Det høres nesten litt profetisk ut når soknerådsleder Maj Brit Slapgaard Larsen forteller om innspurten til 200-årsjubileet for Vinne kirke.

Jesus skal komme ned fra oven, men dog ikke mer enn fra loftsrommet bak altertavla.

–Jeg har sendt melding til kirkevergen, han Gunnar Winther, om at Jesus skal ned på gulvet, fortsetter Slapgaard Larsen. Sammen med Randi Kristin Thingstad Stokkan spekulerer hun på hvordan Jesus-figuren skal tas ned. Det ser unektelig trangt ut i den smale trappeoppgangen.

–Kanskje vi kan heise han ned, foreslår Thingstad Stokkan.

Går alt som planlagt skal Jesus altså fram i lyset igjen og fra søndag 24. september stå på sokkel og vise seg med sine utstrakte hender.

Det begynner å haste. Når Innherred er på befaring sammen med soknerådsdamene, skriver vi 19. september. Det er kun dager igjen til kirkeklokkene ringer inn til jubileumsgudstjeneste.

Stuet vekk

Jesus-skulpturen det er snakk om er skåret i tre av kunstneren Kristian Oxås fra Leksvik. Det er en kopi av den originale Kristusfiguren som Bertel Thorvalsen laget, og som står i Vor Frue kirke i København. Kristus-figuren ble gitt til Vinne kirke i 1903. I mange år var skulpturen et blikkfang over altertavla, der prekestolen hadde stått. Den ble nemlig flyttet allerede i 1893 og satt lenger ned og til venstre for alteret. Jesus tronet fra sin plass helt fram til 1993. Da havnet han på loftsrommet.

Forflytningen av Jesus er ikke det eneste som skjer i kirkerommet. Det har skjedd flere ting med interiøret i forbindelse med jubileumsåret. Soknerådet har samarbeidet med Per Audun Letnes og Riksantikvaren. Noe er gjenskapt, som den gamle prekestolen over altertavla. Andre ting er fjernet og fått et moderne uttrykk som passer dagens liturgi.

Den høytidelige, flotte prekestolen er laget av Åge Sivertsen fra Treverkstedet i Inderøy.

–Vil den bli brukt?

–Christine (sokneprest Christine Waanders. Journ.anm.) prøvde den, men vi ble nesten sittende og flire. Nei, den vil nok ikke bli brukt. De er mer på gulvet prestene nå, men det finnes kanskje situasjoner der vi kan bruke den.

–Kanskje hvis dere skal gjenskape en historisk framstilling, som potetprester?

–Ja, potetprest er en mulighet, smiler Slapgaard Larsen.

–Prekestolen er jo veldig stilig, og det er tydelig at en gang var det sånn.

Fjernet alterring

En annen iøynefallende endring i interiøret er det nye alterbordet og at alterringen er fjernet.

–Det var en en kjempesvær alterring, og den tok det meste av gulvet. Det var nesten ikke plass til å holde begravelse, finne plass til kor, korps og aktiviteter som drives i kirka, sier Slapgaard Larsen.

Kirken er også ryddet for tepper, og det gamle lakkerte grangulvet er blitt laminert og malt opp. At teppene ble fjernet ga en bonus i form av veldig god akustikk.

–Vi har hatt korkonsert med Levanger kammerkor, og det var helt fantastisk god lyd. Det var ikke noe bråk med gulvet heller så jeg tror ikke vi legger på tepper i første omgang, sier Slapgaard Larsen.

Storslått pengegave

–Alt dette koster?

–Vi har fått store og små pengegaver, blant annet 150.000 kroner som gjorde at vi vikk ordnet lyset på kirkegården. En dame ga 400.000 kroner som soknerådet kunne bruke på interiøret, og det er disse pengene som har gjort alt mulig. Samme dame ga også 400.000 kroner til saniteten, 200.000 til Vinne musikkorpset og 200.000 til skolekorpset. Hele bygda har fått gleden av pengene fra henne. Det er helt fantastisk.

Nytt elanlegg

I tillegg til de store løftene med interiør har Fellsrådet tatt seg av oppgraderingen av det gamle elanlegget, med bytte av sikringsskap. Utstyret var fra rett etter krigen og høyst modent for utskiftning. Fellesrådet har videre sørget for at vinduene er blitt oppusset. Kirketårnet står for tur til å få en restaurering, men det rekker en ikke å få gjort i jubileumsåret.

–Det er enda mer som skulle vært restaurert, men det får vente.

–Dere er fornøyd med det som er blitt gjort?

–Ja, interiørmessig har det blitt en litt moderne stil samtidig som det glir inn i det gamle. Vi får et helt annet kirkerom som vi kan bruke i det gamle kirkerommet.

91149117

tor.ole.ree@innherred.no