Samarbeidet fungerer prima. Arbeidsmiljøet er godt. Og vi har en ledelse som inkluderer alle. Det er hovedbudskapet til Eivind Hagen og Kim Heggelund som begge sogner til brannstasjonen i Levanger. Heggelund er i dag tillitsvalgt i Brannforbundet Delta, mens Hagen har vært det tidligere. De negative utspillene og framstillingen fra brannmannskapene nord for Rinnelva er virkelighetsfjern, mener de.

«Etter at samarbeidet mellom Verdal og Levanger ble etablert i 2010, så har det uten unntak vært konflikter og dårlig arbeidsmiljø i organisasjonen.» skriver Olav Helberg på vegne av Brannmannskapenes forening i Verdal i notatet som først ble lagt fram til formannskapet i Verdal torsdag 21. september.

Dette får brannmenn i Levanger til å riste på hodet.

–Nok får være nok, poengterer Kim Heggelund. Han mener utspillet føyer seg inn i rekken av sure oppstøt fra brannkorpset i Verdal som ikke stemmer med faktiske forhold. Heggelund adresserer kilden til konfliktene hos et fåtall enkeltpersoner, og mener deres holdning ikke er gjengs for Innherred brann- og redning, selv om flere av brevene fra verdalingene skulle gi inntrykk av noe annet.

–Må være ærlige

Diskusjonene om felles brannstasjon for våre to kommuner har vært som mer bensin på bålet.

–En manglende vilje til samarbeid fra noen få enkeltpersoner. Det er greit at de er redde for stillingene sine, men da må de være så ærlige at de tør si det. I stedet for å skylde på dårlig arbeidsklima eller dårlig ledelse, sier Heggelund. Sammen med kollega Eivind Hagen stiller han seg bak sin egen leder, brannsjef Rigman Pents.

–Åpen og inkluderende

–Han er en av de flinkeste brannsjefene som noen gang har vært på Levanger og Verdal. Vi står fullt og helt bak brannsjefen. Han har vært åpen, han har vært inkluderende på en god måte. Pents er dyktig og kompetent, og skal ha skryt for at han tør å stake ut en kurs for brannvesenet på Innherred. Han har fått ufortjent mye kritikk.

Hagen tilføyer at han ikke har en eneste ting å utsette på på brannledelsen i Innherred brann og redning. Blant de ferskeste eksemplene er arbeidet med utredningsrapporten som stipulerer mulige retninger for det framtidige brannvernsarbeidet i regionen. De ansatte ble ifølge Kim Heggelund inkludert, delt inn i grupper med en fin miks av folk fra alle stasjoner i hver av gruppene.

Hvor trykker skoen?

Hagen og Heggelund mener noen bør ha grunn til å gå i seg selv. Og etterspør også ryggraden til de øvrige - som de mener skriver under på en ting, men som forfekter andre meninger når de snakkes i telefon, møtes ute i felten eller andre steder.

–Og hva er det konkret som ifølge verdalingene ødelegger for arbeidsmiljøet? Det får vi jo aldri svar på.

–Derfor reagerer jeg også når vi ser at politikere i Verdal tar ordet kommunestyresalen og sier vi har et så veldig dårlig arbeidsmiljø i Innherred brann og redning. En konklusjon de gjør seg etter å ha lest et brev, men uten at de har snakket med verken brannsjef, noen av oss andre ansatte eller besøkt stasjonene. Miljøet i Innherred brann og redning er bra. Det er stor takhøyde. Folk får si hva de vil, det er lov å være uenige, påpeker Kim Heggelund.

–Kom og besøk oss for å se hvordan det virkelig er, foreslår han.

Levanger, Ytterøy og Frosta

I en felles uttalelse publisert i mars i år, ga brannmannskapene i Levanger, Ytterøy og Frosta en entydig støtte til brannsjef Rigman Pents. Det er rart det skal være så mye annerledes når vi passerer Rinnelva, synes Heggelund og Hagen.

–Har vi fått et naboklima som går utover redningsarbeidet?

–Overhodet ikke. Så vidt jeg vet har ingen klaget på noe som helst. Tvert imot har vi fått telefoner fra folk også i Verdal som påpeker at samarbeidet er bra, sier Eivind Hagen. Han understreker at ingen innbyggere skal trenge å bekymre seg. Det håndverksfaglige arbeidet ute på skade- eller ulykkesstedet utøves av folk som samarbeider godt og som er dyktige i jobbene sine, både i Verdal og Levanger.

–Det er enklere å si at stemningen er god når man er enig med sjefen?

–Ja, og vi har også folk på Levanger som har andre oppfatninger og meninger om saker og ting. Og det må de selvsagt få ha. Men du springer da ikke til media og forteller at alle andre er noen idioter.

Ta det opp med leder

Kim Heggelund sier det er måten det gjøres på, som gjør at han reagerer:

–Hvis du er uenig med lederen din, så ta det da med lederen din. Og forresten, hva skal ledelsen gjøre, når de ikke engang får seg forelagt et problem. For de finnes jo ikke.

I Verdal består brannkorpset av deltidsstillinger. Levanger har flere ansatte på fulltid, men også her utgjør store deler av styrken folk i deltidsstillinger. Både Heggelund og Hagen er blant dem. Dersom den en gang i framtida skulle bli felles brannstasjon for Levanger og Verdal med døgnkontinuerlig kasernering, vil sannsynligvis en hel del av deltidsstillingene forsvinne. Følgelig også ekstrainntektene for mange.

–Det er folk på Levanger som har akkurat de sammen tankene om bortfall av lønn. En slik brannstasjon blir ikke bygd verken i dag eller neste år. Om den kommer, vil du uansett ha god tid til å forberede deg. Samtidig tror jeg de som ønsker en jobb innen brannvern, gis muligheten til det, sier Hagen.

Best for begge

Han finner det noe underlig at vi har en organisasjon i Verdal som i stedet for å kjempe for flere fulltidsstillinger, sterkt tar til orde for å opprettholde de små deltidsstillingene.

Eivind Hagen er selv ikke i tvil om hva han foretrekker. Også om han selv må si farvel til egen deltidsstilling.

–For meg er det utelukkende å være bakpå å si at sånn skal vi ha det for sånn har vi alltid hatt det. Felles sentral på Mule er best for begge kommuner, kommenterer han. Og trekker fram argumenter som går på responstid, øvingsmuligheter og profesjonalitet, samlokalisering med andre nødetater.

Kommunestyret i Verdal vedtok 25. september et brannvernssamarbeid med Levanger. Brannmannskapenes forening i Verdal hadde aller helst sett at kommunen heller kjøper inn ledelse fra Brannvesen Midt (Steinkjer) inntil man vet mer om den framtidige organiseringen av brannvernstjenester i Norge.

Eivind Hagen tror årsaken til at verdalingene vender blikket nordover er enkel:

–På den måten får du skjøvet unna diskusjonen om felles brannstasjon.

Brannmennene i Verdal tilbakeviser påstandene fra Levanger

De ansatte står samlet om dette, sier de tillitsvalgte i Verdal. Bildet ble knipset i mars i år, etter at brannmannskapene i Verdal sendte ut et tilsvarende brev som nå i september. Foto: Andreas Ryen Eidem

– Dette er ikke noe «one-man-show». Hele korpset står bak, fastslår Olav Helberg.

Når det fra Verdals side kommer beskrivelser i brevs form om at arbeidsklimaet er dårlig, så er det en beskrivelse som alle ansatte slutter seg til, mener nestlederen i Brannmannskapenes forening i Verdal. Det er Olav Helberg som har signert det siste brevet, og som var grunnlag for diskusjon både i formannskap og kommunestyre i Verdal forleden.

Han tilbakeviser påstandene fra Eivind Hagen og Kim Heggelund om at støyen skyldes enkeltpersoner.

–Dette er bare tull fra de to. Det kan du også se av historien vår. Ved flere anledninger tidligere har vi stått samlet, enten vi har signert brev, uttalt oss eller stilt opp på bilder.

–Blir en dyr ordning

–Benytter ikke tillitsvalgte posisjonene sine til å forfekte personlige meninger samtidig som dere skyver brannkorpset foran dere.

–Absolutt ikke. Om andre i brannkorpset er uenige, ja da må de jo nekte å stille opp. Men i disse sakene har altså hele korpset stått bak.

–Tillitsvalgte i Levanger mener det dreier seg om motvilje til endringer?

–Her har det kommet flere påstander og uriktigheter som vi har tilbakevist. Og ja, vi har det bra som vi har det. Tidsmessig responderer vi godt innenfor kravene, og vi slokker branner. Vi forholder oss til gjeldende regelverk, og så lenge lovverket er som det er, er jeg heller ikke veldig ivrig på å bygge nye stasjoner bare for å gjøre det. Jeg er derimot ikke kompetent til å si hva glasskula forteller oss 20-30 år fram i tid. Men det er det neppe andre som er heller.

–Skylder dere på arbeids-miljø, når det er bekymring over å miste egne stillinger som er den egentlige årsaken til misnøyen?

–For min egen del har jeg gode muligheter til å tjene enda bedre dersom det blir et heltidskorps. Det er ikke der det ligger. Jeg mener derimot en felles brannstasjon blir en dyr ordning. Du kan jo se på tilsvarende kommuner, samt brannlag i andre nordiske land. Det er ikke mange som har heltidskorps. Jeg er også skattebetaler, og jeg vil heller ha bedre skoler enn et knalldyrt brannvesen.

–Hersketeknikker

–Hvorfor forlot du et møte da ansatte ble involvert i det innledende arbeidet med utredningen for framtidig brannvernsorganisering?

–Fordi vår mening ikke ble godtatt i fellesskapet. Her var det andre som kom med ferdigskrevne manus og referater. Når opplevelsen dreide seg om hersketeknikker og frykt for represalier, fant vi liten vits i å sitte der for å forsøke å bidra til diskusjonen.

–Er du fornøyd med kommunestyrevedtaket i Verdal, og politikernes håndtering av saken?

–Vi ønsket oss til Brannvesenet Midt IKS, men forholder oss til vedtaket, og jobber ut fra det. Jeg har ikke tro på at det blir noen bedring. Om politikerne kommer til å gripe inn er jeg veldig usikker på. Jeg føler vi blir veldig skjøvet til side i kommunebudsjettet, men håper jo selvsagt at de tar grep. Jeg har vært arbeidsgiver selv, og vet at vi alle tjener på et godt arbeidsmiljø. Så håper jeg samtidig at det nye selskapet kan bli en ny start, skjønt jeg ser det som en mellomstasjon til et større brannvesen på sikt likevel. Jeg ser ikke hensikten i at vi skal ha fem-seks brannsjefer i Nord-Trøndelag når vi kan ha en. Nå føler jeg bare vi bruker penger på en mellomløsning for at enkelte skal få viljen sin.