– Høsten og treskinga er den likeste tida vi har. Da får vi igjen for hele året. Tresking er høytid for oss i Røstad Maskinstasjon SA. Når begge skurtreskene går for fullt og kornet er tørt og fint, da har vi det bra. Da er det skikkelig høytidsstemning. Både jul og 17.mai samtidig, humrer Petter Andreas Røstad jr. (40).

Kompanjongen Håvard Andreas (48) med samme etternavn nikker og er helt enig. Yngstemann er for øvrig daglig leder i firmaet de to driver sammen, og dette er den sjette sesongen de tar på seg oppdrag i fellesskap.

– Hvordan ser årets avlinger ut?

– Det ser ut som om kvaliteten er bra. Vi trodde først det skulle bli et dårlig år, men nå ser det riktig bra ut. Også med tanke på volum. Det er overraskende positivt. Vi har faktisk nylig tresket en åker der gjennomsnittet ble omkring 750 kilo per mål. Og det er styggbra. Normalt er det jo rimelig bra når avlinga ligger på rundt 500 kilo på målet, poengterer Håvard Andreas. Det er også lite legde denne høsten.

Kjører sammen

De to kompanjongene har to tresker, og de kjører vanligvis sammen. Den ene litt bak den andre. Kapasiteten på korntanken er fem tonn, og de bruker en liten halvtime på å fylle en henger som tar 14 tonn. Når begge treskene går for fullt, tresker de rundt 50 dekar i timen. Da er tømming inkludert.

– Samkjøring er best for logistikken. Både med tanke på tilhengerne og leveringen, og det er mest effektivt. I fjor tresket vi en gang 800 mål på ett døgn. Da var vi hos flere kornbønder på den samme turen, og det gikk nesten i ett. Jeg tror vi hadde en liten pause på et par timer på morgenkvisten. På grunn av dugg, forteller Håvard Andreas.

2016 var et rekordår, og da tresket de til sammen mer enn 4500 mål med bygg og havre. Mest bygg. Totalt kvantum passerte 2500 tonn.

– Regner vi fire brød på kiloet, så tilsvarer dette ti millioner med husholdningsbrød. Men nå går jo mesteparten av kornet til dyrefôr, sier Petter Andreas og legger til at det kan være store forskjeller på volum på den samme åkeren.

– Hvem er kundene?

– Vi tresker primært for bønder i Levanger og Verdal. Og vi har stort sett faste kunder. Antallet ligger på 12 – 15. Dette varierer. Det er ikke så mange som har egen treske lenger. Det kreves en del areal for å forsvare en investering på opp mot en million kroner. Det må du opp i for å få en brukbar skurtresker. De dyreste koster to - tre ganger så mye.

– Hvor lenge ut over høsten pågår treskinga?

– Den seneste datoen vi har tresket er 16.november i 2015. Det var en havreåker.

Startet med tresking

Det var skurtresking som var utgangspunktet da Petter Andreas og Håvard Andreas etablerte sitt firma i juli 2012. Inntil da hadde de begge drevet litt hver for seg.

– Vi så at det var et marked for dette, og vi begynte første med ei ny og ei brukt treske. Den eldste ble byttet tre år senere. Den er mer moderne med avlingsregistrator (leser av antall kilo/mål) og et instrument som viser vannprosenten i kornet, sier Håvard Andreas.

Etter hvert ble det også anskaffet en gravemaskin, og gravejobber og sprøyting er nå en viktig del av virksomheten. Firmaet har i dag to skurtresker, to gravemaskiner, en kantklipper, samt diverse korn- og dumperhengere og en åkersprøyte.

- Vi driver mye med sprøyting av åkrene. Dette arbeidet starter like etter våronna. Det første driftsåret hadde vi totalt en omsetning på omkring 200 000 kroner, og nå har vi passert millionen. Vi bruker ressursene vi har på gårdene og utnytter ledig kapasitet, poengterer daglig leder som også er kjent for å ha et godt lag med trekkspillet.

Det hører også med til historien at det var Petter Andreas sin bestefar (mer kjent som P. A. Røstad) som opprinnelig startet med tresking og entreprenørdrift. Dette var på 50-tallet, og firmaet het Røstad Maskinstasjon.

– Vi har nå videreført Røstad navnet. Jeg så at det var ledig, og dessuten heter vi jo Røstad begge to.

Roser mottakene

De to driftige Røstad karene berømmer de som kjører kornmottakene. Dette gjelder både Felleskjøpet på Rindsem og på Verdal kornsilo.

Ifølge de to karene i Røstad Maskinstasjon er det god kvalitet på årets korn.

– De leier inn ekstra mannskaper og står på døgnet rundt. Sesongen starter normalt i midten av august og varer ut september. Og dersom været holder seg bra, så er vi kanskje ferdige rundt 25.september. Du må også få med at vi har veldig flinke folk som hjelper oss, sier Petter Andreas og nevner John Martin Østborg, Rune Haugskott og Geir Magne Rinnan. John Bye er ellers mannen som har bistått en god del med organiseringen og oppbyggingen av firmaet.

– Hva med framtida?

– Vi har store framtids vyer. Målsettinga er en dobling av omsetningen innen fem år. Ellers har vi opprettet en egen facebook-side. Den har vi god erfaring med. Du finner også en video om korntresking på Rinnan på YouTube.

74019000

redaksjon@innherred.no