Det ble en dramatisk og hektisk natt for beboerne i K-feltet i Baglan borettslag natt til søndag. Fem av de 12 rekkehusleilighetene er totalskadd og flere er røyk- eller vannskadd etter brannen, som startet i andre etasje av endeleilighetene.

Brannen spredte seg via kaldloftet mellom leilighetene, som ble bygd mellom 1978 og 1980. Den gang var det andre krav til brannforebygging i tekniske forskrifter, og boligene hadde ikke brannmur mellom seksjonene. Dermed fikk brannen spre seg raskere via kaldloftene, som ikke hadde takgjennomgående brannskiller.

Baglan-brannen kan nå utløse flere branntiltak i flere eldre borettslag, tror styreleder for Baglan borettslag, Stein Pettersen.

–Det er ikke umulig at det blir tatt opp som egne styresaker i borettslagene. Det blir opp til hvert enkelt styre å bestemme hva de vil koste på, men det kan være aktuelt med mer brannsikring, sier Pettersen.

Kan utløse sikring

Han understreker at boligene ble bygd etter datidens forskrifter, og at dagens brannforskrifter ikke har tilbakevirkende kraft. Likevel er det grunn til å vurdere utbedringer, mener han.

–Det kan være et aktuelt tema nå etter en slik brann, sier han.

Han er styreleder for totalt seks lokale borettslag i Verdal, deriblant helgens brannrammede Baglan borettslag. Selv er han bosatt i Verdal sentrum. Pettersen roser alle som bisto i brannslokkingen og evakueringen fra de 12 boenhetene midt på natten.

–Og Verdal kommune har gjort en kjempegod jobb med å få beboerne inn på Verdal hotell og bistå med alt praktisk. Det er jo beboere som ikke har igjen så mye som en tannbørste, sier han.

–Heroisk

Han roser også naboene som hjalp til i brannområdet for å vekke og evakuere beboerne.

–Slik som Ann Kristin Sommervold. Hun har gjort en heroisk innsats med å hjelpe folk ut, sier han.

Mandag formiddag møtte han Sommervold ved branntomta for å gi en personlig takk. Da vanket det både håndhils og klem, samt en god prat.

–Det var fælt å få den telefonen om at det brant like nedi feltet. Jeg løp rett ned og begynte å hjelpe til for å vekke beboerne. Da ble det sparking i dører og slåing i vinduer, sier hun.

Slik ser huset ut fra endeleilighetene hvor brannen startet. Minst fem enheter er totalskadet.

Samtidig var hun aldri i tvil om at hun skulle hjelpe til.

–Vi har et tett og sosialt boligfelt, hvor vi kjenner hverandre godt, sier hun og legger til at hun kjenner flere i det brannskadde huset.

–Vi er veldig takknemlige for jobben som er gjort. Derfor ønsker vi fra styrets side å gi en takk og liten påskjønnelse til de som hjalp til denne natten. Men det er mange aktuelle, og ingen har oversikt over alle som bidro. Så vi håper at alle mottar vår takk, sier Pettersen.

Håper det er siste gang

Baglan borettslag er et stort byggefelt fra 70- og 80-tallet, som totalt rommer 100 leiligheter. For 11 år siden, sommeren 2006, brant det også i en annen leilighet i samme borettslag på Baglan – et par hus unna.

–Jeg var med på å hjelpe til den gangen også. Nå håper jeg at dette var siste gang jeg opplever noe slikt. Det er virkelig ikke noe gøy, sier Sommervold.

Pettersen sier at borettslaget har felles brannforsikring. Innboforsikringene går imidlertid på hver enkelt beboer, og må følges opp individuelt.

–Bygningene er fullforsikret, og det blir nå en prosess med forsikringsselskapet for å se hva som skjer med leilighetene. Det er usikkert hvor store skader de finner på de nedre leilighetene, men minst fem enheter er totalskadd, sier han.

Han har ikke opplevd en lignende brann i sine år som styreleder for lokale borettslag. Han håper også at det blir lenge til neste gang.

–Det er heldigvis ikke ofte at vi opplever slike hendelser. Men vi er desto mer glad for å se hvordan naboer og andre hjelper til, sier Pettersen.