Ikke så rart kanskje, at det dreier seg om samferdsel og utdanning, de to områdene som fylkeskommunen i alle år har spilt en avgjørende rolle for. Og mindre viktig blir de ikke når nord og sør blir ett i Trøndelag.

– En god samferdselspolitikk er helt avgjørende for å opprettholde distriktene. Vi må få ned reisetiden mellom kommunesentrene og lage gode vegnett, fastslår Tomas Iver Hallem i foajeen på SNK like før han formelt skal velges som varaordfører i Trøndelag fylke.

Han vil også selv være avhengig av gode samferdselsløsninger, idet han skal pendle til Trondheim, hvor den politiske ledelsen i det nye fylket skal ha sitt hovedsete.

– Nå har jeg riktignok ingen planer om å dra til Trondheim hver dag og sitte på et kontor fra åtte til halv fire. Varaordføreren skal reise mye rundt omkring, fremfor alt i Trøndelag men sikkert også på møter i hovedstaden og andre steder.

Distriktenes mann

Hallem har vært fylkesråd for samferdsel i Nord-Trøndelag, og har dermed god innsikt i mye av det som venter på den biten. Det andre virkelige tunge saksfeltet i fylkeskommunen er utdanning. Her vil den nye varaordføreren spesielt være opptatt av å gi et utdanningstilbud i samsvar med næringslivets behov.

– Samtidig må vi gjøre det mulig å drive en desentralisert skole for å bevare bosettingen i distriktene. Det må lages tilbud som gjør at elever kan komme seg videre til høgskoler og universitet, fastslår Tomas Iver Hallem.

For øvrig, uavhengig av politiske saksområder, er Hallem tydelig på at hvis Trøndelag fylke skal bli det alle håper på, så må det skje en balansert utvikling mellom Trondheim som storby og resten av det store geografiske området.

Historisk dag

Like før det nye fylkestinget offisielt skal settes, uttrykker Hallem en spent følelse.

– Det er en spesiell dag, og en historisk dag. Det er nå jobben med å samle Trøndelag starter for alvor, sier han.

Fylkestinget i Trøndelag på Stiklestad. Ordfører Tore O. Sandvik, fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik, fylkesrådmann i Trøndelag, Odd Inge Mjøen og assisterende fylkesrådmann Ole Tronstad.

Spenningen er minst like stor for de som har vært veldig delaktig i prosessen frem mot fylkessammenslåing, som han selv.

– Jeg har sommerfugler i magen, beskriver Hallem, som når dette leses er Trøndelags nye varaordfører. Sikkert med litt færre sommerfugler, men desto mer indre glød og lyst til å lykkes med jobben.

– Jeg synes vi har fått til mye bra i fellesskap mellom nord og sør frem til nå også. Det er en god tone mellom de som skal skape det nye Trøndelag, fremhever Tomas Iver Hallem.

Intet alternativ

Men det er nå jobben virkelig starter.

– Er et samlet Trøndelag helt avgjørende for samfunnsutviklingen?

– Det er intet alternativ til det nå nei, når Stortinget har bestemt hva de har gjort - og vi har også vedtatt det selv. Noen grep måtte uansett tas når samfunnsutviklingen går i den retningen den gjør.

Hallem tror Trøndelag vil stå sterkt som region i årene fremover.

– Vi er i veldig god utvikling, på innbyggertall, på økonomi og på verdiskapning. Det nye Trøndelag fylke skal være med på å støtte opp under alt det positive som rører seg fra den ene enden til den andre.

Så regner selvsagt varaordføreren med at det vil komme dager og saker som kommer til å by på utfordringer, men føler at de skal være beredt til å takle det.

Det nye fylkestinget samlet på Stiklestad.

Sentralt i Verdal

Nye Trøndelag settes offisielt i drift fra 1. januar 2018. Frem til det vil det eksistere en dobbeltfunksjon. De nåværende fylkeskommunene må iverksette vinterdrift på vegene, blant annet, men fra nyttår vil alt smeltes sammen.

– Politisk vil vi være i gang umiddelbart etter at dette møtet på Stiklestad er over. Hovedutvalgene starter å jobbe med sine saksområder, og vi skal ha nytt fylkestingsmøte igjen i desember, påpeker Hallem.

Fra sitt bosted ganske midt i det nye Trøndelag - helt konkret er det vel på Sætersmyra i Levanger - har han kort veg til det meste. Og i Verdal skal han fortsatt bo.

– Ja, så klart. Jeg har et veldig godt utgangspunkt for å dra rundt i Trøndelag. Det er jo det mye handler om, også.