Det var under komitémøtet for Mennesker og Livskvalitet i Verdal kommune onsdag at komitéleder Trine Reitan la fram både ros til det nye ungdomshuset, men også flere krav til ungdomshusleder Peer Taraldsen og virksomhetsleder for kultur, Ingvild Aasen. De møtte opp for å orientere om ungdomshusets arbeid siden oppstarten i desember i fjor.

Reitan er tydelig på at hun vil ha utvidet åpningstid etter at ungdomshuset fikk tilført en ekstra 40-prosentstilling fra august. Per nå jobber det en daglig leder i fullstilling ved ungdomshuset, samt en miljøarbeider i halvstilling og to miljøarbeidere i 20-prosentstillinger samt en lærekandidat i halvstilling.

–14 timer åpningstid i uka er ikke nok. Det forventer jeg at blir økt innen kort tid, sa hun først til politikerne og Panzer-lederne, før hun gjentok kravet til Innherred.

Framskynder crew

I rapporten heter det at Panzer har som ambisjon å etablere flere crew, eller grupper, med 5–6 personer som blir pådrivere og ungdomsledere for ulike aktiviteter. Crewordningen har vært en del av planen fra før etableringen, og Reitan mener at arbeidet ikke har gått fort nok med å involvere ungdommene.

–Crewene må opp og stå raskere enn om et år til halvannet år, sa hun i retning Panzer-lederne. De lovte å ta med seg innspillene tilbake, men forklarte i møtet at det krever tid å etablere alle tilbud.

–Det tar tid å bli kjent, og å se hvem som kan være med i for eksempel crew. Men vi tar dette med oss, sa Peer Taraldsen til politikerne. Han fikk også med seg ros og andre innspill på veien for det populære ungdomshuset.

Forventer mer

Rapporten viser også at besøkstallene er gode for ungdomshuset, som siden desember i fjor og ut august i år har hatt 4.772 besøkende innom dørene. Gjennomsnittlig antall bruker på klubbkvelder er 82.

Reitan understreker at det skjer veldig mye bra ved det nye ungdomshuset, men sier at hun forventer enda mer i tiden framover.

–Dette er en satsing til 20 millioner kroner, som vi forventer at gir gode tilbud til alle ungdommene i Verdal. Da forventer jeg flere åpningstimer, ungdomsdemokrati og medvirkning og rutiner, sier hun etter møtet. Når det er sagt, så har Panzer skapt veldig mye bra i oppstartsfasen, sier hun.

–Det er ikke tidlig i prosessen å sette krav?

–Jo, men samtidig er dette en stor satsing i Verdal, og ungdommene har vi her og nå. Da må vi gjøre det best mulig allerede nå. Ikke senere, sier hun.

Vedtok grunnideer

I møtet endte hun med å levere et alternativt forslag til vedtak, for å ta en mer aktiv rolle som huseier. Forslaget konkretiserer at politikerne ønsker en helhetlig satsing, flere aktivitetstilbud og utvidelse av åpningstiden. Reitan-forslaget konkretiserer at Panzer skal jobbe forebyggende med fokus på sosialfaglig, integreringsfaglig og kulturfaglig forankring. Virksomhetsleder i kulturenheten, Ingvild Aasen, sier etter møtet at de tar politiske vedtak til etterretning, og følger opp alle føringer de får.

–Det er enorme forventninger til hva ungdomshuset og Panzer skal bli, men i praksis tar det noe tid å finne ut hva som passer hos vårt ungdomshus. Vi har et snittbesøk på 82 ungdommer per kveld, noe som viser at vi har fått til mye bra, sier hun.

Tar tid å bygge opp

Panzer-leder Peer Taraldsen poengterer også at det tar tid å bygge opp tilbudet, som fortsatt er inne i sitt første driftsår.

–Vi har noen crew i gang, og vi vurderer flere. Vi ser at det andre steder fungerer både bra og mindre bra. De crew som fungerer best er de som startes av ungdommene selv, sier han.

Samtidig legger han til at det over tid vil bli mer åpningstid på ungdomshuset, slik Reitan etterlyser.

–Det ligger på trappene, men det er ikke bestemt når. Men det er aktivitet på huset hver dag, også når det ikke er vanlige ungdomskvelder.