Krimteknikere og eltilsyn jobber i brannruinene mandag. Etter de er ferdige, blir tomta sperret av med fysiske hindre i tillegg til politibåndet.

Politiet vet hvor brannen startet, men hva som var selve årsaken tar lengre tid å finne ut. Midt på dagen mandag hadde ti vitner vært inne til formelt avhør. Flere gjenstår. Politiet etterforsker både taktisk og teknisk, men har foreløpig ikke trukket konklusjonene.

Taktisk og teknisk

–I tillegg til de formelle vitneavhørene, har vi snakket med flere. Hvor mange vi kommer til å avhøre kan endre seg. Nye navn kan dukke opp mens vi nøster. Dette går jo også hånd i hånd med den tekniske biten, forteller etterforskningsleder Tor Klevmo ved Verdal/Levanger lensmannskontor. Midt på dagen mandag fikk teknikerne på åstedet hjelp av ei gravemaskin.

–Bygningen er såpass nedbrent at det er farlig for nedfall. Derfor er maskinen på stedet for å løfte av taket, opplyser Klevmo. Etter at arbeidet på selve branntomta er ferdig fra brannteknikernes side, blir området avstengt med fysiske hindre.

Startet i andre etasje

Det er allerede klart at den dramatiske brannen i rekkehuset i Vinne natt til søndag startet i den ene leiligheten i andre etasje. Her hadde det vært fest på kvelden, men eieren og flere andre hadde allerede forlatt stedet. To personer var igjen i leiligheten etter at brannen ble oppdaget, men også de kom seg ut i sikkerhet. Opplysningene politiet har innhentet så langt gir ingen grunn til å mistenke noen for å ha satt på brannen. Samtidig minner etterforskningslederen om at det finnes grader av aktsomhet.

–Vi vet ikke om krimteknikerne blir ferdige på åstedet i dag eller om de trenger lengre tid. Og selv om de avslutter arbeidet på branntomta, fortsetter undersøkelsen. Det er mange ting som skal undersøkes nærmere, sier Klevmo.

Ti til sykehus

Ti personer ble sendt til sykehus for legesjekk etter brannen, hovedsakelig på grunn av røyk. Kun enkelte har pådratt seg lettere skader.

–Brannvesenet og politiet og alle andre involverte har gjort en kjempejobb. Det er all grunn til å si at håndteringen har fungert veldig bra, og vi er veldig glade for at ingen ble alvorlig skadd eller verre, uttalte ordfører Bjørn Iversen søndag kveld. Samme dag inviterte han sammen med rådmannen og politiet til et informasjonsmøte for de berørte.

Startet ved tretiden

Rekkehuset som tok fyr ved tretiden natt til søndag består av i alt 12 leiligheter. To av leilighetene er helt nedbrente, mens minst fire er totalskadde. Alle som befant seg i rekkehuset ble evakuerte. 15 personer er registrert bosatt i de 12 leilighetene. I løpet av natten ble det opprettet et krisemottak ved Verdal hotell. Brannmannskaper fra Verdal, Levanger og Inderøy deltok i slokke- og redningsarbeidet. Ugunstig vind medførte at det på et tidspunkt var stor fare for at hele rekkehuset kunne brenne ned. Rekkehusene i Vinne-feltet er satt opp for mange år siden, og bygd etter gammel brannsikringsstandard, som gjør at brannskillene mellom rekkehusene ikke er takgjennomgående.

Fjerning av tak og andre installasjoner på branntomta i Vinne. Foto: Kristian Stokdahl