Hva tenker du om en stor lekeplass for barn inspirert av Kværner, små nisjebutikker på gateplan, flere parkeringsmuligheter og en restaurant med glassvegger og uteservering? Dette er noen av Stiklestad Eiendoms planer for sentrumsområdet.

–Minsaas plass må konstrueres slik at vi starter med barna. De må dit, for da kommer foreldrene og besteforeldrene, og med denne klatreriggen (se illustrasjon red.anm.), så gjør vi det attraktivt for ungene. Også må vi selvfølgelig ha en bra kafé/restaurant, så den har vi skilt ut som en egen tomt, og den blir uavhengig av leilighetene. Der kan det være en mesanin (en slags balkong red.anm.) på toppen, som kan trekkes ut, slik at det for eksempel kan arrangeres konserter eller hvor folk kan ta seg en utepils før de skal på teater, sier daglig leder i Stiklestad Eiendom, Brynjar Farstad under en presentasjon mandag ettermiddag.

Mandag ettermiddag presenterte Brynjar Farstad i Stiklestad Eiendom og arkitekt Ogmund Sørli i Pir 2 sine planer for Minsaas plass, Domuskvartalet og de nærliggende områdene. Foto: Kristin Heggdal

River dagens bygg

Det var i november i fjor at eiendomsutvikleren kjøpte Domus-tomta på Minsaas plass til 26,5 millioner kroner. I denne kontrakten ligger det en opsjon fra Coop Midt-Norge på å få flytte Mega-butikken inn i førsteetasje i den nye bygningsmassen på tomta, da den som står i dag skal rives. Da eiendomsutvikleren kjøpte tomta, tok de også på seg ansvaret om å bli byutvikler. De har brukt lang tid på planlegging, da dette er første gang et prosjekt fra deres side virkelig handler om mer enn å bygge boliger. Det handler om å få liv tilbake til Minsaas plass.

–Det vi presenterer her i dag er noe vi har lagt fram for kommunen og som vi vil bruke som grunnlag for en reguleringsplan, sier Farstad.

I prosjektet har Stiklestad Eiendom engasjert arkitektkontoret Pir 2, som har tegnet teaterhuset som ligger rett ved siden av. Dette er med tanke på helhetsinntrykket i området. Pir 2 har på oppdrag av eiendomsutvikleren og Coop Midt-Norge sett på hvordan man kan utvikle Domuskvartalet med forretninger og boliger, men har også kommet med forslag om hvordan man kan utvikle de andre tomtene som ligger innenfor dette området.

Blant annet det de kaller «kulturaksen», hvor kinoen og biblioteket er i dag. Tidsrammen på det totale prosjektet er 10–20 år, og tilsvarer en investering på nærmere 250 millioner kroner når alt står ferdig.

250 millioner kroner

I første omgang foreslår eiendomsutvikleren å styrke Minsaas plass ved å bygge nye næringslokaler på bakkeplan og nye sør- og vestvendte leiligheter på takflaten over. 30 leiligheter i første byggetrinn med byggestart våren 2019, deretter ytterligere 25 leiligheter og så 16 til.

–Den høyeste bebyggelsen, på cirka fem-seks etasjer, blir mot jernbanen og sørgata, for da skyggelegger man egentlig bare jernbanen, og lyset kommer fortsatt til Minsaas plass og de nye leilighetene, sier sivilarkitekt i Pir 2, Ogmund Sørli.

Sivilarkitekt i Pir 2, Ogmund Sørli, sier de spesielt har fokusert på å trekke barn til Minsaas plass. Foto: Kristin Heggdal

Langs Johannes Bruns gate foreslås mindre næringslokaler mot gata og inngang til større næringslokaler lenger inn i bygningsmassen, totalt cirka 2500 kvadratmeter med næringsareal.

Også rundt Minsaas plass foreslås det mindre næringslokaler, samt serverings- og kulturtilbud, og en lekeplass/bytorg for ulike aktiviteter og arrangementer.

–Boligdelen er utviklet ganske tilnærmet det som er i kommuneplanen, så det er ikke så revolusjonerende. Vi har dessuten lagt vekt på at alle boligene skal få mye sollys, så kafeen eller restauranten blir i glass og kommer på bakkeplan, slik at det åpner for sol inn til et felles tun mellom leilighetene, sier Farstad.

Nisjebutikker på bakkeplan

I byggetrinn 1 er det planlagt at parkeringskjeller, butikklokaler på bakkeplan og 30 leiligheter skal realiseres først i Domus-bygget. I byggetrinn 2 kan det etableres ytterligere 25 leiligheter i dette bygget, og i byggetrinn 3 er planen å etablere parkeringskjeller, nærings- og kulturlokaler på bakkeplan og 16 leiligheter i Vefa-bygget.

Farstad påpeker at det spesielle i området blir næringsliv-delen. Minsaas plass får altså ikke kjøpesenter, men vil heller bestå av små nisjebutikker ut mot gatene og det nye torget.

–For å skape liv i området kommer vi til å tilby disse lokalene til nærmest kostpris. Med nisjekonseptet blir de uavhengig av åpningstider, vaktmestertjenester, fellesområder som må varmes opp og så videre. De kan kjøpe sin egen celle og drive det som et familiekonsept. Med 80 nye leiligheter rundt, danner det et næringsgrunnlag for disse butikkene, sier Farstad.

I reguleringsplanen vil eiendomsutvikleren komme med to alternativer i "midten" av Domus-bygget. Hvis det kommer en stor næringsaktør som vil leie 1500 kvadratmeter i ett, så kan de tilby det indre tunet for dem, samtidig som det blir nisjebutikker rundt. Hvis ikke, kan dette bli et åpent gårdsrom med små butikker, sykkelparkering og boder.

Mange parkeringsplasser

Som følge av stenging av jernbaneovergangen har eiendomsutvikleren planlagt mange parkeringsplasser i tilknytning til nye Minsaas plass. Inkludert parkeringskjellere for dem som bor i leilighetene, blir det totalt 590 når alt er ferdig.

–Det er egentlig en ganske dramatisk endring, men vi vet at det er viktig for både næringslivet og de besøkende, sier Sørli.

I Nordgata er det i dag cirka 10 parkeringsplasser, mens det i fremtiden kan bli 45. I Sørgata er det også et lignende antall i dag, og der planlegges det 40 parkeringsplasser.

Dette kan bli en realitet med stenging av jernbaneovergangen. Foto: Pir 2

–Brukbart torg om 4–5 år

– Vi har planer om å trekke inn bygningsmassen i førsteetasjen i Nordgata og i Sørgata, slik at vi får plass til 90 graders parkering, det gir flere muligheter. Vi har også tenkt på kjøremønsteret. Vi mener det skal være mulig å kjøre rundt i en sløyfe, og på denne måten gjøre det enklere for folk å finne parkeringsplass, sier han.

Arkitekten ser for seg at nye Minsaas plass kan ha en spesiell belysning, som gjør at teateret også kan trekke ut og ha forestillinger der.

–Om kanskje 4–5 år så har vi kanskje et godt brukbart torg med kafé og nisjebutikker som fungerer som det skal. Om ti år snakker vi kanskje om 200 nye boliger i dette området, så det blir jo en helt ny by, sier Farstad.