Denne siloen har eget støvavsug som brukes ved mottak av filterstøv. Materialet fra siloen mates ut i en tett transportskrue og blandes med jordbrukskalk 0 – 3 mm og vann i en blandeskrue. Denne prosessen foregår inne i et bygg, Deretter legges ferdigproduktet i utelager før det kjøres ut til åkrene i distriktet.»

Både NorFraKalk og Verdals-kalk har i sine utslippstillatelser en forpliktelse til å redusere mengden avfall fra produksjonen. Dette skjer blant annet ved å selge biprodukter fra produksjonsprosessen der dette er mulig.

Foregått i 10 år

Liv Øverås og Nils Georg Leirset er sjokkert over at innblandingen av filterstøv som har skjedd og skjer et par hundre meter fra der de bor. Dette har foregått i cirka 10 år.

–De bruker dårlig spillolje til energikilde når kalkstein brennes. Filterstøvet inneholder da sikkert ganske betydelige mengder kvikksølv, bly, kadmium, trolig en god del dioksiner med mere. Vi har altså kreftfremkallende stoffer som behandles og lagres 180 meter unna, uten forhåndsvarsel, fremhever Øverås og Leirset.

De stiller seg videre svært kritisk til at dette filterstøvet skal være godkjent av Mattilsynet til å brukes på dyrkamark til landbrukskalk, riktignok noe «utvannet» med kalkmel.

–Vi har veldig slappe myndigheter på dette området, sier Øverås.

224 tonn i år

Ifølge brevet fra Verdalskalk til Fylkesmannen har den årlige mengden med filterstøv som er brukt til jordbrukskalk variert med 220 – 850 tonn. Hittil i år er det transportert 224 tonn filterstøv til Tromsdalen. Dette ble kjørt til Tromsdalen i mai. Produksjonen av jordbrukskalk med innblandet filterstøv har pågått i perioden april til juli i år.

Anlegget for mottak, lagring og innblanding av filterstøv i jordbrukskalken i Tromsdalen ligger cirka 240 meter unne Tromsdal gård. Ferdigvarelagret ligger 180 meter unna. Både anlegg og lager ligger skjermet bak en støyvoll, og lavere i terrenget enn Tromsdalsgården.

Liten tro på allergi-teori

Verdalskalk har liten tro på at øyeproblemene til Øverås skyldes filterstøv fra kalkovnene. Det vises til enkelte hendelser på Hylla og NorFraKalk i forbindelse med vedlikehold, der operatøren har fått brentkalk i ansiktet.

–Vi har ikke opplevd slike reaksjoner bare ved eksponering for svevestøv i lufta, Vi har gjennom flere tiår hatt god oppfølging fra vår bedriftshelsetjeneste og det er ikke påvist noen sammenheng mellom svevestøv og øyeplager for noen av anleggene, skriver Håkon Mork. Han konkluderer med følgende: «Ut fra de faktiske forholdene og den erfaringen vi har, er det svært usannsynlig at håndteringen av filterstøv i Tromsdalen kan være årsaken til de problemene Leriset beskriver.»

Naturvernforbundet har sendt forespørsel til Mattilsynet med spørsmål rundt tillatelsen til å blande inn filterstøv i jordbrukskalk. Foreløpig uten å få svar.